Prokáže-li se, že Čína zatajila rozsah epidemie, měla by uhradit veškeré škody na světě.

Chce nám snad kdokoli namluvit, že oblast o 30.000.000 obyvatel v lednu uzavřeli, kdyby v ní opravdu bylo "jen" necelý tisíc nemocných? Zoufalé výkřiky přece hovořily o stovce tisíc nakažených ve Wu Chanu už v první dekádě ledna.

Protože je jasné, že vláda ČLR neinformovala počátkem ledna otevřeně a pravdivě svět o tom, že mu z jejího území hrozí pandemie, musíme se jeden každý z nás, podle svých sil, zasadit o to, aby ČLR uhradila veškeré škody, které na celém světě z viny nehumánního činu, jakým takové zatajení informací bylo, vznikly. Protože právě ta bagatelizace byla nejspíš příčinou zanedbání opatrnosti v ostatních částech světa a následkem toho přerostla lokální událost v pandemii.

I kdybychom se o to zasadili velikonoční motlitbou.

Je otázkou, zda zatajení informací ze strany původně lokálních úřadů města Wu Chan nebylo vlastně zločinem proti lidskosti. Je  v zájmu dobrého jména Čínské lidové republiky, aby poskytla světu úplné a pravdivé informace, a aby společně se světem spolupracovala na potrestání viníků celé věci.

Nejde pouze o to, co bylo příčinou zrodu nákazy v lidské populaci, a to, at´se to prokáže nebo ne. Ale o to, že přinejmenším lokální úřady města Wu Chan ohrozily zatajováním informace o vzniklé epidemie celé lidstvo. Každého z nás. V tomto smyslu je možné, že zatajování informací o rozsahu epidemie v době, kdy byl ještě čas, aby se svět na ni lépe připravil (a tedy aby nepřerostla v pandemii), bylo zločinem proti lidskosti. Bylo by možná správným krokem, aby změny, které tato událost ve světě vyvolá, přinesly i to,  že zatajování informací ohrožující lidstvo, bude bráno jako těžký zločin, za který náleží trest.

A je jistě i v zájmu ČLR, aby umožnila ukázat v této věci plnou pravdu a postihnout viníky.

Autor: Miroslav Gruner | pondělí 6.4.2020 18:44 | karma článku: 15,90 | přečteno: 554x