Hodně štěstí

Nejen s novou vládou, ale vůbec. Otázkou však je, co si pod tím štěstím představit?

 Nemocní si štěstí pojí se zdravím, chudým splývá představa štěstí s bohatstvím, bohatým s ještě větším bohatstvím, pro nemilované je štěstím láska. Nicméně zdraví, bohatství, láska jsou samostatné kategorie, štěstí je kategorie sama o sobě, vždyť i Tři králové, mudrci, nám přejí „štěstí, zdraví, dlouhá léta“.

 Na Silvestra hovořila kamarádka o známé moderátorce, že jí nepřipadá šťastná, byť je mladá, štíhlá, krásná, vdaná za úspěšného, bohatého zpěváka, matka zdravých dětí. Má vše, co se považuje za štěstí, přesto výraz jejích očí a tváře štěstí nevyzařuje.

 Je možné posuzovat něčí štěstí? 

 Možné to je, potřebujeme však k tomu znát hodnotu PQ, což je pozitivní inteligence vyjádřitelná vzorcem: Úspěch = Potenciál x PQ, což podrobně vysvětluje Shirzad Chamine v knize Pozitivní inteligence.

 Tou pozitivní inteligenci se nemyslí pozérský úsměv od ucha k uchu, myslí se to, co se v minulosti nazývalo moudrostí a bývalo spojeno se stářím. Mudrc reprezentuje tu hlubší a moudřejší část našeho já, která se dokáže povznést nad rozepře, nenechá se strhnout napětím a dramatem okamžiku. Má přístup ke schopnostem mysli, který umí využít k řešení jakýchkoliv problémů: empatii – schopnosti vcítit se do pocitů vlastních i lidí kolem sebe a řešit situaci s porozuměním a soucitem; objevování se zájmem a otevřenou myslí;  schopnost inovace a vytváření nových perspektiv a neobvyklých řešení, kam patří i myšlení mimo zavedený rámec; navigovat po cestě odpovídající našim základním hodnotám a poslání a aktivovat k podniknutí rozhodných kroků.

 Smyslem interního mudrce je eliminovat vliv našich interních sabotérů, kteří provokují, abychom hledali chyby na sobě a druhých jako soudci, z čehož posléze pramení pocity úzkosti, stresu, zklamání a viny. Stejným problémem může být nutkání k perfekcionismu či chorobná potřeba uznání a lásky. Dalším sabotérem naší mysli je hyperúspěšný podmiňující naši sebeúctu neustálou potřebou výkonů nezvladatelnými sklony k workoholismu a způsobující, že se vzdáváme hlubších citových a vztahových potřeb. Oběť zase vyvolává emocionálně vypjaté stavy a nálady, jejichž prostřednictvím získává pozornost a lásku. Hyperracionální sabotér nabádá, abychom se intenzivně a výhradně soustředili na racionální procesy ve všech otázkách i těch vztahových, z čehož plyne netrpělivost s lidskými emocemi. Díky hyperostražitému žijeme v neustálém napětí a úzkostlivě myslíme na veškerá možná nebezpečí. Neuspokojitelný sabotér baží po stále větším vzrušení, jež mu slibují další a další aktivity. Nedovoluje se radovat z aktuální situace, přesvědčuje, že jen zaneprázdněný člověk prožívá život naplno. Vedoucí se zase živí úzkostlivou potřebou mít vše pod kontrolou, být pánem situace a ovlivňovat jednání lidí, aby splňovalo jeho přání. Unikač se zaměřuje jen na pozitivní a příjemné, vyhýbá se problémům, nepříjemným úkolům a konfliktům.  

 S Novým rokem si dáváme různá předsevzetí, jedním z nich může být i lepší poznání sebe sama, kterému napomůže kniha Pozitivní inteligence (PQ) od Shirzada Chamine z nakladatelství Práh. Odhalí, jak porazit vnitřní nepřátele sabotující náš harmonický a šťastný život za pouhých 21 dní.

 Knihu jsem přečetla, je naprosto polopatická. S její pomocí jsem pochopila četnost reakcí a vzácnost proaktivity vyplývající z využívání jen některých částí mozku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | neděle 5.1.2014 8:35 | karma článku: 8,57 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53