Jak to chodí u mocných

Ve zkušební době byl ukončen pracovní poměr se známou, která nastoupila jako asistentka do jedné z nejdůležitějších vládních institucí. I v tak krátké době nicméně stihla poznat, jak to chodí u nejmocnějších v demokratické ČR.

Prý jako v sektě, aspoň podle toho, jaké má o sektách představy a informace. Jde o uzavřené společenství lidí určité politické partaje, které mezi sebou nestrpí nikoho, kdo není „jejich“ člověk a nezapadá, což byl i její případ. Ačkoliv se snažila a pracovala ze všech sil, možností a schopností vysoce nad rámec pracovní doby i pracovní náplně, nebylo jí to nic platné. Tři dny před vypršením tříměsíční zkušební lhůty dostala výpověď. Důvody se neuvádí, tudíž se je může jen domýšlet a zpětně vyvozovat z chování a špitání za svými zády.

Když po pár dnech výpověď rozdýchala, pravila: „Ještě, že mě vyhodili, určitě bych tam z toho prostředí onemocněla“.

Předtím pracovala také ve státních službách v mocensky sice mnohem nevýznamnější instituci, přesto však, když jsem ji příležitostně navštívila, jsem musela šeptat, neboť i zdi tam měly uši. Dodnes nevím, co jsem říkala tak protistátního, ale asi všechno. Evidenci docházky a přítomnosti měli přes počítač, nemohli snad ani jít na toaletu bez vědomí nadřízených.

Teď je na pracáku, relaxuje a užívá si svobody, pětadvacetileté pracovní zkušenosti v různých administrativních profesích jsou jí k nepotřebě, angličtina a počítačové dovednosti jakbysmet. Je jí totiž 50+ a není v žádné partě.

Osobně jsem pracovala ve státní správě dva roky začátkem let devadesátých a dva roky před nedávným časem, což zcela stačilo k poznání, že tato práce není pro jedince s potřebou osobního nasazení a angažovanosti.

V současné době se od řady lidí pracujících ve státní správě dozvídám, jak v praxi vypadá zákon o státní službě, který měl kromě odpolitizování státní správy a jejího zkvalitnění zajistit také bezproblémové čerpání z evropských fondů v novém programovacím období.

V době, kdy Česká republika už má zase roční skluz v čerpání evropských prostředků, jsou v souvislosti s tímto zákonem často propouštěni zkušení vedoucí pracovníci a nahrazováni těmi, kdo patří ke správné politické straně a o dané problematice příliš nevědí. Díky zmíněnému zákonu je však bude velmi obtížné odvolat.

 

 

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 23.4.2015 9:56 | karma článku: 29,53 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53