Taky jsem nejdřív nalít. O smíření s nekorektností a sebekázni.

Už je to tak daleko, že o lidech, kteří se nechtějí podrobit, se píše jako o odpíračích roušek. Zatímco komunistická diktatura vyžadovala alespoň vnějškovou loajalitu myšlence socialismu, nyní se žádá nosit hadr na puse. Chápu to.

   Mlčeti zlato.

A bylo by možno ukázat čtenáři celý chrám.

  Zdržím se zde toho i onoho.

Je těžké psát o pravdě, když ji člověk vlastně nezná co do její úplnosti.

   Co zpochybnit nelze, to je například to, že je v podstatě žádoucí, aby lidi, kteří mají v těle nějakého toho respiračního bacila, chránili ostatní: Před tím svým...

   Abych mluvil za sebe: Tuhle na mne kdosi na ulici prskl a já chytil virózu, a tak jsem v podstatě rád, že když jdu mezi lidi, chráním je před ní tím, že si tu roušku vezmu. Bylo by pěkný, aby každý z nás si ráno mohl doma dýchnout do nějakého balonku  a když by mu vyšel test, že v dechu má bacila, nasadil by si roušku než půjde mezi lidi a ostatní  by si ho za to vážili. A rozhodně to je docela úsporný směr k vymýcení z onemocnění nejenom chřipek.

   No a protože to asi z nějakého důvodu nejde, společnost se k tomu musí nejprve propracovat, chápu, že se nařizuje nosit roušku všem.

   Přitom je samozřejmě smutný, pokud se věc zveličuje. A pokud je tomu tak, že celé téma je nastoleno i z jiných důvodů a s i jinými úmysly. Pochopil jsem však aspoň, že zdánlivě nedobré úmysly, ani ty nazírány v širším kontextu nemusejí být nedobrými doopravdy. (A tady bych apeloval na fantazii čtenáře, zejména pokud se opírá o širší zázemí a erudici ve společenskovědních oborech - ... Je mi líto, ale víc opravdu napsat nechci) . Což neznamená, že každý (ba ani většina) aktér hraje čistě.

  Jak už jsem předeslal, o jiných úmyslech vím své a mlčeti zlato. No a protože zpočátku jsem jim také nalítl, dodám jen: Pořád lepší než aby - 

  a at´si to každý doplní podle stupně svého poznání 

  Tak proč se omezuji jen na to Mlčeti zlato? A není to snad lepší než ty snůšky nesmyslů, polopravd a blábolů prodejných chytráků či hlupců i pouhých trdel, které se nabízejí všude??

   Nemám rád lež a to ani jako produkt pouhé hlouposti, natož její jiné odrůdy, snažím se však být tolerantní a rozlišovat. Buďte zdrávi. Snad ještě doušku: Před několika dny kdosi citoval Čapkův fejeton o chřipce, byl jsem udiven, kolik pokrytectví se domnívám, že jsem v něm nalezl- to holt nebyla beletrie, ale jeho vlastní názor, kdyby se omezil na pouhé: Chrchlejte do kapesníku, udělal by - podle mého - líp. Tak snad, abych si tu roušku vzal. A jsem rád, že to po mně nechtěli v létě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Gruner | úterý 22.9.2020 4:10 | karma článku: 0 | přečteno: 353x