Cena pro paní Strejčkovou

Jednou z českých žen činu je paní Emilie Strejčková, zakladatelka Ekologického centra hl.m. Prahy Toulcův dvůr. Vždy mě ohromovala svou vůlí a vytrvalostí, dokázala totiž, že má-li člověk nápad a jde-li za ním dostatečně důsledně a vytrvale, pak ho zrealizuje. I  časech maximálně náročných, v dobách českého Klondajku, získala ohromnou selskou usedlost v Praze 15 na rozhraní Hostivaře, Košíku a Zahradního Města ve stavu ruiny, kterou během pár let postupně zrekonstruovala a uvedla do provozu. Co vše se na "Toulcáku" dnes děje a jak krásně vypadá, se dozvíte na http://www.toulcuvdvur.cz/. Paní Strejčková již není ředitelkou a momentálně těžce marodí. Nicméně si myslím, že by její jméno a její zásluhy neměly upadnout v zapomnění. Je ženou, která zasvětila život věcem obecným, veřejným a práci pro druhé. Snad je dostatečně vyjádřeno v dopise poslaném prezidentu republiky ČR dne 9.7.2008.    

Vážený pane prezidente, navrhuji paní Emilii Strejčkovou na udělení státního vyznamenání ČR za myšlenku a realizaci Ekologického centra hl. m. Prahy – Toulcův dvůr. Paní Strejčková se celý život zasazovala a zasazuje o kvalitní výchovu dětí a mládeže, která vychází z biologických dispozic a kulturních předpokladů homo-sapiens. Ve světě kvantitativních, materialistických hodnot prosazuje hodnoty kvalitativní, klade důraz na vnímání celku a zasazení člověka v širokém, sociálně-přírodním rámci.

Po sametové revoluci se paní Strejčkové podařilo získat  zdevastovanou usedlost Toulcova dvora v Praze 15 pro myšlenku ušlechtilých hodnot, a v relativně krátké době vybudovala - v rámci neziskové organizace – prosperující, a  po celé České republice známé centrum, kde se konají republikové i mezinárodní konference, setkávání a diskuse řešící perspektivu moderního člověka, vize současných dětí a mládeže, naší společné budoucnosti.

Paní Emilie Strejčková vždy jednala lokálně a myslela globálně, podporovala komunitní rozvoj a naplňovala ducha Agendy 21 programu OSN. Věřím, že oceníte její obětavou práci ve prospěch druhých a tím i celé  společnosti.                                                 

Autor: Marie Haisová | čtvrtek 14.8.2008 21:51 | karma článku: 9,00 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Marie Haisová

Druhé housle

9.8.2022 v 11:26 | Karma: 10,04

Marie Haisová

Nemocné Česko

23.2.2021 v 9:20 | Karma: 17,07

Marie Haisová

Slepé skvrny

8.11.2020 v 8:57 | Karma: 5,07

Marie Haisová

Cesta k nesvobodě

11.6.2020 v 13:22 | Karma: 11,53