Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mámu nevrátíš…

Ráno mi, cestou do práce, tekly slzy, neboť jsem vzpomínala na stejný den před rokem. Štěstí, že spolucestující četli 24 či Metro... a neviděli mě.  

Před rokem totiž slavila své poslední narozeniny naše máma, už těžce nemocná, zdeformovaná užívanými kortikoidy. Začala marodit na jaře, nejdřív jí přestal  sloužit ukazováček a palec na pravé ruce, tak jí doktor píchal B12; jakmile přestal fungovat prostředníček, tak ji poslal do nemocnice, kde po čtrnácti dnech diagnostikovali příčinu pocházející z metastáze na mozku a neléčitelného nádoru na plicích. Ještě absolvovala Gama nůž, odkud se vrátila plná naděje a energie. Nicméně, na oslavu svých posledních, jubilejních narozenin, zvala známé a příbuzné slovy: „Přijďte určitě, bude to naposledy.“   

Sešlo se nás dvacet, jedli jsme, pili, prohlíželi staré fotky, a vzpomínali. Maminka byla středem pozornosti; pokolikáté asi ve svém skromném životě? Jako drtivá většina českých matek své generace žila jen pro druhé a skrze ně. Co pro mě znamenala, jsem si v plné míře uvědomila až poté, co umřela. Za života byla stejnou samozřejmostí jako vzduch či světlo. A najednou tu nebyla, zůstalo prázdno, jen vzpomínky na její vítání ve dveřích, připravenou, voňavou postel, a zájem o to, co si dáme dobrého? Celý život jsem hodnotila a kritizovala její zálibu v knedlících, kynutých buchtách a koláčích, teď jsem v nich našla zalíbení, neboť se mi pojí s mámou. Za jejího života jsem měla vytrvalou potřebu se vymezovat, zajišťovat si nezávislost a udržovat v dostatečném odstupu dávno přestřiženou pupeční šňůru. V mládí jsem záviděla kamarádkám, jejichž maminky za nimi běhaly se starostí o to, že mají zmačkanou sukni. Já odcházela na rande a cestou vybírala zapomenuté špendlíky z narychlo střiženého a ušitého modelu. 

Vynikala zvláštním darem žít přítomností, nebabrala se nikdy v minulosti, nikdy si nestěžovala na těžký život, či  osud, ačkoliv nás vychovávala sama. Když mě byly čtyři roky, tak se rozvedla, a když byl sestře rok, tak ovdověla. Živila nás prací na tři směny ve škodovce, v prádelně; pracovala jako účetní, prodavačka, hospodská, jeřábnice na stavebním jeřábu...  Byla sečtělá, knihovník z místní knihovny pro ni měl vždy připravené knižní novinky; s překvapením jsem při návštěvách objevovala, co všechno čte. Kdyby se udělovala cena za množství přečtených knih, a troufnu si říci i kvalitu, tak by zaručeně vyhrála.

Nám, jako dětem dopřávala maximum podnětů; ať už  tím, že jsme se často stěhovali a měnili prostředí a s ním i společenství, tak tím, že dveře našeho domova byly vždy otevřené návštěvám kamarádek, příbuzných a známých ze všech koutů republiky. Její pedagogický talent jsem ocenila poté, co jsem s odstupem pozorovala klid a rozvahu, s jakou „hlídala“ mé děti, svá vnoučata.  Uměla přesně odhadnout, kdy motivovat zájem a činorodost, kdy ponechat dětem maximum svobody a nezahlcovat podněty, přičemž to její ponechání v „péči ulice“ rozvíjelo značnou tvořivost a představivost.  

Umřela dva měsíce po oslavě narozenin. Pochovali jsme ji na venkovském hřbitůvku v Týnci u Klatov, odkud pocházela, a ze kterého je krásný výhled na Klenovou a Šumavu. Bylo po Dušičkách, všude upraveno, plno květin, my se sešli a loučili ve stejném počtu jako o narozeninách. Ve vesnické hospůdce jsme si poté dali na její počest vepřo-knedlo-zelo, k tomu z reproduktoru zpívala Eva Olmerová:  „Mámu nevrátíš tam, kdes ji vzal, mámu, která věří, žes budoucí král…“   

Autor: Marie Haisová | pátek 22.8.2008 18:53 | karma článku: 25,41 | přečteno: 1768x
  • Další články autora

Marie Haisová

Magda aneb s tebou ne

Jde o příběh matky samoživitelky, kterou uvrhl manžel – gambler do dluhů a ona živí sebe a syna prostitucí. Magda provozuje sex nejprve v bytě, kde je podvedena a okradena.

19.6.2015 v 10:44 | Karma: 11,91 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Nic nového pod sluncem

„Svět je vůz sena, ze kterého si každý urve, co může“ je symbolické vyjádření lačnosti a šalebných radovánek života, které namaloval Hieronymus Bosch před 500 lety.

25.5.2015 v 21:57 | Karma: 11,62 | Přečteno: 320x | Diskuse| Kultura

Marie Haisová

Ve stylu "schlamperei"

To, že se pachatel vrací na místo činu je známé nejen z detektivek, ale i z reality. To však, že se na místě činu zavře zevnitř na řetěz, aby se nechal v pasti chytit, už není tak obvyklé.

18.5.2015 v 14:47 | Karma: 21,80 | Přečteno: 743x | Diskuse| Politika

Marie Haisová

Jak to chodí u mocných

Ve zkušební době byl ukončen pracovní poměr se známou, která nastoupila jako asistentka do jedné z nejdůležitějších vládních institucí. I v tak krátké době nicméně stihla poznat, jak to chodí u nejmocnějších v demokratické ČR.

23.4.2015 v 9:56 | Karma: 29,53 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Marie Haisová

Psycho dneška

Nepotřebujeme ani islámský stát, ani separatisty, v našich malých poměrech stačí občasný psychopat, který si potřebuje vybít na svém okolí své chorobné agrese. Neorganizuje se, to vyžaduje úsilí, stačí mu vyrazit v čase vypjatých emocí někam, kde vykoná své dílo zkázy.

1.3.2015 v 9:41 | Karma: 12,62 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz