Jsme jedné krve, ony i já

Po dlouhé době jsem slyšela moudrá slova a to z úst domorodých babiček v Betlémské kapli, kde koncem července představily film natočený o jejich misi.  

S Radou babiček seznámila přítomné Jyoti (Jeneane Prevatt, PhD), která před léty následovala svoji vizi dát dohromady  třináct moudrých starých žen ze čtyř kontinentů světa, aby obohatily svět o moudrost stáří, ženství a svých kultur. Babičky se od roku 2004 setkávají dvakrát ročně, vždy v místě bydliště jedné z nich.

V symbolicky zvolené Betlémské kapli zaznělo, mimo jiné, že problémy současného světa způsobuje chamtivost, řešením je důraz na ženské hodnoty láskyplné péče o Matku Zemi, hledání harmonie a míru v sobě, setrvalá modlitba.

Představený film dokumentoval vzájemné návštěvy babiček v různých zemích a kulturách, kde se seznamovaly se svými zvyklostmi a rituály. Společně navštívily též Dalajlámu, který zalitoval, že jakožto mnich nemůže být dědečkem a zdokumentovaly pokus o návštěvu papeže, kterého žádaly  o audienci se žádostí o zrušení stále platného pět set let starého výnosu o nadvládě přistěhovalců nad územím obývaným po tisíce let domorodými národy. Princip síly, který během těchto let prorostl svět jako rakovina podnítil nejen zneužívání a vyvražďování domorodých národů, ale také drancování a pustošení jejich přírodních zdrojů, ničení kultur a vykrádání jejich bohatství.

V jednom z dotazů se ptal potomek těch, kteří se podíleli na genocidě původního obyvatelstva, jak by mohl odčinit zlé skutky minulosti. Odpovědí bylo, že babičky nevolají po revanši. Rády by docílily probuzeného vědomí současných lidí, aby se chovali přátelštěji ke svému prostředí a sami k sobě. Upozorňují, že stejně tak, jako byly jejich kultury ničeny v minulosti, ničí dnešní materialismus globální ekonomiky demokracii, pospolitost, kulturní různorodost a duchovnost. 

Babičky trápí život ve stylu „po nás potopa“. Věří, že Matka Země je vědomá, živá a vnímavá bytost, která se neustále vyvíjí uprostřed vesmírného řádu a je bohyní ve své vlastní dobrotě. Vodu považují za žíly Země a nabádají, abychom si jejího dostatku a čistoty vážili.

Co dodat na závěr? Snad jen pár odkazů:

2 Babičky v Betlémské kapli v Praze

Kniha Pro příštích sedm generací

13 Grandmothers First Gathering, pt 1

Interview s Agnes Baker-Pilgrim

Dokumentární film v prodeji

Trailer k dokumentárnímu filmu

 

 

 

Autor: Marie Haisová | pátek 13.8.2010 10:45 | karma článku: 9,07 | přečteno: 1168x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53