Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)
Podívejte se sami, jak vypadal můj nákup minulý týden. Paní u pokladny si skoro mohla myslet, že nakupiji pro nějakou zoologickou…
Pro ty z vás, kteří půst nedržíte, a věřím, že to bude asi většina, je tu recept na znojemskou. Pro sladkomilce, nebo kohokoliv, kdo má rád sladké knedlíky, je tu další obměna sladkých knedlíků - Sandtnerová je asi měla v oblibě (ba ne, kecám, ony se opravdu po Čechách jedly hojně, takže variací bylo taktéž mnoho). Nejsou sice tak dobré jako ty plněné, ale neurazí.
Tvarohové knedlíky s krupicí (289):
Ingredience: 6 dkg másla - 3 žloutky - sůl - 25 dkg tvarohu - ze 3 bílků sníh - 30 dkg krupice - 1 dkg mouky - na pomaštění 4 dkg másla- 2 dkg strouhané housky.
Těsto si připravíme jako v předešlém předpise (viz. zde) , avšak místo housky přidáváme krupici a mouku se sněhem z bílků a vaříme je 15-18 minut. Rovněž i tyto knedlíky dříve vyzkoušíme a podáváme buď jen sypané smaženou houskou a omaštěné, nebo k nim podáváme ovocný kompot.
Moje poznámky:
Více mi chutnaly knedlíky plněné (viz třešňové), ale rozhodně to není žádná katastrofa. Jsou dobré i druhý den. Pokud ještě nemáte sezónní ovoce (jako já, co jsem šla ke dvanácti měsíčkům pro pomoc), tak kompot bude naprosto ideální.
Pokud máte chuť na kus masa, zde je skvělý recept na znojemskou pečeni.
Znojemská pečeně (290):
Ingredience: 1 kg nízkého boku (šusu) - 5 dkg slaniny - 2 menší kyselé okurky - sůl - 8 dkg másla - kořenová zelenina - 5 dkg cibule – 2 zrnka nového koření - 4 zrnka pepře - citr. kůra i šťáva - 3 dkg chleba (samožitného) - 2 dkg mouky - l/16 l červeného vína - 1 dkg cukru.
Hovězí nízký bok lehce opereme, osolíme, protáhneme na klínky nakrájenou slaninou a kyselou okurkou. Pak ho dusíme jako šťavnatou pečeni (viz zde) s tím rozdílem, že přidáme při dušení kousek chleba. Do hotové, procezené omáčky nakrájíme na drobné kostečky kyselou okurku.
Není nad kynutý knedlík...
Moje poznámky:
Nikdy jsem znojemskou nemilovala, popravdě jsem docela dost dlouho pořádně ani nevěděla co znojemská je. Musím ale uznat, že tahle omáčka (plus tedy s kynutým knedlíkem) je naprosto skvělá. Relativně jednoduchá a chutná. Je pravda, že jsem jí pekla v peci, takže se maso dělalo hezky pomalu, celé dopoledne, ale opravdu to stálo za to.
Dobrou chuť! Zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK
Anna; Grosmanová
Příprava kakaa a čokolády (275)
Tak konečně se leden zase tváří jako "zimní měsíc". To jaro, co tu bylo od Vánoc až do včerejška je konečně pryč a Bílá Hora si může zase říkat Bílá Hora.
Anna; Grosmanová
Dobošův dort s polevou z páleného cukru (274)
Vánoce jsou za námi a já jsem se pustila do pečení dortů. S pár novými udělátky od ježíška šlo všechno jako po másle a tak se můžete podívat, jak se dělají karamelové ozdoby, nebo se jen nechat inspirovat!
Anna; Grosmanová
Zadělávané kuře s hříbky (273)
Nějak se ta třetí stovka strašně vleče. Už abych se přes ní přehoupla. Projekt Sandtnerová, ale jede stále dál... Můj chlapec se strašně těšil, až se naučí porcovat celé kuře a tak jsme ho museli pořídit. Pěkné žluťoučké kuře jsme naporcovali, uvařili několikero druhů pokrmů z kuřecího, ze zbytku udělali vývar a bylo to super.
Anna; Grosmanová
Proč holky tak snadno nakupují dárky (272)
A k tomu jeden pěkný recept ještě před víkendem. Pro všechny, co by rádi mezi vším tím pečením cukroví zakousli také něco slaného. Já osobně zase tak velký milovník sladkého nejsem, takže pro mně je kus masa trošku vysvobození.
Anna; Grosmanová
Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)
Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti
Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...
V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině
Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...
Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá
Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...
Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení
Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz