Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrtonosný přítel…

Jak často se dá uškodit ve snaze pomoci? To asi nemusím nijak podtrhávat. Když ale ta ušlechtilá pomoc zamená zničení biotopu, zničení kouzla a tvrdou a hrubou neúcu k židovskému hřbitovu, je možná čas se maličko zastavit….

Je vždycky škoda, když se média (i menší, skoro až médijka) propůjčí k polopravdám. Ale občas si říkám, možná jsou tu jen a jen od toho. Pravda je vždycky někde ujprostřed. Faktem zůstává, že je mi celkem fuk, jak si na tom stojí ve volbách manželka kouřeného prezidenta států, když se i se mnou jako s občanem zachází tak, že si se mnou ti hore vytírají dolní ústa. Málokdo rád slouží jako papír… (ten toaletní)

V Moravském jihu vyšel nedávno článek, který má čtenáře „informovat“ o dění na mikulovském židovském hřbitově. Informovat anebo jen vyplnit bílé místo okolo fotky a vycpat „povinnou“ rubriku ? Anebo si nechat pověsit bulíky na nos a nahrát na smeč viníkům ? Cituji: Hřbitov vlastní brněnská židovská obec , ovšem s jejím souhlasem o tuto památku pečuje Spolek přátel židovské kultury v Mikulově…. (Na adresu tohoto Spolku je pak ovšem nutno dodat – pokud informace nezkreslil autor , že jediné, co spolek pro „přátelství“ se židovskou kulturou v této kauze podnikl, je tichý souhlas s polomovými a hlavně neuvěřitelně brutálními pracemi na hlavní židovské pamtáce ve městě… !! )

Kácení probíhalo nešetrně, vůbec nerespektovalo skutečnost, že jde o hřbitov (co na tom, že poslední pohřeb proběhl v roce 1948! Těžká technika jezdila po hrobové prsti a několik náhrobků bylo poškozeno. Akce je třetinou plánjjovaného „odlistění“ celého hřbitova a ve hře je osud původně 600 dnes už jen čtyř stovek zdravých stromů. Spolek svým tichým souhlasem s tímto počínáním jakoby vyzýval všechny místní obyvatele – tohle je volný prostor pro jakoukoli lumpárnu. To není hřbitov. Dělejte si tu všichni, co chcete, hlavně nepoškoďte „památku“..);

Jako zdroj „objektivních“ informací pak tvoří tělo článku pana Lukeše prohlášení inženýrky Marie Leskovjanové. Na první pohled to vypadá v pořádku, ale je smutné, jak zoufale neinformované a neodborné toto její prohlášení je. Jakoby jeho autorka jen papouškovala fráze, které jí naučil někdo jiný.

Co je ale pozitivní – Mikulov se možná vážně dočká. Paní Leskovjanová se totiž ve svém projevu opírá o jakousi „jednu“ nadaci, která „je“ (předpoládám, že Spolek) oslovila. A dodává : Konečně po desetiletích je šance získat opravdu velké prostředky na obnovu synagogy a hřbitova. – Nestálo by za to znát i názor dotyčné nadace, zda s průběhem prací na hřbitově souhlasí ? .

V jedné skutečnosti však paní inženýrka už vysloveně lže. Zajděte se na ten hřbitov podívat a sami poznáte, že se zdaleka neodstraňují jen stromy,které svým vzrůstem kácejí náhrobky (protože řada z nich tam nadále zůstala), tam se kácí všechno. To už ovšem pan redaktor nekomentuje ani neověří. Naštěstí paní inženýrka není skoupá na slovo a tak nám mezi řádky prozradí: Z historických pramenů víme, že ještě v roce 1930 na hřbitově žádné stromy nerostly. a židovská obec si přála uvést toto místo do původního stavu… . To je silný argument, ale taky silné kafe !! Takže dohola. Hmmm, tak to bude hustý ! Jediná šance je, že snad pan ing Hluchý (odbor životního prostředí) zváží při další (patrně podzimní) repetici pokusu o vyhlazení stromoví na pohřebišti témeř vyhlazené kultury (jak si to Dolfa, chudáček, a jeho lidi přáil ..) hodnotu svého inkoustu a další povolení ke zkáze podepíše teprve po zodpovědném zvážení osudu každého dřeva …

Je do jisté míry dojemné, že Spolek studuje i historické materiály. Je ale smutné , že studuje jen některé. (Asi pro nedostatek času, protože toto své přátelství k židovské kultuře provozuje samozřejmě altruisticky nad rámec svého byznysu). Jak ale může paní Leskovjanová a ostatní členové Spolku bez důkladného studia dalších materiálů vědět, jaká by asi byla vůle dnešních přeživších, kdyby nedošlo k tomu, co se stalo… Zarostlý (ovšem dnes už vzrostlými zdravými stromy zarostlý) hřbitov byl tak do jisté míry i pietní památkou 40 let trvajícího poválečného nezájmu a strachu. Nemáme právo tento „svézázný památník“ likvidovat. Ba naopak, nemáme spíš povinnost, chovat se k pohřebišti vyhlazených a odtransportovaných konečně jako k místu klidu a důstojnho odpočinku ?

Víte, stará talmudská moudrost uč:. Moudrost je z vidění. Udělejte si do Mikulova výlet (nejlépe s fotoaparátem, protože dlouho už k vidění nebude) a poznáte sami. Hřbito by „obnovu“ potřeboval jako sůl. Ovšem zejména ve své najzazší části, kde jsou náhrobky větrem anebo i vandaly pokáceny, kde se pořád ještě povalují odpadky a kde ty vyvrácené náhrobky leží žalostně jeden přes druhý (nikoli působením stromů!!). Tam cirkula ani nezabzučela …

A pak během oběda anebo odpolední kávy se poptejte místních, na přítelkyni židovské kultury paní Leskovjanou. Třeba vás na ni nasměrují a budete mít možnost vyslovit jí svůj vlastní dojem.

Ze všeho nejhorší je totiž nemoudrý přítel. Nelze mu bránit, aby se s vámi přátelil, ale když o vás vůbec nic neví, a rozhodne se, že vám bude dalekolépe, když vám zbourá garáž a na vaší zahrádce udělá veřejné parkoviště – asi ho vykážete do patřičných míst. Anebo se pletu ? Mikulov – je jako většina hřbitovů němý. A hřbitovy – ty „zahrady života“ holt tiše stojí, trpí všechno, co jim dík naší nepoučenosti a směšnejm lidskejm ambičkám provádíme (vezměte si jen německý hřbitovy v Sudetech!) a nikoho do řiti poslat nemohou. Na to se zase musí najít člověk.

 

P.s. Omlouvám se, ale ještě se k tématu vrátím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Achab Haidler | neděle 18.5.2008 8:25 | karma článku: 17,37 | přečteno: 1814x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,62 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 580x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy