... kterak vyhrát volby zázrakem

Budoucí daňové výnosy z prodeje perpetua mobile a jiných vynálezů zadaných Fondem vědeckotechnického rozvoje Evropy jistě lze ufinancovat prodejem dluhopisů krytých budoucími daňovými výnosy jich samých. Pramen: Daňové řiditelství

  Navrhuji ke všeobecnému posouzení názor, že je fajn,že Francie měla volnost přikročit k žlutými vestami inspirované podpoře ekonomiky hospodářskými opatřeními prezidenta Macrona, které jí přivodily růst, ač v jejím okolí nastala mírná deprese (Německo, Itálie).

Potvrzuje to zároveň, že to, že jednotlivé země jsou lepší či horší, má hodně co dělat s fází hospodářského cyklu v nichž se nacházejí, což souvisí i s tím jak je ta která z nich zapojena do světového hospodářského dění. A přirozeně záleží i na jejich vnitropolitických poměrech.

Proto je dobře, že výlučnou pravomoc k takovým opatřením na sebe v Evropě ještě nevzala nějaká celoevropská centrála. Možná v budoucnu? Tuhá ohlávka z Bruselu by však neměla být nasazována z vůle skupiny zemí, protože to by mohlo jiné skupině přivodit nepříjemné pocity a celkově škody. Brexit ukazuje jasně kam to  vede.

    A když je řeč o kladném vlivu vládních investic do hospodářství, ukažme si víc:

Když se v těchto dnech mluví o vzniku Evropského fondu na podporu hospodářského (technického) rozvoje a u úvah, jakým způsobem má být financován, dovolte mi mírné uculení nad úvahami, kde v rozpočtech ubrat, aby na to bylo peněz, Každý ví, že snad nejméně už od římských časů se nové nároky na výdaje státu neřeší přece v Evropě přesouváním výdajových položek pěkně z kapitoly do kapitolky, ale vymýšlením nových daní. A tady přicházím s revolučním činem: Necht´ tedy celounijní agentura (případně agentury státní) kvalifikovaně zkalkuluje budoucí odhadované daňové příjmy z výnosu nových technologií právě zadávaných do výzkumu a na vývoj a zavedení těchto nových technologií necht´ ústřední banka vydá dluhopisy. A je to...

/ Závěrem: Toto je jak ironie, tak vážně míněny národohospodářský návrh. A dají se s nim vyhrát volby, a to zdaleka ne pouze v Kocourkově!

 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Gruner | čtvrtek 29.8.2019 15:44 | karma článku: 0 | přečteno: 413x