Žít, abych mohla vyprávět (246)

A ani nevím kde začít. Narozeninová šílenství na začátek, letní tábor s přehršlí zodpovědnosti ale i zábavy hned na to, pak sem tam nějaké ty zkoušky, houbaření v Čechách, potom Bavorsko a cestování po hradech, na to Černá hora a národní parky Chorvatska, no a hle – jsme zde, na konci léta. Tři měsíce v trapu, foťák přetéká fotkami, hlava zážitky a je na čase se na chvíli zastavit, sednout si na zadek a něco málo napsat.

Pravda je, že když člověk přijede zpátky domů, zjistí, že jeho měkká postel, sámoška, kde se domluví česky a zahrada překypující rajčaty přeci jen mají něco do sebe.

Díky (oxymóron jako Brno) dávnému rozvodu mých rodičů se stala tahle úžasná věc. Bydlet v Praze, ale na vesnici mít barák s kopou sourozenců, obří zahradou, psem a vším tím, co chcete ty dva dny v týdnu mít, když zrovna nechodíte po barech nebo do kina.

Vlastně tehdejší katastrofická událost, trhající naší rodinu na dvě části, přinesla mě (tímto vlastně jedináčkovi z pěti dětí) komfort, který má jen málo kdo. Kdykoliv chci, se prostě můžu sebrat a vyrazit mezi rajčátka, cukety a slepičky, zalézt si do podkroví a třeba spát až do jedenácti. A když mě spaní do jedenácti, hádání se sourozenců, hraní společenských her a příliš čerstvého vzduchu začne nudit, tak se prostě zvednu a vrátím se zpátky do té rušné, ale krásné Prahy. Takže ať už je to tam, či onam, DOMA, JE DOMA.

Jak už jsem předesílala na Facebooku, hned jak jsem natrhala rajčata, udělala jsem z nich rajskou omáčku – a ta, dámy a pánové, byla výborná!

 Moje vaření ale obecně, zůstalo trošku pozadu, ale s tím už holt člověk nic nenadělá. Protože není na světě jen to jídlo důležité, že? Několik restů z předprázdninového shonu ještě mám, a tak bude potřeba je sem nasázet :).

Jedním z takových receptů bylo telecí na paprice, které se velmi vydařilo. Bylo měkké a šťavnaté.

Telecí řízky na paprice (246):

Ingredience: 75 dkg telecího masa z kýty, sůl, 3 dkg slaniny, 3 dkg mouky, 5 dkg sádla, nebo převařeného másla, 3 dkg másla, 5 dkg cibule, sladká paprika, 1/8l kyselé smetany

 Řízky protáhneme slaninou, osolíme a na rozpáleném tuku opečeme. V kastrole na másle a zbytku slaniny usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku a trochu papriky, pak ji zalijeme vývarem, přidáme řízky a udusíme do měkka. Řízky vyndáme, šťávu zahustíme kyselou smetanou s moukou a povařenou, procezenou nalijeme na řízky.

Moje poznámky:

Telecí je prostě dobrůtka, něco to sice stojí, ale výsledek je vždycky eňo ňuňo. 

Můj Facebook

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 7.9.2012 15:05 | karma článku: 16,17 | přečteno: 1936x