Záměr zrušit EET je v současnosti překážkou porážky A. Babiše ve volbách

Zavedení a trvání na EET je prostě konkurenční výhodou firmy ANO oproti značkám jako ODS a TOP. I když je EET pro živnostníky otravná a zatěžující, i tak ji mnohý volič v pracovním poměru bere jako spravedlivý nástroj výběru daní.

   Když AB převzal volební témata prosazovaná ČSSD a jedině díky tomu zvítězil v předloňských parlamentních volbách tak výrazně, měla by se aspoň část pravice zamyslet nad úkolem, který připomíná kvadraturu kruhu: Bylo by nějak možné zajistit řádné platby a DPH a minimalizaci podvodů s ní, tak jak A. Babiš říká, že se podařilo zavedením EET, a zároveň EET zrušit?! Je to přece tak jasné: Volič Andreje Babiše chce, aby ti, kteří se živí jinak než chozením do námezdního zaměstnání, museli přispívat do státního rozpočtu stejně tvrdě a bez možnosti úniku odvodem DPH, jako on odvodem daně ze mzdy; a za tím účelem aby přiznávali veškeré svoje tržby. A protože ani dělníci v továrnách a zaměstnanci všeho druhu nejsou padlí na hlavu, tak pochopitelně nevěří, že podnikatelé v minulosti DPH řádně platili a v budoucnosti budou platit bez EET. Jádro problému přece není v tom, že by většina voličů ANO bůh ví jak věřila, že AB neměl kontakty s STB a není podnikatelem bez skrupulí, ale v tom, že se za desetiletí vlád tradičních stran nepřesvědčili, že jejich politika by něco extra dokázala, a tak, za situace kdy se mu vedlo těžce, zkusil  na zkoušku kývnout nabídce problematického miliardáře s vychytralými politickými  metodami (a s tušením možné kriminální minulosti), který mu nabídl, že na živnostníky a jejich daně dohlédne. Když pravice nemá plán, jak se vypořádat s tímto jasným faktem, její vyhlídky na volební vítězství budou nevalné. Pokřik, že AB patří do vězení, na tom změní maximálně to, čeho jsme možná  již svědky: Podezření ze snahy, že si chce pro sebe a svoje zájmy zprivatizovat státní moc, a to i proto, aby si zajistil beztrestnost. 

Andreji Babišovi se nelze divit, že do politiky šel: Jak už jsem napsal dříve, at´ si to uvědomoval nebo ne, tak jeho vstup do politiky byl  v nejbytostnějším zájmu jeho firmy: Kdyby do politiky nešel, zvedla by krátce po parlamentních volbách Sobotkova ČSSD (opřela by se v tom o tehdy silnou KSČ) daně tak progresivně, že Agrofert by měl velmi vážné problémy. No a protože ODS a TOP byly v té době svými politickými chybami postaveny voliči mimo hru, dá se v podstatě bez nadsázky říci, ze Andrej Babiš svým vstupem do politiky tehdy pomohl uchovat mnoha podnikatelům jejich existenci; a to tím, že zabránil progresivnímu zvýšení dani z příjmu ke kterému by jinak tehdy opravdu jisto jistě došlo. JASNÉ, žE TO NEDĚLAL KVŮLI NIM, ALE KVŮLI SOBĚ, TO NA TOM VŠAK NIC NEMĚNÍ. 

Mimochodem: Před časem Miroslav Kalousek dal najevo svůj údiv nad skutečností, že ANO prostě přebírá programy a návrhy ostatních a to i konkurenčních stran a prezentuje je jako svoje vlastní a potom je prosadí, a že to je novum v politice. Nikoli však v podnikání, dovoluji si jej doplnit. Z čehož plyne právě to, že strany, které mají mít šanci na úspěch musí - po programové stránce - udělat to, čím jim Babiš převzal voliče, ale udělat to líp než on. Přirozeně, že ANO bude reagovat. Vlastností demokracie přitom je, že takový boj má být veden férově a ku prospěchu voličů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Gruner | čtvrtek 19.9.2019 3:35 | karma článku: 18,08 | přečteno: 653x