Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všímáte si taky?

Jezdím často autem,proto když jednou za čas zvolím hromadnou dopravu,docela se i na to těším.Užívám si,že můžu v autobuse jen tak pozorovat lidi a vypnout.Bavilo mě vždycky jen tak si přemýšlet kdo jsou ti lidé,odkud a kam asi cestují a co se jim honí hlavou podle jejich výrazů.Nejsou mi jedno.Zajímají mě.

Dnes jsem se vezla metrem jen jednosměrně.Nastoupili jsme nejdříve do tramvaje,která kamarádku skřípla do dveří,pak jsem přesedala na metro.Do metra za mnou vcházel muž se slepeckou holí.Nejdříve jsem přemýšlela jestli na něj počkat a pomoci mu,ale protože jsem slyšela pravidelný ťukot,usoudila jsem,že pán cestu zná a tak jsem alespoň schody kráčela za většího dupání podpadky,než je u mě běžné,protože vím,že slepci vnímají více sluchem,napadlo mě,že podle mého dupotu,který se rozléhal vestibulem,i kdyby pán cestu neznal,bude mít zhruba představu,kolik schodů ho čeká.Taková malá úleva svědomí.

Metro akorát přijíždělo,nastoupila jsem hned prvními dveřmi a než se rozjelo,stihl ještě mladík opodál vlastním tělem rozevřít zavírající se dveře,aby dobíhající dívka stihla ještě naskočit..moc se mi to gesto líbilo,a i slečna ho s úsměvem ocenila.Popošla jsem k volné sedačce a usadila se naproti postaršímu pánovi.Pozoruji jako obvykle a honí se mi myšlenky,když přelétnu pohledem naproti sedícího muže a zjišťuji,že si mě "potajmu" fotí přes mobil.Protože jsem si nebyla jistá,otočila jsem jakoby s nezájmem pohled do úhlu,abych se ve vhodný okamžik mohla rychle podívat na jeho ruce,jestli se mi to nezdá.Pán držel mobil v poloze,jako že si prohlíží fotky,ale když myslel,že se nedívám,natočil mobil a cvak...,když jsem zjistila,že se mi to fakt nezdá,podívala jsem se mu do tváře a viděla vyděšený výraz přistiženého při činu ...prudce jsem se zvedla a hlavou se mi prohnala myšlenka...bože,nějakej úchyl!Neměla jsem strach,měla jsem vztek.Mé historky o úchylácích zas jindy..

Na další lince metra jsem si sedla a zase pozoruji.Seděla jsem nejblíž čelem ke dveřím a tak měla dobrý výhled na přistupující a vystupující spolujezdce.Najednou koukám a pán s batohem,chystající se vystoupit v příští zastávce, má zadní kapsu otevřenou a vyčuhují mu z ní cigarety jen vypadnout a ještě nějaké další osobní věci.Mírně jsem se zvedla a ťukla lehce pána do předloktí.Chtěla jsem říct "máte rozepnutý zip",ale neřekla jsem to asi dost nahlas nebo jasně...kde.. a tak se pán na mě podezíravě podíval,otočil se za sebe...znovu na mě,zopakovala jsem hlasitěji co jsem měla na srdci s gestikulací směrem k jeho zádům a to už pán batoh sundal a zkontroloval.Pak se podíval úplně jiným pohledem než předtím,stonásobně milejším a příjemným úsměvem řekl "děkuju Vám" a za chvíli vystoupil... ten příjemný pocit tam ale ještě chvíli zůstal..

Když jsem na Andělu vycházela z metra,stál před vchodem opět slepý muž s holí a psem.Když jsem ho míjela,zeptala jsem se,jestli nepotřebuje pomoct.Protože jsem ale na něj mluvila za chůze,možná si nebyl jistý,zda mluvím na něj a neodpovídal.Tak jsem udělala krok zpět,zastavila se a znovu se zeptala jestli můžu nějak pomoci,pán se mile usmál a řekl,že moc děkuje,ale že čeká..

Proč to ale všechno říkám.Před dvěma dny,mě při čekání ve frontě na bankomat míjel manželský pár,pán vezl paní na vozíku,zastavili se za mými zády a jak jsem předpokládala ve své hlavě,že asi chtějí projet,uhla jsem jim stranou.Jenže oni chtěli jít do lékárny,pán zastavil vozíček,oběhl paní a chytil za dveře,...no ano,konečně mi to došlo,že takhle asi těžko,paní zaveze dovnitř...skočila jsem ke dveřím a podržela je....to co se pánovi najednou objevilo ve tváři a hned nato i paní,mě zbavilo zcela slov...takový milý úsměv se slovy,"vy jste zlatá,mockrát děkujeme"....to mě paralyzovalo,vždyť jsem jen držela dveře.Bylo to ale spojené s takovým skvělým pocitem,že ho hodlám zažívat znovu..chci milý lidský úsměv,kontakt očí a vzájemně si projevenou úctu k člověku jako k bytosti..

Je mi celkem fuk,kdo si co myslí o tom co jsem tu teď napsala,jen jsem se bála sama za sebe ,že patřím spíš k těm druhým co nevidí a neslyší a tak jsem chtěla všem říct, že já jsem na sebe i za to málo pyšná,stejně jako na všechny ostatní lidi a spolucestující,kteří si nejen všimnou,ale také se jakkoliv mile a s úctou druhému projeví...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Gusmanová | pondělí 12.3.2012 21:05 | karma článku: 14,36 | přečteno: 924x
  • Další články autora

Olga Gusmanová

Jak jsem sázela fíkovník…

Na Velikonoce jsem se rozhodla odjed tradičně na slovenskou chalupu. Když jsme se synem dorazili, vyvětrali, zatopili a usedli do připravených křesílek na terase, ozvalo se z místního rozhlasu: „Vypočujtě si oznam“.

6.4.2024 v 11:50 | Karma: 19,53 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní

Olga Gusmanová

Do Budapešti sama? ..úplně v pohodě

Moje cestování nemůže probíhat asi normálně. A tak jsem se opět trochu neočekávaně ocitla v pátek večer v Budapešti, přestože jsem to ještě ve čtvrtek večer neměla vůbec v plánu.

15.3.2022 v 20:29 | Karma: 22,28 | Přečteno: 723x | Diskuse| Cestování

Olga Gusmanová

Když uvízneš za oceánem..

Jednou za čas mám puzení udělat něco bláznivého. Tak jako v roce 2019 neplánovaný odlet do New Yorku, po tom, co jsem nemohla přijít na to, co dát synovi k jeho 15. narozeninám. Na tenhle dárek jen tak nezapomene.

2.6.2021 v 21:38 | Karma: 23,57 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ostatní

Olga Gusmanová

Noční můra Mariky Gombitové

Koncert Sen Mariky Gombitové v Tipsport aréně na Výstavišti dne 2.12. byl absolutně nezvládnutý ze strany pořadatele a musím říct, že obdivuji zpěvačku, že vydržela na pódiu až do konce.

3.12.2017 v 22:56 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1640x | Diskuse| Kultura

Olga Gusmanová

Bakalářka... můj květnový konec světa

Ve čtyřiceti studovat vejšku je o nervy.Červen byl akční, ale už v květnu bylo o zábavu postaráno. Pro neznalé bych ráda uvedla, že završení bakalářského studia státní zkouškou na vysoké škole předchází odevzdání bakalářské práce.

12.7.2017 v 19:35 | Karma: 15,17 | Přečteno: 574x | Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  12:29

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:26

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 1787x
Svobodomyslná introvertka původem z Plzně

Seznam rubrik