I.S.Koněva zmenšeme a místo toho stromy a Památník obětí okupací 1939 a 1968

Jisté je, že dokud maršál Koněv bude mít na náměstí v Praze 6 sochu a dokud si budeme pamatovat ostudnou sovětskou okupaci Československa od 21. srpna 1968, je o každoroční dohady s ruskou ambasádou postaráno: Barvy je totiž dost.

Pamatuji si, jak se v srpnu 1968 řítily po Budějovické třídě, tedy od Benešova u Prahy do centra matičky stověžaté, u nás na Pankráci tanky s tou hvězdou na tankové věži, a my, občané Československa, Pražané, jsme museli potupně čekat až se v té předlouhé koloně železných potvor spěchajících "na pomoc" udělá větší mezírka abychom mohli přeběhnout ulici bez rizika že nás rozdrtí tankové pásy. Přebíhat jsme museli cestou s chlebem v síťovce z krámu. Krám byl tam kde dnes stojí administrativní budovy, tedy přes ulici naproti metru stanice Pankrác. Jiné krámy zde tenkrát nebyly. A ty rudoarmějecké tanky se tudy řítily na zásah v centru Prahy přesně tou cestou, kudy o 33 roků dřív, v květnu 1945, se hnaly tanky a obrněná vozidla SS a wehrmachtu...

Budiž zde připomenuto i to, že tentokrát, v srpnu 1968 jsme nestavěli barikády a proto nedošlo k hromadnému násilí - tedy vraždění - na obyvatelstvu Pankráce jako to udělali Němci v roce 1945. Lidé chodili s trikolorou a zatínali pěstě.

Každému českému srdci je moc dobře jasné, že sovětská okupace Československa roku 1968 zlomila značnou část toho co v té době (po teroru padesátých let pod taktovkou sovětských poradců) zůstávalo ze vzpomínky na vyhnání nacistů od nás Rudou armádou, tak to prostě je a historie si to bude pamatovat navždy.

Proto by ruské velvyslanectví v Praze mělo velmi dobře vážit svoji reakci když každý rok je Koněv polit barvou a pak zas vydrbán. I kdyby tisíckrát nebyla pravda, že nese podíl na okupaci roku 1968 je jeho socha neodmyslitelně spjata nejen s příchodem Rudé armády do Československa v květnu 1945, ale samozřejmě je považován i za jeden ze symbolů okupace Československa Sovětským svazem v srpnu 1968, která se protáhla na déle než dvacet roků.

Proto si myslím, že není špatný nápad, aby Praha 6 sochu maršála Koněva nabídla jako dar ruskému velvyslanectví v Praze (s podmínkou, že ji ve lhůtě tří měsíců sami odstraní) a v případě že dar nepřijmou, tak ji odvézt někam do muzea obětí následků teroru 1938-1989 v Československu, a na místě kde dnes stojí aby zasadila stromy klidu a míru.

Možné by bylo i to, aby se socha sovětského maršála Koněva zmenšila z nadživotní velikosti na velikost normálního smrtelníka a ušetřené místo aby bylo věnováno památníku obětí okupací z let 1939 - 1945 a 1968-1991. Aby to bylo tak nějak pohromadě. Jsem si jist, že případná sbírka na takový pomník by přinesla dostatek peněz velmi rychle. Dám klidně první tisíc.

Autor: Miroslav Gruner | pondělí 26.8.2019 16:08 | karma článku: 17,46 | přečteno: 367x