Dotazník pro účastníky studentské klimatické stávky

Když někdo stávkuje, měl by setsakra dobře vědět za co. Měl by brilantně ovládat problematiku tématu, v němž tak radikálně vyjadřuje svůj názor. Připravil jsem malý dotazník, zda tomu tak skutečně je.

Zde jsou otázky pro stávkující. A podotýkám – při odpovědích žádná otevřená knižní příručka, žádný mobil v ruce, žádný zapnutý počítač, žádné googlování. Vše je třeba odpovídat svižně a zpaměti.

  1. Jaké jsou přepočítací vztahy mezi jednotkami tlaku Pascal, bar, milimetr rtuťového sloupce, technická atmosféra, fyzikální atmosféra? Co z toho je odvozeno od základních jednotek soustavy SI a jak?
  2. Proč jsou na naší zeměkouli obratníky zhruba na 23. stupni obou zeměpisných šířek a polární kruhy zhruba na 66. stupni? Jaký na to může mít vliv precese a nutace?
  3. Proč při proudění vzduchu klesá tlak v okolí tohoto proudu a jak to souvisí s rychlostí proudění?
  4. Jaký tlak vzduchu (aspoň přibližně) máte u vás na ulici před domem, když v televizní předpovědi počasí hlásí pro vaše město tlak dejme tomu 1013 hPa a vaše ulice je v nadmořské výšce 200 metrů? Nebo jaký je tlak vzduchu na svahu či vrcholu malé hůrky poblíž vašeho domu v nadmořské výšce 500 metrů?
  5. Co je to okluzní fronta a jak se liší od teplé fronty či studené fronty?
  6. Jakou roli hraje oxid uhličitý při fotosyntéze? A, prosím, hbitě napsat chemickou rovnici fotosyntézy.
  7. Které oblasti v naší zemi jsou nejdeštivější, nejsušší, nejteplejší, nejstudenější? Co je to „podkrušnohorský srážkový stín“?
  8. Jaký je typický denní průběh počasí v rovníkových deštných pralesích?
  9. Co je to anomálie vody a jaký to má vliv na vodní ekosystémy v zimě?
  10. Co je to minimomaximální teploměr?

 

Vše výše uvedené vždy patřilo k základnímu učivu střední školy – ve fyzice nebo v zeměpisu. Musel to znát každý absolvent, včetně těch, kteří chtěli jít na humanitní studia nebo uměleckou vysokou školu. Neznáš? Nedostaneš se ani na fildu ani na AMU, protože prostě propadneš a neodmaturuješ.

Sám bych se styděl neznat na ně dnes aspoň rámcové odpovědi a trapně se vymlouvat, že od maturity mi už uplynulo více než čtyřicet let… Dobrým odborníkům v jiných oblastech takovouto neznalost nezazlívám. Ale když chce někdo radikálně hovořit ke klimatu…

Možná by tento dotazník měli dát učitelé a ředitelé studentům co nejdříve po stávce. Uděláš více než dvě chyby v odpovědích? Tak máš šest neomluvených vyučovacích hodin.

Pokud si vzpomínám, tak vždy byla za dvě neomluvené vyučovací hodiny dvojka z chování a za více než čtyři neomluvené hodiny bylo vyloučení ze školy.

Autor: David Gruber | čtvrtek 14.3.2019 11:49 | karma článku: 47,23 | přečteno: 10425x