Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo umí, umí. Kdo neumí, přehání image

Potěšil mne fejeton Břetislava Rychlíka v dnešní MF Dnes, str. A10. Je o tom, co dokáže uvést v užaslý respekt a vzbudit úctu právě v darebácích, kterým není nic svaté a neuznávají žádná pravidla.

Škoda pro ty, kteří jej nečetli celý. Takovéto komentované texty nebývají na internetu zadarmo k mání. Celý jej citovat nemohu, to už by nebyla legální citace. Ale kousky citovat jistě lze. Jmenuje se "Kabelka za sto litrů aneb vekslácká mentalita".

Tedy – ubožácký „světák“, který si hraje na člověka z lepší společnosti, který spojuje minimální vzdělání a vychování s maximáním sebevědomím a arogancí, užasne nad vnějším „imidžováním“ autora fejetonu.  Uznale užasl nad tím, když s ním jednou autor fejetonu pan Rychlík přišel jednat v saku značky Hugo Boss. A hned ten „světák“ jednal vstřícněji…

Břetislav Rychlík, kterého známe jako veselého člena dřevařské party Bohuše  Stejskala (kultovní film Dědictví), v závěru fejetonu  uvádí svůj myšlenkový závěr:

„…Je mi zcela lhostejné, co je kdo ochotný investovat do módy, jaké má životní priority. Obvykle se tím (přehnaným imidžováním) nahrazuje něco jiného, skoro vždy cosi zásadního…“

Mám povolání, kde na 99.999 % správný výsledek práce závisí na tom, co má člověk v hlavě – a jen ten nepatrný zbyteček se týká toho, co má člověk na sobě.

Tak jako u lékaře chirurga na 99.999 % záleží na tom, zda řízne dobře a pacient nezemře, nýbrž se uzdraví  - a nepatrný zbyteček na tom, jaké že výrobní značky je jeho plášť nebo rouška.

Tak jako u strojvůdce vlaku na 99.999% záleží na tom, jak perfektně umí řídit a že své cestující živé a zdravé doveze – a nepatrný zbyteček na tom, jak vyžehlenou má uniformu.

Lektor a kouč rozvoje osobnosti, koncentrace, paměti, efektivního učení – tam je to obdobné. Jak dobře studoval a pracoval. Nejen podle známek, i když i toto je za dvacet let školní docházky bezkonkurenční tisícinásobná certifikace, akreditace a atestace, ale i v různých soutěžích, kde bylo třeba uplatnit koncentraci, paměť, efektivní studium apod. kreativně  - a hlavně, kde se měřila i rychlost, tedy se soutěžilo, kdo dříve. A pak lektorova rychlost při čemkoliv v dosavadní pracovní praxi – při zachování maximální kvality, samozřejmě.

Po čtyřech letech, kdy jsem dělal tuto profesi v naší zemi sám a proslavil ji, do ní nalezla (vedle dobrých následníků) spousta podivných lidí. Poznáte je snadno – podle úzkostlivého důrazu na imidž. Kravaty, obleky, mobily úzkostlivě moderních značek, imidžová okénka v powerpointových pásmech jejich prezentací… Pracovně takovýmto předstíračům odbornosti, takovýmto zástupcům nového druhu živočicha  říkám „černooblekovec dataprojektorový“.

Už vám vaše personální někoho takového přihrálo coby školitele? Sako měl, kravatu měl, time management dejme tomu učil – ale pochlubil se vám aspoň, jak rychlý byl celá léta ve skládání vysokoškolských  zkoušek (samozřejmě v nejvyšší kvalitě – jak jinak u toho, kdo chce druhé poučovat), kolikátý v pořadí nejrychlejších v republice nebo aspoň na své univerzitě?

Nejspíše ne. Prostě jen „tak nějak do toho dělá“ – do toho, co přednáší a za co bere vaše osobní nebo firemní peníze; ani ne tak úměrně své vzdělanosti, praxi, publikační činnosti, morální integritě, kultivovanosti a bezchybnosti řečového projevu – ale pouze úměrně ceně svého saka a kravaty. Úměrně své imidži.

Svou kvalifikaci dává najevo – jak jinak – tak hlavně imidžově. Jeho „vzdělanost“ je popisována anglicky znějícími pojmy a zkratkami, hemží se to západními, pokud možno americkými místy jím prodělaných školení a kurzů. Nikdo už neověří, zda absolvovat tam někde cosi takového dokáže jen jeden nejschopnější z milionu, anebo to dají každému, kdo jim zaplatí tamní mastné kurzovné (podle vzoru „plzeňských práv“)…

Šli byste se zaníceným slepým střevem místo pod nůž zkušeného primáře chirurgie pod nůž tamní paní uklízečky, kerá se v poslední době rozhodla, že bude „tak nějak dělat“ do operací v dutině břišní? Nešli – ani za nic.  Ani kdyby vás uklízečka chtěla oslnit nejmodernějším lékařským bílým pláštěm na sobě.  Nejste přece sebevrazi.

Tak proč si podobně škodíte u firemního vzdělávání?

Za mnoho let se mi osvědčilo a mnohokrát potvrdilo následující přísloví – takové pravidlo tří písmen „i“: Kdo umí, umí; kdo neumí, ten (nadměrně) imidžuje, inzeruje, intrikuje.

A jsem rád, že mi to v podstatě ve svém fejetonu potvrdil i dřevařský parťák Bohuša Stejskala.

Autor: David Gruber | pondělí 19.5.2014 17:57 | karma článku: 15,07 | přečteno: 760x
  • Další články autora

David Gruber

Boj za minimální rychlost aut 100 km/h v obcích

Existoval jeden menší stát ve střední Evropě. Měl za sebou totalitní minulost – a tedy horší životní úroveň obyvatel, než byla obvyklá na západ od jeho hranic. Moudré vedení toho státu se rozhodlo tento hendikep odstranit.

5.5.2024 v 11:34 | Karma: 33,74 | Přečteno: 3720x | Ostatní

David Gruber

Návštěva u Jana Wericha

Co by asi národní umělec pan Jan říkal na dnešní situaci? Byl by na straně „evropských hodnot“ nebo na straně „dezolátů“? Není od věci navštívit místa, kde dlouhá léta bydlel – a zamyslet se.

20.3.2023 v 10:05 | Karma: 28,56 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč jsme nejbohatším státem na světě?

A proč česká starobní penze po nedávném zvýšení přesáhla tři sta tisíc měsíčně? Při průměrné mzdě hodně přes půl milionu měsíčně? Proč u nás žadoní Němci z Bavorska, aby mohli dělat pomocné práce v našich domácnostech?

6.3.2023 v 17:20 | Karma: 28,11 | Přečteno: 373x

David Gruber

Pane Jurečko – hlídáte si dostatečné rozevírání nůžek v příjmech penzistů?

Nedávno jsem se z médií dozvěděl, že další nivelizace starobních penzí je podle ministra Jurečky „spravedlivější“. Myslím, že nic nemůže být více vzdáleno pravdě.

14.2.2023 v 10:42 | Karma: 33,28 | Přečteno: 1103x | Ostatní

David Gruber

Jaký člověk by měl být optimálním prezidentem naší země?

Často mám pocit, že ti, co se reálně hlásí za kandidáty, to dělají z důvodu kariéry a tak trochu i z touhy po životě v přepychu. Aby si pohladili své ego. Jakého člověka by však ve svém čele měl chtít obecný lid?

12.1.2023 v 13:39 | Karma: 22,03 | Přečteno: 510x | Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 33,74
  • Průměrná čtenost 2296x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik