Pěti rytmy k osvobození

Televizní soutěži StarDance můžeme poděkovat za oživení zájmu veřejnosti o společenský tanec, při kterém radost z pohybu je umocněná estetikou hudby a prožitkem partnerského tanečního souladu.  

Dle mého názoru je tanec nejlepším sportem především pro svoji komplexnost. Hýbu tělem za zvuku hudby v rytmickém souladu s druhým člověkem a sociálním respektem k ostatním tančícím. K tomu však, abychom nepůsobili jako stěhováci nábytku, je potřeba znát základní taneční kroky a to může být pro někoho nudná dřina.

Zcela spontánně pojímá taneční pohyb Američanka Gabrielle Roth. Tanec jí slouží k osvobození duše, ke sjednocení těla a mysli, které jsou v moderním světě značně rozpolcené. „Žijeme v kritickém období – ekologicky, politicky, společensky i filozoficky. Svět je v podstatě v chaosu. Staré systémy se hroutí a nové se teprve musí vyvinout. Ale objevují se. Teď se více než kdy jindy potřebujeme vrátit k sobě samým, tam hledat vedení a spolehnout se na dlouho pohřbené instinkty a intuici. Jako rodiče, učitelé, přátelé, milenci a vůdci potřebujeme ctít svého vnitřního umělce a léčitele, protože právě on má klíč k našemu duchovnímu růstu –  k individuálnímu růstu nás jako členů společenství nesvázaných zastaralými dogmaty a plných skutečné nezávislosti.“

Autorka popsala filozofii tance Pěti rytmů v knize "Mapy k extázi – Léčivá cesta pro nespoutaného ducha. Učení městské šamanky", kterou vydalo nakladatelství DharmaGaia. Kniha je průvodcem sebeobjevování, choreografie pro tanec na ostří nože - ne danými kroky klasického tance, ale vyjádřením tvořivosti. Cílem je začít se hýbat, probudit oduševnělou dimenzi, objevit  v sobě tanečníka, zpěváka, básníka, herce, léčitele.

V úvodu se dozvíme o osvobození těla, síle bytí, Pěti rytmech v každodenním životě, rytmické masáži a rytmech milování. „Není-li srdce natolik svobodné, aby mohlo prožívat sílu milování, jsme-li emocionálně zablokovaní a zadržujeme v sobě pocity, není možné, abychom prožili absolutní orgazmus či naprosté blaho.“ V Pěti  rytmech naše srdce projevuje sílu lásky a emocí prostřednictvím strachu, hněvu, smutku, radosti a soucitu. Pět rytmů vyjadřuje i cyklus zrození, dětství, dospívání, zralost a smrt.

Tancem tak můžeme probudit a vyjádřit svoji duši, naučit se vidět, dojít ke vtělení ducha a poznat sílu léčení v nehybnosti, napodobení, intuici, představivosti a inspiraci. V knize najdeme i otázky vztahující se k našemu dětství, matce, otci, společenství, které nás ovlivňovalo a formovalo. Zodpovíme-li si je, odhalíme mnohá tajemství své osobnosti, z čehož můžeme dále čerpat inspiraci ke svému osobnímu rozvoji.

V Čechách si lze tance Pěti rytmů zatančit s akreditovanou učitelkou Raducou Vojáčkovou, žákyní Gabrielly Roth.

Knihu "Mapy v extázi – Léčivá cesta pro nespoutaného ducha. Učení městské šamanky" napsali Gabrielle Roth & John Loudon, vydala DharmaGaia 2010 v překladu Lucie Hanigerové.

Autor: Marie Haisová | pondělí 20.12.2010 17:15 | karma článku: 12,11 | přečteno: 1356x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53