Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

Winter is coming...

Moje babičky totiž byly vždycky poněkud roztroušené po celé republice (ani jedna neměla roztroušenou sklerózu). Díky tomu, že se rodiče rozvedli a oba znovu hledali partnery, se v podstatě počet mých babiček zdvojnásobil pokaždé, když došlo k výměně partnera (a to nepočítám, že jeden bioděda měnil partnerky taky). Dá se říct, že za dobu co pamatuju, jsem měla všehovšudy 5 babiček. Dodnes mám 3, které pravidelně navštěvuji. 

Každá babička měla, nebo má, něco, co prostě umí totálně nejlíp ze všech. Jedna knedlíky, druhá svíčkovou, třetí linecké, čtvrtá rajskou a naše babička motolská, tak ta zas vládne omáčce polské. Babička „Motol“, ale bohužel jinou, než polskou omáčku, nikdy nedělala, takže možná proto jí mohla takto nesmazatelně dominovat.

Krom toho, také téměř všechny naše/moje babičky umí vynikající cukroví, takže když jsem se letos přihlásila do dvou soutěží o cukroví a obě jsem tak nějak vyhrála, nebylo to tak ani díky mně, ale spíše díky počtu mých babiček a jejich kulinářskému umění - tudíž ozkoušeným receptům.

Na druhou stranu, v obou soutěžích jsem svou troškou do mlýna přispěla. V jednom případě to bylo ostrou a hezkou fotografií, v druhém upečením onoho receptu při příležitosti setkání blogerek a autorského čtení v café Černá labuť.

Otylčina miminka

Na setkání blogerek jsem tedy upekla Otylčina miminka z repertoáru babičky Jany, která je biobabičkou mým třem nevlastním sourozencům. Tam jsem je mohla nechat ochutnat i takové hvězdy jako byla například Dita Pecháčková, což mi samozřejmě udělalo obří radost a vůbec, moje ego vystoupalo do nejapných výšin. Naštěstí se blíží konec semestru, takže já myslim, že ego brzo zase poletí dolů :)

Další vítězný recept najdete dnes v Ona Dnes. Kupte si Mladou Frontu ;)

Hvězdičky

Jelikož jsem nedávno dělala paštiku z lanýžů a malinko mi jí zbylo, tak jsem sfoukla další šílený recept z projektu Sandtnerová. Představa, že ho dělám úplně od píky; začínám paštikou, a pak přidávám sardele, hořčici atak dále a tak dále, mě tak vyděsila, že jsem jí v minutě udělala ještě z toho mála paštiky, co jsem měla. Musím ale uznat, že pomazánka je to vskutku prvotřídní.

Paštiková pomazánka (271):

Ingredience na pomazánku pro 10 osob: 15 dkg čajového másla - 25 dkg lanýžové paštiky - 3 dkg cibule - 3 francouzské olejovky - 4 sardelová očka - 1 citron – kávová lžička hladké hořčice - 2 dkg kaviáru - zel. petržel na ozdobu

Čajové máslo dobře umícháme, načež přidáme lanýžovou paštiku, ustrouhanou cibulku, sekaná sardelová očka a sardinky, citronovou šťávu a jemnou francouzskou hořčici. Tuto směs třeme tak dlouho, až vznikne jemná pomazánka. Pomazánkou natíráme krajíčky z dlouhé žemle, ozdobíme petrželkou aneb kaviárem a podáváme k čaji nebo vínu.

pomazánka

Moje poznámky: pořídila jsem si vynikající sardelovou pastu. Posloužila dobře, místo sardelí.

Nakonec ještě odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 10.12.2012 12:56 | karma článku: 15,73 | přečteno: 2663x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4482x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 909x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15840x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky