Máte zlost? Použijte zlostník! Pomůže to.

Rozčilováním se mstíte na sobě samých za chyby druhých. Nedělejte to, použijte zlostník. Správné je nedusit v sobě agresivitu, nýbrž urychleně se jí zbavit kultivovaným vybitím. Například podle těchto sedmi bodů – metodou ZLOSTNÍK:

1. Prudce strhněte ze zdi k tomu účelu předem připravený ZLOSTNÍK. (Může to být čistý list papíru právě s tímto nápisem a třeba i těmito body – pro připomenutí. Důležité je, aby při mačkání či trhání aspoň trochu šustil a kladl aspoň mírný odpor.)

2. Zlostník prudce mačkáte, rvete na kousíčky - a představujete si, že to je právě ten člověk, na kterého máte pifku. Nakonec cucky  surově stlačíte do úhledné kuličky.

3. Mrsknete kuličkou do koše - libovolno, zda přímo nebo odrazem od přilehlé zdi nebo stěny nábytku. Jste-li v kanceláři sami nebo se spolehlivými kolegy, vydáte přitom skřek jako vrhač při posledním pokusu mistrovství světa.

4.  Pokud ve vás ještě nějaký vztek zbyl, uděláte přiměřený počet prudkých dřepů s výskoky. Opět nezaškodí představa, že dupete po těle toho, kdo vás tak naštval.

5. Klidně usednete, vydýcháte se, napijete trochu dobré vody nebo minerálky. Mezi zuby můžete ucedit závěrečný výrok: "Debil jeden…" Popřípadě s použitím jiného slova podle vlastní chuti a závažnosti případu.

6. Uvědomíte si, že původce všeho zla a ničitel vaší pohody zde momentálně není, takže váš přísně sevřený obličej mu nijak neublíží. Nastavíte proto ve vlastní tváři slunečný úsměv.

7. Úsměv sám o sobě, pravda, celý problém nevyřeší - avšak tolik blbců tím svým pohodovým úsměvem naštvete, že už to samo stojí za to.

 

 První pomoc v prvních sekundách vlastního vzteku

 - Dýchat zhluboka  a napočítat do  dvanácti (nebo dvaceti)  - tato vousatá  rada  neztrácí  své  opodstatnění.  Jinak  platí, že se má udělat v podstatě cokoliv, co umožní  přečkat největší koncentraci a dočkat se odplavení vyroněných  hormonů zla. Co umožní přetnout eskalující sekreci těchto tělních šťáv. Viz níže.

- Protáhnout se (ruce  spojíme za zády, ramena dozadu  a dolů; nebo prsty rukou propleteme za hlavou na zátylku a lokty tlačíme při tom dozadu; apod.).

- Vstát  a udělat  pár kroků  (otevřít či  zavřít okno,  poposunout židli).

- Odejít na chvilku z místnosti.

- Rozšafně se vysmrkat.

- Dát ruce pod vodovod a omýt  proudem studené vody; omýt i obličej a rozvážně osušit.

- Klidně  si  nalít  deci  nebo  dvě  minerálky,  dobré  vody apod.  a zhluboka  se  napít  (panáka  alkoholu  místo  minerálky  apriori nezavrhujeme, ale má i své  nevýhody - sami zvažte); takto zabíjíte dvě mouchy  jednou ranou - člověk  je vzteklý nejednou fyziologicky prostě proto, že je dehydrovaný.

- Něco si pohvizdovat (není-li to vzhledem k situaci nevhodné).

- Zabrumlat  si  pro  sebe  nebo  jen  v duchu přeříkat některý z uklidňovacích  a  pohodových  citátů  slavných  lidí – viz výše - či vlastních vytvořených  citátů.

První  pomoc má  za úkol  nezkazit ještě  více to,  co už  nám zkazily vnější  okolnosti. To, co nebylo  zbytečně zkaženo více než nutno, se spravuje lépe. Pojďme tedy spravovat.

 

Přeji hezký zbytek života bez zbytečného rozčilování…

 

Autor: David Gruber | pondělí 11.8.2014 13:29 | karma článku: 13,87 | přečteno: 1217x