Úmrtí v éře koronaviru. Fámy o biologcké válce. Měla by Čína platit reparace za virus?

Jako každá krize má i tato svoje úskalí i šance.  Je dobré s otevřenou myslí podívat se příčiny a s nadhledem se zabývat pravděpodobným řešením situace.

   Především je důležité zachovat rozvahu a chladnou hlavu, a přitom si být vědom, že v dějinách mnohokrát přišly chvíle, v nichž bylo důležité chovat se tak, jak bylo doporučováno, aby se člověk uchránil před nejhorším. Ať už šlo o epidemie, války nebo různé politické poryvy, v nichž bylo opodstatěné na sebe raději neupozorňovat.

   Dnes tedy musíme nosit roušku a mýt si ruce a respektovat doporučení, která vyslovují epidemiologové a vláda. Ve srovnání s generací našich pradědečků, kteří zažili několik let v zákopech první světové války a dědečků, kteří si zakusili strach v době, kdy na každém druhém rohu visel plakát, a na něm oznámení, že zabili říšského protektora  a kdo tomu zatleská, že bude viset, či děs a hněv valné většiny dobrých lidí z ruské okupace, zažívá naše generace poměrně idylu: Kdo se schová a vydrží s penězi nebo bude aspoň dost opatrný v práci, tomu se s největší pravděpodobností nic vážného nestane. A to zvláště pokud i před touto krizí žil opravdu spořádaný život:  S vyrovnanými účty a dobrými vztahy. Dá se tedy čekat, že současná situace by dokonce mohla prospět do budoucna i určitému ozdravění mezilidských vztahů a smyslu pro harmonický život. Také se dá se s úlevou konstatovat, že vzdor všem zvěstem o dramatickém rozměru pandemie v Itálii či Španělsku, není tak zle: V médiích referují, že v současnosti propuklo onemocnění u každého dvoutisícího občana ČR, to přece jen není tolik. Je to však samozřejmě zpráva dost závažná na to, aby člověk byl opatrný …  Určitě je žádoucí chovat se tak, jak je potřeba, aby v celé společnosti byl klid. Nošení roušek a zachovávání epidemiologické kázně této atmosféře rozhodně pomahá.

   Nebylo by dobré dělat si legraci, tak jako jeden uživatel fb, který na apríla šířil zprávu, že v Italii (a zejména v Lombardii) málem každému zesnulému starouškovi či stařence zašimrají štětičkou v ústech, a když následný krátký biochemický test prokáže, že na štětičce ulpěl koronavirus, zapíši nebožáka do statistiky  zesnulých na koronavirus, a to, jaká byla  příčina úmrtí skutečná příliš neřeší. Předběžná opatrnost samozřejmě velí, předpokládat, že to je nemístné žertování, zvláště, když jsme se o něm dočetli na Apríla a dbát s veškerou vážností dokonce i pokynů š-prýmul-ů doporučujících dezinfikovat i podrážky bot po návratu ze samoobsluhy.

   Nicméně, protože nesmíme cokoli podceňovat, a protože zprávy o vývoji pandemie v některých státech působí skutečně hrozivě, tak, poslušni pravidla nic nepodcenit, ocitl se svět - a naše země nevyjímaje - v situaci připomínající začátek hospodářské krize.

    Tady nemá smysl na úrovni běžného občana přemítat o tom, zda je možné, že by celá korovinarová krize byla počátkem biologické války (tvůrci této teorie zvažují, jestli Čína nemohla úmyslně nakazit vlastní populaci , to s vědomím, že při její početnosti jí přežije více -  ututlat to a rozpoutat pandemii s úmyslem zvrátit vývoj, který nastoupil tím, že prezident Trump se rozhodně postavil pokračování čínské hospodářské a částečně už i politické expanze). Nanejvýš se můžeme ptát, jestli by Čína měla platit světu reparace, tedy odškodné za to, že z jejího území vzešla pandemie, jejíž začátek tutlala, čímž se tato tak rozmohla, že se jí cítí lidstvo ohroženo: No a taky, jak to zařídit, aby to Čína opravdu zaplatila.

   Asi není zvlášť potřeba rozebírat, že pozastavení výroby udělá radost třeba ekologům a lidem věřícím v nebezpečnost globálního oteplení jako vážné katastrofy.  

   Kdybychom měli současnou situaci shrnout, alespoň pokud jde o ČR: Zdá se, že bezprostředním a okamžitým důsledkem bude, že občané ČR si mohou nechat zajít chuť pokusit se v posledním roce kdy to jde vycestovat za prací do Velké Británie a usadit se tam. Druhým důsledkem že je přinejmenším dočasný konec snah ze strany EU usídlit v ČR ekonomické imigranty z Asie a Afriky - prostě proto, že zvěst o úpění Evropy pod dopady koronaviru působí na zájemce o přesídlení do ní na nějaký čas velice odpudivě. No a do třetice: Dá se čekat, že bojovný postoj, jaký zaujala vláda ČR by se měl projevit kladně na výsledku hlavní vládní strany v příštích parlamentních volbách. (Otázkou je, zda to pomůže osobám spojeným s ANO i v následných volbách prezidentských. To by možná spíš nemuselo).

   V každém případě prožíváme nesnadnou hospodářskou etapu. A je pochopitelné, že když už jsme se do ní z různých důvodů dostali, bude potřeba kvalifikovaných rozhodnutí, aby potenciál, který je spojen s řešením možné krize, byl zužitkován co nejlépe.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Gruner | pondělí 6.4.2020 20:55 | karma článku: 17,54 | přečteno: 822x