Naše celkové příjmy a úspory jsou lepší než si myslíme

Nejde jen o to, že máme levnější služby, chleba a maso než Němci, většina české populace, narozdíl od Němců, nebydlí v nájmu, přitom k bytům jsme se dostali díky jejich výhodné koupi od družstev a měst. To dělá stovky eur měsíčně

   Samozřejmě, nebudu nikoho zkoušet přesvědčit, že se máme skoro stejně dobře jako občané SRN nebo jiných západoevropských zemí, je však skutečností, že naše byty mají větší prodejní ceny, než za kolik nám je města nebo družstva prodala, nemusíme v nich platit nájem, což dělá i na malém městečku stovku eur měsíčně úspor i za ten docela malý byt, v Praze potom nějakých pět set šest set eur oproti tomu, co by stál nájem obdobného bytu v Německu. A to samozřejmě potrvá i až budeme již v důchodu, čili to zohledňuje částečně naše nižší budoucá starobní důchody. K tomu přistupuje skutečnost, že lacinější koupí bytů jsme fakticky jednorázově získlali majetek, na který bychom museli rovněž spořit, například ve splátkách hypoteky, několik set eur měsíčně po dobu dvaceti třiceti roků.

   Jestliže tedy v Německu je běžný čistý příjem v nižší střední třídě nějakých 1800 eur měsíčně a u nás nějakých 800 eur, tak jsem toho názoru, že plná polovina tohoto rozdílu je smazána shora uvedeným.

   Jistě, ne každý se podílel na privatizaci bytů, jenže takřka každý takovou možnost měl. Kdo ji nevyužil, tak často proto, že bydlel ve vlastním domku (ti však  získali v minulosti lacino stavební pozemky) a nebo nechtěl či lelkoval (jeho věc). Co se týče maldších: ti zase měli možnost ještě donedávna koupit byty poměrně lacino za výhodné dlouhodobé úvěry, a ti z mladých, kteří tu možnost dosud nevyužili, ještě v budoucnui nějakou šanci mít budou.

    Byty samozřejmě máme možnost prodat a máme základ pro stavbu vlastního domku, který opět stojí méně než v západní Evropě.

   Zkrátka a dobře, naše siotuace, vzdor tomu, že se nám to tak nezdá, není tak nepříznivá, jak si mnozí z nás při srovnání čistých mezd, třeba právě s Německem, myslíme. Jistěže jsou horší, avšak ve výsledku to není tak drtivé. To neznamená, že není na místě tlak na jejich zvyšování, a i za pomoci odborů.

 

Autor: Miroslav Gruner | středa 6.9.2017 14:44 | karma článku: 13,41 | přečteno: 752x