Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvíle s géniem Steva Jobse

Měla jsem šanci pracovat na jeho technologicky i výtvarně dokonalém produktu hned po revoluci, a teď si přečíst jeho biografii.

     Už začátkem devadesátých let se mi poštěstilo přejít z mechanického psacího stroje Consul na Macintosh, který osobnímu sekretariátu prezidenta daroval jakýsi mecenáš. Z evidence došlé pošty, dosud psané propiskou do sešitu, se na počítači proklikem přešlo k psaní textu, při tisku dopisu se zároveň vytiskla obálka, vše v uživatelsky velmi přátelském a estetickém prostředí. Byl to šok, místo mlácení do kláves se zlehýnka dotýkat písmenek na klávesnici špičkového počítače. Neměl sice českou diakritiku, tu jsem ještě nějakou dobu dopisovala ručně, brzy se však objevil šikovný český IT expert, který háčky a čárky dotvořil.

     Když něco funguje, tak je to považováno za samozřejmost. Já jsem si uvědomila tu eleganci a dokonalost po dvou letech, kdy jsem se ocitla v České pojišťovně, kde byla vrcholem práce v T602. Později, v neziskovém sektoru, jsem se přeškolovala na AmiPro, následně na stále novější verze Windows. Teď, v r. 2012 mi jejich nejnovější verze připadá být na úrovni tehdejšího Macintoshe. 

     Vzpomněla jsem si na něj při čtení biografie o jeho tvůrci Stevu Jobsovi, kterou jsem dostala k Vánocům. Napsal ji Walter Isaacson na základě rozhovorů, které vedl v posledních letech Jobsova života s ním, jeho přáteli, nepřáteli, konkurencí.  Vyšla brzy po Jobsově smrti, operativně přeložená v r. 2011 do češtiny Danou Šimonovou a Bronislavou Bartoňovou. Vydal Práh. Na 678 stranách je v 41 kapitolách popsána jeho pracovní  kariéra od Apple I, přes MacIntosh, NeXt, Pixar, iPhone a iPad, jeho rebelantství, posedlost dietami, perfekcionismus, láska k hudbě, inovativnost, tvořivost, osobní život.

     Steve Jobs byl adoptovaným dítětem. Vychovali a starali se o něj dobří rodiče, ale fakt, že se ho kdysi jeho pravá matka a otec zřekli, ho pronásledoval velkou část života. Obdobně nepěkně se pak zachoval i ke své první nemanželské dceři, kterou dlouho přehlížel. Jeho další tři děti vyrostly v manželství, moc pěkně se o nich vyjadřoval. Při více než tříhodinovém rozhovoru s Bilem Gatesem v květnu 2011 si navzájem svěřili, jakou radost jim dělá rodina, jaké mají štěstí, že mají hodné děti a hodné ženy Laurene a Melindu, kterým vděčili za to, jak pravili, že si uchovali zdravý rozum. Když se jejich schůzka chýlila ke konci, vyjádřil Gates svůj obdiv k tomu, co Jobs dokázal koncem devadesátých let, když zachránil Apple. V průběhu celé kariéry oba muži lpěli na svých strategiích: „Já vždycky věřil, že zvítězí ten otevřený, horizontální model.  Ale tys dokázal, že skvělý může být i ten integrovaný, vertikální.“ Poté Jobs poznamenal: „Samozřejmě, že ten jeho roztříštěný model funguje. Ale neprodukuje skutečně skvělé výrobky. A to je problém.“

     Životopisce Isaacsona povolal Jobs poté, co konečně vzal na vědomí těžké onemocnění, které se snažil nějakou dobu ignorovat. Když však mu bylo jasné, že se jeho život chýlí ke konci, tak chtěl, aby se o jeho tvořivém a technologickém géniovi dozvěděl svět, především však jeho děti, které měly vědět, kdo byl jejich otec, který na ně za svého života neměl mnoho času.

     Ve svém životě neponechával nic náhodě, žádnou prezentaci, žádné setkání, ani tento dokument. Byl perfekcionista, netolerantní k jakékoliv polovičatosti, často víc než protivný. Co v jednom momentě označil za „sráč“, to za chvíli pochválil. „To je předpoklad úspěchu: musíte umět být superupřímný. Možná existuje lepší způsob, klub gentlemanů, kde mají všichni sako, vázanku a mluví učeně, ale tohle já neumím. Já jsem kalifornská střední třída.“

     Jím navrhované přístroje museli být dokonalé nejen zvenku, ale i zevnitř. Zadní deska, šrouby, vše muselo být perfektní.  Stýkal se, jak sám říkal, jen s áčkovými lidmi, hodně řešil management, zaměření a soustředění, jak poznat, komu věřit, jak budovat tým lidí, na které se může spolehnout.

     Jeho motivací bylo, že nevymyslel jazyk, matematiku, oblečení, jídlo. To vše už tady bylo, on jen navázal svým talentem, potřeboval nějak splatit našemu druhu a svým nadáním dát najevo, jak si váží práce těch před ním.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | pondělí 16.1.2012 9:09 | karma článku: 11,12 | přečteno: 1103x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

V podzimních barvách života si užívám harmonie, byť se může zdát, že ve výkonově zaměřené společnosti mohu hrát již jen druhé housle, což má v obecné mluvě poněkud pejorativní nádech.

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní

Marie Haisová

Wikipedistka, aneb s kůží na trhu

Začátkem března 2021 mi přišel e-mail, že Wikipedie pořádá kurz pro seniory. Zuřila karanténa, byly omezovány aktivity, tak jsem se rozhodla přihlásit.

20.7.2021 v 9:45 | Karma: 26,74 | Přečteno: 498x | Diskuse| Média

Marie Haisová

Nemocné Česko

Neví, čím to je, ale nikdy neonemocněla, když se chystala lyžovat! Mohlo by zlepšení nálady, vyhlídka na vzrušující zážitek chránit proti virům? Ptá se vědkyně Candace B. Pert a zároveň odpovídá:

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marie Haisová

Slepé skvrny

Sociolog Daniel Prokop v knize Slepé skvrny analyzuje současnou situaci i z ní vyplývající politické manipulace, což je skvělý počin k porozumění společnosti jako celku a chování jednotlivců, ze kterých sestává.

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07 | Přečteno: 152x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“.

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz