Dědí se kočička?

Posledně jsem psala o nezákonném vniknutí do domku člověka, pár dní po jeho převozu do nemocnice. Policie tehdy mé telefonické upozornění shodila pod stůl s tím, že nemůže nic dělat. Napsala jsem tedy trestní oznámení a poslala i na Státní zastupitelství.

Ze zastupitelství  přišla odpověď obratem, informovali, že předávají  k přešetření policii. Případ začala vyšetřovat policistka a dle referencí těch, se kterými hovořila, tak velmi kompetentní, se zájmem.

Majitel domku pan Stanislav po čtrnácti dnech pobytu v nemocnici zemřel. O situaci jsem se dozvídala se zpožděním zprostředkovaně od paní sousedky, které pan majitel svěřil klíče, aby mu zalévala květiny a krmila kočku. Sousedka se však do domku nedostala. Venkovské příbuzenstvo, jakmile se dozvědělo o nemoci pana Stanislava, tak přesto, že ho jinak navštěvovalo jen sporadicky -  údajně kvůli velké vzdálenosti - se najednou objevovalo v Plzni i několik dní v týdnu. Vždy prý zacouvali zadkem auta do dvora a nakládali…

Policie brzy po mém oznámení domek zapečetila.  V domku však byla zamčená kočka a květiny. Při poslední návštěvě nezvaných návštěvníků je údajně soused „přes zeď“ na kočku v domě upozornil. Oni prý však jen odpovídali:  „hm, hm“  a s naloženým autem odjeli.

S mňoukající hladovou kočkou soucítila celá ulice; nakonec přijela odchytová služba a ve spolupráci s policií kočku vysvobodila. Předem prý volali i samozvané návštěvníky, kteří však pohrozili, že případně vzniklé náklady pošlou k úhradě a na policistku si začali stěžovat!

Kočka skončila u paní z odchytové služby a údajně se jí daří  dobře. Dědické řízení řeší  notářka, která se zajímala, zda pan Stanislav mohl zanechat poslední vůli? I kdyby - a  je možné ji mít doma, co by se s ní asi stalo?

Před časem daroval pan Stanislav nějaké finance místnímu hospici, nepřímo sponzoroval handicapované. Co kdyby chtěl svůj majetek a peníze odkázat bohulibějšímu účelu, než  přenechat supům s rakovinou peněženky, kteří ještě za jeho života vzali a odstěhovali, co mohli -  i  jeho občanku se starostí o jeho důchod?

Kočka je nezajímala, květiny, předpokládám, také ne.

Dědí se majetek, peníze, dluhy, materiální věci. Napadá mě, jak je tomu v tomto konkrétním případě s kočičkou, obecně vůbec s živými tvory?  

Autor: Marie Haisová | pondělí 28.3.2011 9:50 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1596x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53