Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je a co není MA 21

MA 21= Místní Agenda 21 je návodem k zapojování veřejnosti do rozhodování down->top, tedy od lidí k politickým strukturám. Není stylem top->down, česky metodou padajícího h...a.

V této oblasti naše demokracie stále hodně kulhá, byť jsem slyšela hovořit prezidenta, že u nás rozhodují lidé, kdežto v EU by po podpisu Lisabonské smlouvy rozhodovali bruselští byrokraté. Nepůjdu tak daleko, použiju vlastní zkušenost. Když se rekonstruoval panelák, kde bydlím a vše platíme ze svých vlastních kapes, tak můj názor (a nejen můj) nebyl vůbec brán v potaz. Sice proběhly schůze vlastníků, ale komunikace a hlasování bylo velmi manipulativní, nátlakové a neodvolatelné. Následně nám byly zaskleny lodžie bílým neprůhledným sklem jako v nemocnici, ačkoliv jsme předtím hleděli tyčovinou do zeleně, vyměněna zdravá dřevěná okna za plastová s pohrůžkou, že když montéry do bytu nepustím, tak okna složí za dveřmi a zaplatím jejich dodávku tak jako tak. Nebudu prý první ani poslední, kdo poté prohraje soudní spor a zaplatím, ať se mi to líbí nebo ne. Vláda lidu u nás v domě vypadá tak, že byl zvolen  trojčlenný výbor a ten rozhoduje despoticky a diktátorsky bez ohledů a jakýchkoliv diskusí s námi, majiteli bytů či družstevníky o tom, jaký bude průběh prací, výsledek, úvěr... My máme jediné právo, odhlasovat jednou za rok připravené návrhy, mlčet a platit.

Říká se, že ryba smrdí od hlavy a tak je to u nás v paneláku stejné jako na vládní úrovni. Politiky sice platíme ze svých daní, na což však oni poté vůbec nemyslí, rozhodujou podle svého „pomazaného“ rozumu. Občas jim agentura Stem zjistí, zda Petr je populárnější než Pavel, ale to je tak vše.   

Byl nejvyšší čas, že vznikla dohoda - program pro 21. století propojující ekonomické, sociální a ekologické zájmy, byť je na světě už od roku 1992 od Summitu OSN v Rio de Janeiro v r. 1992, podepsaná 178 zeměmi. Jde o komplexní návod lokálních a globálních akcí, které mohou poznamenat nebo ovlivnit přechod na udržitelný rozvoj.  Uvedení MA 21 do života však není ani snadné ani tak rychlé, jak by bylo potřeba.

Proč? Protože volení zástupci měst a obcí by museli lépe komunikovat s veřejností a zapojovat ji do rozhodování a vedle finančních aspektů brát zřetel i na sociální otázky a trvalou udržitelnost rozvoje a života obcí a měst. Preventivně. A co se myslí pod pojmem trvale udržitelný rozvoj? Prezident se opět nechal slyšet, že za finanční krizi může pozornost věnovaná globálnímu oteplování. Opak je pravdou. Ignorance širších souvislostí života dovedla svět tam, kde je. Udržitelný rozvoj je takový rozvoj, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by oslaboval možnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby (G. H. Brundlandová, Naše společná budoucnost, 1987). Jde o způsob života, který je zaměřen na hledání harmonie mezi člověkem a přírodou, mezi společností a jejím životním prostředím. Spočívá v rovnováze mezi svobodami a právy každého jednotlivce a jeho odpovědností vůči jiným lidem i přírodě jako celku. Trvale udržitelný rozvoj společnosti je takový rozvoj, který budoucím generacím zachová možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystémů (§ 6 zákona č. 17/1992 Sb. o životním prostředí).

Máte dojem, že takovýto rozvoj sledují stávající politické struktury? Přehled obcí a měst zapojených do Místní Agendy 21 je na www.MA21.cz.  Zájemci musí splnit určitá kritéria pro uplatnění principů udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni prováděná v konkrétním čase a prostoru, v obci nebo regionu. Jde o proces zkvalitňování správy věcí veřejných, strategické plánování a řízení, zapojování veřejnosti a využívání všech dosažených poznatků o udržitelném životě a rozvoji.

Autor: Marie Haisová | středa 26.11.2008 17:26 | karma článku: 10,34 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 238x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz