Cesta k nesvobodě

Čas ukazuje realitu, o které jsem během karantény četla v knize Timothy Snydera „Cesta k nesvobodě – Rusko, Evropa, Amerika“. 
Cesta k nesvobodě

Autor je profesorem historie na Yaleově universitě, hovoří jedenácti evropskými jazyky, ke sběru dat nepotřebuje tudíž prostředníka, použitá fakta a odkazy jsou autentické a děsivé.

Popisuje politické hry manipulátora velkého formátu Vladimíra Putina, který si vzal za vzor neznámého ruského emigranta Ivana Iljina, jehož ostatky nechal v roce 2005 převést do Ruska a  jehož machisticko-fašistické myšlenky uvádí do reality.

Vizí je světovláda.

Neřešení vlastních problémů, kterých je v jeho zemi víc než dost, s ambicemi udělat z lidí nevolníky a řídit svět jako kdysi, manipulovat veřejnost pro své záměry a cíle, k čemuž velmi rafinovaně využívá nejmodernějších technologií, kdy prostřednictvím internetu šíří nehorázné, nepostižitelné a těžko rozpoznatelné fake news.

Jeho strategie by se dala analogicky vyjádřit biblickým, kdy "vidí třísku v oku bratra svého, ale břevno ve svém  oku nevidí". Rusku chybí regionální politika, zabývá se jen zahraničím. Západ údajně může za všechny jeho problémy a tak se ho pokouší zničit.

Snyder uvádí konkrétní příklady od anexe Krymu po ovlivňování dění v Americe rafinovanou  ruskou propagandou. Hitler by měl být poslední Avatar, Putin se považuje za převtěleného knížete Volodymyra, ruské vměšování na Ukrajině zdůvodňuje tvrzením: „Naše duchovní jednota začala křtem Svaté Rusi před 1025 lety. Od těch dob se v životech našich národů odehrálo mnohé, avšak naše duchovní jednota je natolik silná, že nepodléhá žádným zásahům jakékoliv moci.“

Hlavním cílem je zamezit ukrajinské spolupráci s Evropou, Putinovou vizí je totiž Eurasie prostírající se od Lisabonu po Vladivostok, ruskou "spiritualitu" nadřazuje všemu a všem.  Evropská unie je mu trnem v oku, neboť je nejúspěšnějším světovým uspořádáním s rovnými právy členských států, propracovanou infrastrukturou, dobrou ekonomickou a sociální úrovní svých obyvatel.

Ruští agenti, odchovanci KGB, NKVD či Čeky podporují a propagují nacionalistická hnutí v Evropě, např. stranu Marine Le Penové ve Francii; byli i šedou eminencí  Brexitu. Je jim jasné, že malé národy by samy o sobě byly velmi snadnou obětí nového agresora.

Rafinovanými intrikami a manipulacemi pomohli dostat na americký prezidentský post Donalda Trumpa, člověka s obrovskými dluhy z minulosti, které neplatil, přestože měl vytvořené image úspěšného podnikatele. Jeho kampaň byla velkoryse ovlivňována a financována ruskou mafií za současné pomlouvačné kampaně Hillary Clintonové. Lhaní považuje ruská ideologie za normu, skutečností je moc, nikoliv fakta. Novináři by měli pracovat pro vůdce, který jim určí, co a jak psát, když je platí. Pochlebování není nikdy dost.

V knize je jako přítel ambiciózního Putina zmíněn i Miloš Zeman.

Při čtení mi šel mráz po zádech, když jsem si uvědomovala, že koronavirová krize a vyvolávaný strach mohou být snadným spouštěčem upevňování moci ambiciózních politiků, kteří by s chutí ovládali a omezovali práva a svobody nás - občanů a občanek.

Recenze

Timothy Snyder: Cesta k nesvobodě: Rusko, Evropa, Amerika, 355 stran, vydalo nakladatelství Paseka v překladu Martina Pokorného v roce 2019 (na fotce obálky jsou názvy kapitol knihy)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 11.6.2020 13:22 | karma článku: 11,53 | přečteno: 414x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Marie

29.11.2019 v 8:10 | Karma: 7,80