Lásky za všechny prachy

Tak prý se - v rámci úsporných balíčků zbavují boháči svých milenek, které patří, možná už se sluší napsat minulý čas, tedy patřily, ke známce životního standardu. K luxusnímu autu patřila i luxusní krasavice, jak konstatoval britský deník Daily Telegraph.

Článek mi byl poslán jako inspirace pro nějaký komentář, přemýšlím, jak se tématu uchopit.  Koho litovat? Dívek, které vsadily na parazitování na nějakém soběstačném, zabezpečeném samci, nebo samců, kteří už si nechtějí či nemohou dopřávat „bokovek“ a budou se  muset spokojit s manželským ložem?

Zdá se, že litovat by se měl ponejvíce společenský systém, který (zde)formoval naše myšlení o sobě samých, lidech kolem nás, přírodě a následně se vrací k systému jako takovému. Vše souvisí se vším. Systém sice vytvořili lidé, tedy muži, neboť ti tvořili historii, která není herstorií, a tedy následně i naši přítomnost. Myšlenkové představy o světě, filosofie, je mužský intelektuální výtvor; náboženství, tedy představy o jeho duchovním rozměru, taktéž. Dějiny psali mužští písaři a akcent na majetek a peníze je ryzí produkt patriarchátu, neboť každá žena ví, které dítě je její, kdežto muž si tím nemůže být nikdy jist. Vytvořil systém vlastnictví „můj dům“, „moje žena“, „moje dítě“, aby si pojistil, že jeho majetek zůstane v jeho genofondu.

Systém působí jako koloběh vody v přírodě. Vznikl v něčí hlavě, rozšířil se prostřednictvím psaného i mluveného slova, zbraněmi, reklamou, a následně působí na muže, ženy, staré, mladé, jsme jím prosáklí skrz naskrz všichni, ať chceme či nechceme. Se společenskými systémy se perou jedinci rodu ženského i rodu mužského po celou jeho historii, bez ohledu na tvrzení tržního kapitalismu o moci a síle jedince. Individualismus je akceptovatelný jen v normě té dané společenské struktury, momentálně vládnoucího –ismu.

Teď bych mohla zamudrovat o monogamii, polygamii, přirozenosti či nepřirozenosti na sebe fixovaných partnerství, o zvráceném akcentu na infantilnost, ale problém je tak komplexní, že ho jedna úvaha nevyřeší. Raději skončím, ať se do toho zbytečně nezamotám. Dnes vstal Ježíš, zrozený z Panny Marie z mrtvých, pocházíme z jednoho Adama a Evy, tak proč se mám, v tomto krásném dni trápit tak zahnilým problémem? Radši jdu ven, užít si jara.

Autor: Marie Haisová | neděle 12.4.2009 9:11 | karma článku: 11,20 | přečteno: 1396x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53