Zvyšování penzí je v háji

Daňový balíček má svá pozitiva – když zůstane  více z vydělaných peněz lidem, užijí je vhodněji a efektivněji, než tomu zpravidla bývá přes přerozdělování státem. Ale má to i svůj rub – relativně citelně klesnou penze a…

…a čisté příjmy OSVČ.

Tak to máme schváleno, odhlasováno. Nebo je to na spadnutí. Daň zaměstnanců bude patnáct procent nikoliv ze superhrubé, ale z hrubé mzdy.

Mainstreamové zprávy včetně těch nejdůležitějších Událostí České televize už několik dní hýří tabulkami, o kolik více čistého bude mít na útratu zaměstnanec pobírající hrubého šestnáct tisíc, osmnáct tisíc, třicet tisíc, padesát tisíc… V půrměru to jsou bezmála dva tisíce měsíčně.

Tatáž informace, tatáž tabulka se však dá vyjádřit i jiným způsobem. A sice se stejnými sumami, ale s vysvětlením, o kolik si relativně pohorší důchodci a osoby samostatně výdělečně činné. Sdělovací prostředky, pokud aspirují na označení „vyvážené a nezávislé“ by ve stejné frekvenci a intenzitě, s jakou sdělují zlepšení mezi zaměstnanci, měly referovat o relativním zhoršení finanční situace mezi důchodci a OSVČ.

Co se stane, když občan A důchodce bude mít každoměsíční přírůstek na účtu stále stejný a jeho soused občan B zaměstnanec přírůstek v průměru o dva tisíce vyšší? No přece – občan B bude svou větší sumu peněz přeměňovat v úměrně vyšší utrácení, spotřební i investiční. Kde je vyšší utrácení, tam je inflace. Od potravin po investiční byty. Kde je inflace, tam se relativně zhoršuje každý příjem, který zůstává nominálně stabilní.

Takže – pokud mne paměť neklame – vládnoucí kruhy v posledních dvou letech  s velkým halasem dvakrát přidaly důchodcům po tisícovce měsíčně. A teď jsou ty jejich dvě tisícovky vlastně v pr…., vlastně v háji. A vládnoucí kruhy o tom mlčí.

Přesnější čísla jsou zde. Poměr důchodů k čisté mzdě zase procentuálně citelně klesá.

Jak asi budou v nejbližších volbách volit důchodci, když se to nakonec masově dovědí? Zdaleka ne každý z nich je takový analfabet, že by si to nedovedl domyslet a spočítat. Důchodců je asi dva a půl milionu…

Autor: David Gruber | pátek 11.12.2020 13:55 | karma článku: 23,90 | přečteno: 833x