Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nordic Walking-skutečné hubnutí, aneb Mé první setkání s endorfinem

Na podzim jsem zjistil, že jsem se úspěšně proválel k váze skoro 130kg. Už jsem si vyzkoušel rychlohubnutí např. za 6 týdnů o 15kg, ale jojo efekt na sebe dlouho čekat nenechal, takže jsem se nechal přemluvit kamarádem Zdeňkem, abych se zkusil hýbat způsobem, který on učí. Zpočátku jsem si vůbec nevěřil, ale teď mám po zhruba čtyřech mesících nachozeno kolem 500km a dole skoro 10kg. 

Zasloužený "voraz".Petr Hahn

Zvláštní bylo moje první setkání s onou bájnou drogou sportovců - endorfinem a o to se s vámi rád podělím.

Dali jsme si se Zdeňkem krásnejch 11 km a já asi poprvé zažil na chvilku setkání s endorfinem.

Před tím, než jsme vyrazili, dopili jsme slivovici, co jsem měl v autě - na každýho vyšel necelej panák. Když jsme ušli asi 1 km a mně se rozproudila krev, najednou jsem zjistil, že jsem asi nalitej:-)). Sice velice levná opička, ale absolutně nevhod, protože jsme nastupovali do stoupání a mně se ty divné stavy vůbec nehodily do programu.

Asi 2-3km jsem se plazil, potil, bojoval o dech i o balanc a navíc se mi motal jazyk. Další možnost, jak ocenit přínos hůlek v rukách, protože s jejich pomocí jsem se udržel nejen na nohách, ale i v pohybu.

 Pak mi Zdeněk řekl, že mám jít napřed, a on že se půjde do lesa podívat na jednu ze svých oblíbených bonsají, kterou dlouho neviděl a dohoní mne. Já šel asi 200m napřed a pak to přišlo. Jako by ve mně chytly saze a vyletěly komínem. Patrně jsem spálil alkohol a najednou mi bylo lehko a cítil jsem sílu. Měl jsem náhle chuť se do toho opřít na plnej plyn a tak jsem dlouho nedumal a udělal to.

 Začal jsem přidávat a za chvilku jsem šel nebývalým (u mne) tempem. Upozorňuju, že ta trasa je dost do kopce a já se najednou rozešel, měl jsem dlouhý dech a velkou chuť si "hrábnout"...a přesně to jsem udělal. Šel jsem tempem které hraničilo s mými dechovými možnostmi a přesto jsem plynule zrychloval tak, abych ale nešel na kyslíkový dluh. Dýchání bylo klidné, pravidelné a vydatné. Šel jsem tak asi kilometr a v krátkém prudkém stoupání před horizontem přišla krize, ale vědomí, že po asi 200m budu na vrcholu kopce, už mne psychicky podrželo. Když jsem tam dorazil, cítil jsem se moc dobře. Došel jsem volně pár stovek metrů na odpočivadlo, vytáhl čaj, zasloužený banán a čekal na Zdeňka, který už letěl za mnou, a pak jsme to probrali spolu. Poznal, co se ve mně dělo a nechal mne, užít si to o samotě. Velice vnímavý přístup. Opravdu jsem u toho tak nějak podvědomě chtěl být sám...ale pak se s ním o zážitek podělit.

Zažil jsem nepoznaný pocit síly, svobody, přílivu energie a chuti si dát „zahulit“, který byl ještě umocněn kontrastem vůči utrpení z prvních kilometrů, kdy jsem sotva lezl. Bylo to pro mne úplně nové a ač od přírody lenoch, už trochu chápu endorfinové závisláky, kteří trpí abstinenčními příznaky, pokud nemají svou dávku. Tohle je ovšem jedna z mála opravdu zdravých závislostí. Třeba se do podobného stádia časem vypracuju taky.

 Je fajn, že sdílená radost je dvojnásobná a bolest naopak poloviční, protože debata s kamarádem o tom zážitku byla velice příjemná a zakotvila tuto vzpomínku pevně v mé hlavě.

Přeju každému, aby tohle zažil a poznal, protože když o tom člověk slyší od někoho vyprávět, tak vůbec nemá šanci k tomu ve skutečnosti přičichnout, protože je to zkušenost absolutně nesdělitelná.

Zjistil jsem, že Nordic Walking je způsob, jak rozhýbat i tvora bez vůle, bez motivace, kde nezáleží na věku, kondici, hmotnosti a téměř ani na zdravotním stavu. navíc s tak minimálními finančními investicemi, že už se nedivím tomu, že se jedná o nejrychleji se rozvíjející volnočasovou aktivitu na světě.

Jaký jiný sport dokáže efektivně a dlouhodobě zapojit 90% svalů? A svaly jsou to jediné, co dokáže pálit tuky nastřádané lenošením a požíráním dobrot.

