Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tituly s indexem

Do zeleniny já  nerad. Asi hodná ženská, ale taková herdek baba tam bejvávala. Vždycky když vyhrkla: „Co chceš?“ – nechtěl jsem vůbec nic.

   Asi to dělal ten její knírek na horním rtu a mohutná příď. Prostě měl jsem z ní jen respekt a žádnej plezír, pokud se vůbec o nákupech dá řici, že to je plezír. Bylo mi kolem dvanácti.  Naopak pro maso jsem ze začátku chodíval docela rád. Ne snad, že bychom žili někde pod Uralem, maso se u nás jídávalo běžně, ale i tak -  vždycky jsem měl pocit, že maso je  záležitost pro horních deset tisíc. Prostě u řezníka samá nóbl společnost. Se stejnýma síťovkama, se stejným frontovým syndromem, ale prostě „společnost“.

            „Tak co to dneska bude, pane inženýre (doktore, milostivá paní, mladý pane…)“ zahajoval vždycky každý tehdy ještě Stranou řízený smluvně-dodavatelský vztah pan řezník.  Vyslechl objednávku,  úslužně ukázal krásnou flákotu, otočil se, uřízl a začal balit. A kunčoft,  příjemně polichocen titulem, kerý mu nepatří,  přijal balíček  zaplatil a šel. S pocitem, že je pan Někdo. K „Židovi“ anebo vlastně od něj chodili zkrátka  samý titulovaný lidi. Dokonce i my, děcka, byli alespoň mladý páni a slečny, potažmo milostivé slečny.

            Zvláštní věc. Za zeleninu doma nikdy nebylo zle. Za „žida“ vždycky. Máma se vztekala. Neštymovalo mi to.  Došlo to tak daleko, že pro maso musel táta. Vzal mně s sebou. Vystáli jsme frontu, na tátu vyšel spolu s masem v papíru příjemný „pan doktor“ a šlo se domů. A opět průšvih…

            Při jednom z dalších nákupů mne máti hrubě ponížila. Dostal jsem do ruky papírek! Já, kterej si bez problému zapamatuje až deset položek!! Papírek s pokynem, abych ho panu řezníkovi předal.

            Stalo se. Stojím v řeznictví, tituly  se sypou jako mleté maso z výseku, lid nakupuje a já se nosem sunu už kolem pultu s uzeninami, takže co chvíla přijdu na řadu. „Tak co to dneska bude, študente!“ – Podávám papírek, pan řezník přečte. Zarazí se, usměje se, zabalí maso a dodá zcela mimo protokol:  „A pozdravuj maminku!“  Tehdy večer a pak i později až na pár výjimek, bylo doma jako zázrakem bez přeháněk i po „židovi“.

            Chtěl jsem znát důvod. Ale až po letech mi máma prozradila: „No, když on na každýho jen samý „pane doktore, pane inženýre“, ukáže na mžik tu hezčí stranu masa a pak tam ale nařízne i kližku a lůj. Tak jsem mu napsala – Buďte tak hodnej, a vobraťte to maso z obou stran. A rovnou před lidma…“

           

Drahně let poté postávám na chodbách fakulty. Zkouška z hebrejštiny midrašů a talmudu.  Všichni mají u sebe oxerovanej tahák se zhruba třemi, pěti  verši. Z toho se ten „talmud“ bude dělat. Nepřijde mi to fér podobně jako zouška z biblistiky, kdy si přednášející najednou musí stůj co stůj „něco vyřídit“, takže to pak všichni spolehlivě omastí z taháků. Ale neřeším. Spíš tak kecáme, kdo, jak a proč. Sympatická hujerka – taky se slušnou přídí, ale bez knírku – se svěřuje, že „ještě prolízt tímhle“, a pak by tu školu už mohla mít v kapse. Dáme se do řeči a nakonec zjistím, že jejím snem je kázat Krista v káznicích a v pasťácích. Hezký cíl. Ale  přiznejme si, tam tu hebrejštinu fakt potřebovat nebude. Té bych tu zkoušku snad taky dal jen za hubičku, anebo na těch pěti verších…

 

Ale to jsem krapet „off topic“. Zpět k těm titulům. S indexama. Vždyť tituly vůbec nemusí být na překážku. Dokud nemají žádnou validitu... Já bych klidně nechal paní Řápkovou dál hospodařit s Českými aerolinkami a jejím osobním morálním kreditem, vždyť není zdaleka jediná, a dneska si za 30 tisíc od padělatelů koupíte papír  i na Cambridge.  O titul konec konců nejde. Stejně záleží spíš na tom, jestli se to maso obrátí na pultě a před lidma. Pro pořádek by přeci prostě stačilo opatřit tituly indexem.  Navrhoval bych do začátku indexy tři..  NP – DZ – SF.  Hned vysvětlím.  NP = nakoupeno podvodem, DZ = dobré známosti a SF  by holt byl ten  tzv. sitzflajš. Česky – osezené maso. To pro ty, kdo si to fakt vyseděli, aby pak mohli kázat v káznicích.  Dokonce i na navštívenkách by to mohlo vypadat docela  nonšalantně.  Judr. Ilona Křapková D.Z.

            Anebo v úplně nejhorším případě, co takhle maličko přiznat vysokému školství jeho odpovídající vejšku? Aby žádná fakulta nebyla jen střední školou s „titulem“. Prostě obracet flákotu přímo na pultu. Tři povinné (a vlastní!) eseje za semestr. Komu to nepíše anebo v těch méně psacích oborech -  odpovídající cvika. Prostě vyšší nároky na poznávání. Vzdělání a vzdělanost namísto vzdělávání.  Ale to bych asi po všech chtěl příliš moc a kdo má zájem o poznání, zvládne to i bez titulu. Tak to snad radši ty indexy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Achab Haidler | čtvrtek 26.11.2009 14:59 | karma článku: 22,78 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,62 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 580x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:25

Přímý přenos Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na oběť hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Kim posiluje svůj kult. Jeho portrét se poprvé objevil vedle jeho předchůdců

22. května 2024  16:53

Portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una se objevil na budově v Pchjongjangu vedle portrétů...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy