Když ONA a ON dělají totéž, není to totéž

Jan Werich pravil: „Jedna ženská vidí často dál, než pět mužských s dalekohledem“.

Budeme mít ve vládě tři ženy, z toho budoucí ministryně práce a sociálních věcí dělá svým feminismem vlny v místním rybníce. Nebudu ji hájit, ani hanět, to přenechám jiným, jen si dovolím upozornit na stereotypy, jejichž jsme oběťmi, ať chceme, či nechceme, ať o nich máme povědomí, či nikoliv.

Nedávno mě překvapila jazyková odbornice hájící v Hyde Parku používání generického maskulina. Její motivací byla praktičnost a populismus, které nemohly zakrýt filosofickou neschopnost domýšlet významy slov v jejich praktickém dopadu. Důsledně bychom pak měli mít takovéto přísloví: „Sedávej panáčku v koutě, budeš-li hodný, najdou tě.“

Jazyk reflektuje skutečnost, a když jedna z ministerských kandidátek hovoří o odbornících v generickém maskulinu a v jiné souvislosti označí sebe sama za amatérku, tak si můžeme domýšlet vliv podvědomí.

Má historické opodstatnění.

Bůh stvořil Evu z Adamova žebra poté, co si stěžoval na první ženu Lilit, která byla vytvořena stejně jako on - z hlíny. Lilit nebyla poddajná partnerka, měla přirozené sebevědomí, což uplatňovala i v sexualitě. Nechtěla se milovat jen v misionářské pozici, nechtěla být jen „dole“, protože Adam chtěl být tím „nahoře“. Měla hluboké vědění, odvahu a sebevědomí, dokázala se otevřeně vyjadřovat, prožívat svůj život vášnivě. Byla svobodná, rozhodnutá žít na svoji vlastní zodpovědnost.

Po stížnostech na soužití s ní se Bůh nad Adamem slitoval, a stvořil Evu z jeho žebra a k jeho obrazu jako ženu poddajnou, mateřsky bezpečnou. To, že i ona zatoužila po poznání dobrého a zlého a pojedla ze stromu poznání je důkazem, že nic lidského nelze poutat a věznit věčně. Ani muže, ani ženu. Ostatně, víte, proč se žena musí vonět? Byla stvořena z kosti, a když se ponechá maso jen tak, kazí se a zapáchá. Muž byl stvořen ze země, která se nikdy nekazí.

To jsou starozákonní hebrejské kořeny, ze kterých vyrostl kmen a větve našich dnešních životů.

Je-li ON úspěšný, dravý a ambiciózní, tak je vše v pořádku. Je-li ONA úspěšná, dravá a ambiciózní, pak je sobecká kariéristka, která nebere ohled na druhé a dopracuje-li se úspěchu, pak se tak určitě stalo přes JEHO postel.

To jsou stereotypy. Psychologicky se jedná o patriarchální myšlení „buď - anebo“, vedle nevyužívané moudrosti spojující „jak - tak i….“

Třem ženám v budoucí vládě nezbývá než popřát hodně zdaru, aby se jim měřilo stejným metrem a tolerovalo totéž, co jejich mužským kolegům.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | sobota 18.1.2014 17:53 | karma článku: 16,31 | přečteno: 1306x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53