Eefektivní zapojení horní poloviny těla včetně břicha a zad pomocí NW holí, je skutečně revoluční záležitost a to vše na čerstvém vzduchu s tím, že člověk nemusí platit vstupné do vydýchaného fitka.

Je to takový nenápadný zázrak a neexistuje lékař, který by ptoti NW řekl něco špatného. Poznal jsem sám na sobě, jak si člověk rychle může zrehabilitovat plíce, zvýšit fyzičku a naopak snížit váhu a hlavně tu, kterou obnášejí tuky-především nebezpečný vnitřní viscerální tuk, obalující a ohrožující vnitřní orgány. Tohle by se mělo předepisovat jako skutečně léčebný prostředek napříč generacemi, chorobami a sociálními strukturami všem bez rozdílu. Stačí mít hole a naučit se techniku, kterou každý zvládne velice rychle.

Protože to opravdu funguje a člověk cítí den za dnem, jak ze sebe má lepší pocit a to je k NEZAPLACENÍ.

Věci s tím související se dají najít na www.nordicwalker.cz zatím ty základní, ale budujeme (protože jsem se rozhodl šířit osvětu, kterou si NW zasluhuje, jak jen to bude možné) skutečně dobrý informativní portál.

A teď si jdu dát svižnou desítku (ne pivo - počet km s NW holemi.:-)).

........................................................

Na fb nás taky najdete Nordic Walker.cz

Autor: Petr Hahn | středa 27.3.2013 8:00 | karma článku: 20,32 | přečteno: 1811x
  • Další články autora

Petr Hahn

Inaugurační blivajz.

Nečekal jsem od inauguračního projevu Miloše Zemana nic dobrého, takže mne úplně nezaskočil (jako asi nikoho), ale zavilost jeho nenávistí (ne - není jen jedna) je pozoruhodná.

8.3.2018 v 20:58 | Karma: 27,99 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Petr Hahn

Voloďa volá Milošovi

Takže to vidím jasně. Zadržený kurdský politik Salám Muslim zadržen v Praze. Erdogan po vzoru Putina své odpůrce označuje za teroristy (Putin za fašisty, agenty a vlastizrádce).

26.2.2018 v 12:23 | Karma: 24,69 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Společnost

Petr Hahn

Mstivost a podlost opět NA HRAD!

Pohřeb marných nadějí na slušnost a lidskost. Lež a nenávist okázale vítězí nad pravdou a láskou. Už trochu moc dlouho...

27.1.2018 v 19:15 | Karma: 31,30 | Přečteno: 1817x | Diskuse| Společnost

Petr Hahn

Hvězda prezidentské diskuse - Světlana Witowská

Někdo tak krásný, přirozený a příjemný ... by snad opravdu dokázal překonat i rozpory mezi tábory a lidi pojit.

25.1.2018 v 22:20 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Petr Hahn

Debatu prezidentských kandidátů na Primě jsem čekal horší.

Jiří Drahoš odolal jak Zemanovi, tak hulvátskému chování jeho pavlačové klaky. Stejně tak neschopnému vedení moderátora.

24.1.2018 v 20:24 | Karma: 17,57 | Přečteno: 589x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník s prezidentem Íránu Raísím, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  15:27

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího, hovoří o...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Doby, kdy se Česko Sudetoněmeckých sjezdů bálo, skončily, řekl velvyslanec

19. května 2024  14:58

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl v neděli na sudetoněmeckém sjezdu v Augšpurku, že...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1699x
Zdravím Vás.
Jsem rybář, podnikatel-blbé slovo, ale jak jinak to nazvat (hudební nástroje, veselá dárky, armyshop, western, outdoor, hlavolamy, atd.), trochu cestovatel, hudebník, psavec (poezie, články, postřehy), motorista, vodák a ještě by se asi něco našlo.
Bezdětný, rozvedený, nezadaný-193 cm, 110 kg.
Lidé mne znají pod přezdívkou Azbest, ale zde se nicky nenosí.
Jsem pravicového smýšlení, ateista, ctím svobodu, jednání na rovinu a držení slova.
Mám rád přírodu, inteligentní humor, jasné formulace, přímý pohled, pevný stisk ruky, schopnost sebereflexe, cestování, rychlou jízdu (ale s body hospodařím), hudbu, bojové sporty, českou kinematografii a další věci.
Rediguju vlastní web www.azbestus.cz a eshop http://www.vtipne-darky.info/, či sportovní portál www.nordicwalker.cz , což jsou takové věci pro radost.
Nemám rád politiky a další křiváky, fanatiky, církve a náboženství, komunisty a jakoukoli formu totality, nesvobodu, asociálnost, ale ani nejsem nadšen z civilizace, plenění Země stejně, jako z forsáže technickéh

Seznam rubrik

Oblíbené články