Sandtnerová: Zeleninová polévka, Guláš a švestkový koláč (85-87)

Tak už aby ta první stovka byla za mnou. Nějak se to vleče. Musím vymyslet, jakou dobrotu na stý recept uvařím. Takže, pokud máte někdo nějaký nápad, čím by měla být první stovka korunována, pište nápady do diskuze :)

Rozhodla jsem se pokořit svojí krájecí frustraci! Nakoupila jsem cibule, kořenovou zeleninu a také nový nůž a šlo se na to. V rámci svého osobního výukového programu jsem ale také musela zvážit, co s takovým množstvím nakrájené zeleniny budu dělat. S cibulí to bylo jasné - hovězí guláš! A se zbytkem zeleniny? No jak jinak než klasickou zeleninovou polévku!

Mno, je pravda, že ostrý nůž opravdu udělá své. Díky novému noži, krájela jsem cibuli až nečekaně na jemno. Až jsem se sama divila. To jsem ale netušila, kolikanásobně se tak zvýší koncentrace slzo-pudného plynu ve vzduchu. Jak jsem ale byla takový celá zaseknutá, že prostě MUSÍM všechnu tu cibuli nakrájet, úplně jsem zapomněla pustit digestoř a to víte, to se vám pak zatočí hlava ani nevíte! Oči se tak jakoby svraští a zamlží, že až skoro omdléváte. Stoupnete si pak k oknu a čekáte až ta křeč z vašich bulv ustoupí. Já se přiznám, že už jsem pak ani nevěděla, jestli pláču a nebo mi kape z nosu, to vám bylo peklo všech pekel. Nějak jsem se tím ale nakonec prokrájela a byla jsem opravdu ráda, když jsem to pak všechno mohla vítězoslavně frknout do hrnce.

Hovězí guláš (85):

Hovězí maso nakrájíme na stejné kousky. Na čistém hovězím tuku nebo na vepřovém sádle usmažíme nakrájenou cibulku hodně do červena, načež přidáme papriku a hned zalijeme polévkou, nebo vařící vodou, aby se cibulka nespálila. Potom vložíme do kastrolu nakrájené maso, přiměřeně je osolíme, opepříme, přidáme stroužek utřeného česneku (můžeme vynechati), trochu kmínu a majoránky a vše dusíme pod pokličkou asi 11/2 hodiny- mezi dušením přiléváme polévku, aby se maso nepřipálilo. Když se dusí maso asi 11/2 , nepřiléváme již polévky, ale dusíme maso na omastku, načež je zaprášíme moukou, kterou pražíme asi 2 minuty, pak zalijeme polévkou, a to tak, aby omáčka byla přiměřeně hustá, a vše povaříme ještě asi 1/2 hodiny. měkké maso vybereme drátěnou naběračkou na mísu a polijeme procezenou omáčkou.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg hovězího, 5 dkg oleje nebo sádla, 8 dkg cibule, na špičku kulatého nože papriky, 4 zrnka pepře, sůl, jeden malý stroužek česneku, trochu majoránky a kmína, 3 dkg mouky

Moje poznámky:

Guláš jsem spálila. Pověst toho, že u babičky se vždycky všechno podaří je pryč. Novodobý papiňák se třemi kolečky a dvaceti tlačítky jsem asi řádně nepochopila, takže se místo dušení celou dobu masíčko nenápadně smažilo. Nevadí. Naštěstí je doma vždycky o koho se starat, takže jsem pak na druhý den uvařila guláš znova, ale tentokrát mamince. Alespoň ho budu mít pořádně zarytý v paměti. Náš starý, klasický, hliníkový papiňák se ukázal jako zcela dostačující. Žádné složité čudlíky. Guláš byl super a spolu s již ozkoušeným "obrovským knedlíkem" to byla prostě lábuž!

(spálená verze)

(nespálená verze)

Knedlík dělal se asi takhle:

(trochu se mi tam připletly sluchátka, jejda)

Zeleninová polévka (86):

Celer, mrkev, petržel, brukev očistíme, nakrájíme na nudličky a chvíli dusíme na másle. Světležlutou jíšku zředíme osolenou vodou a dobře ji povaříme. pak do ní vložíme udušenou zeleninu, na růžičky rozebraný květák a uvaříme do měkka. Než polévku podáváme, zamícháme do ní jako při polévce květákové smetanu a žloutky. Polévku kořeníme květem, zelenou petrželkou, drobně nakrájenou petrželí a podáváme ji se smaženou houskou.

Rozpočet pro 5 osob: 2 dkg másla, 1 malý celer, 1/2 petržele, 1/4 mrkve, 1/2 brukve, 1/2 růže malého květáku, 4 dkg másla, 4 dkg housky, sůl, 1/8 l smetany, 1 žloutek, tlučený květ, zelená petržel

Moje poznámky:

Musím říct, že polévky mě zatím velmi mile překvapily. Jsou celkem jednoduché a dobré. Smetana se žloutkem? Bezva věc! Ne jenom jíška a šup na stůl. Nene... Muškátový květ, smetana, žloutek. Prostě mňamka. Udělala jsem to trošku pro více osob, protože jsem měla poměrně dost kořenové zeleniny, takže z toho nakonec byl docela slušný hrnec polévky.

Švestkový koláč (87):

Připravíme si prostředně tuhé těsto, tak, jak jest udáno na české koláčky I. Dobře je vypracujeme a dáme vykynouti. Z vykynutého těsta vykrojíme 2 větší díly, zakulatíme bochánky, položíme je na pomaštěný plech a dáme vykynouti. Pak je potřeme máslem, utvoříme z nich velké koláče, okraje potřeme žloutkem, prostředky posázíme rozpůlenými švestkami řeznou plochou vzhůru, posypeme tlučeným mákem s cukrem, pokapeme máslem a dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Upečené posypeme cukrem a studené nakrájíme. Tento koláč můžeme místo tlučeným mákem posypati strouhaným perníkem, cukrem a skořicí aneb máslovou drobenkou.

Rozpočet: 50 dkg mouky krupičkové, sůl, tluč. vanilka, citronová kůra, 7 dkg cukru, 2 dkg droždí, 1/4 litru mléka, 12 dkg másla do těsta, 2 žloutky, 2 dkg másla na plech a potření těsta, 1 žloutek, 150 dkg švestek, 3 dkg máku, 3 dkg cukru, 1 dkg másla

Moje poznámky:

Mouku použijte raději hladkou - kynuté těsto si jí žádá na místo polohrubé (krupičkové). Kraje po vyndání z trouby pokapejte máslem, nejsou pak tak tvrdé. Švestky by možná stálo za to rozčtvrtit, nebo jakkoliv rozkrájet na menší kousky. Přidejte více máku, 3 dkg je podle mě málo. Koláč byl jinak vynikající. Kvásek udělejte klidně z celého droždí, avšak pouze umíte-li svému hrnečku říci: "DOST"

já jsem dost říci neuměla a chvíle nepozornosti proměnila se v nadílku kvasnic

pejsek mi to málem snědl :)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | středa 22.9.2010 12:00 | karma článku: 17,89 | přečteno: 2514x