Sandtnerová: Plňená omeleta a vepřové s vejci (157, 158)

Další z receptů v rámci projektu Sandtnerová. Ó jak snadno se píše o jídlech dobrých. Ó jak těžko se píše o jídlech méně dobrých...

Plněná omeleta(157):

V hrnečku umícháme 3 vejce, přidáme lžičku mouky, dvě lžíce mléka, půl lžičky cukru, zrnko soli a vše řádně znovu umícháme (rozkloktáme). Ohřátou pánev vymažeme dobře rozpuštěným máslem, obsah hrnečku na ni nalijme a dáme do trouby péci. Jakmile omeleta naběhne, obrátíme ji a pečeme na druhé straně. Poté ji potřeme meruňkovou neb rybízovou zavařeninou, zatočíme, pocukrujeme cukrem s vanilkou a podáváme.

Moje poznámky:

Vajíčková omeleta se zavařeninou. No nic moc. Mě si to opravdu nezískalo. I když jsem si do toho dala zmrzlinu, tak to nepomohlo. Nejraděj bych si to dala s pažitkou, šunkou, nebo nějakým dobroučkým  sýrem, ale marmeláda??? Zkrátka a dobře na mě to působilo jako slaná omeleta, ke které měla přijít spíš klobása, než marmeláda.

 

Vepřové maso s vejci a brambory (158):

Lehce oprané vepřové maso nakrájíme na stejné kousky. V kastrole usmažíme do růžova na másle neb na sádle drobně nakrájenou cibulku, do ní vložíme maso, osolíme a dusíme tak dlouho, až šťáva na mase vysmahne. Pak jej podlijeme málo vařící vodou a udusíme skoro do měkka. Vzniklou omáčku dáme opět vysmahnouti, načež do ní zamícháme brambory zvlášť uvařené, oloupané, nakrájené na větší kostečky. Do toho přilijeme umíchané syrová vajíčka, přisolíme, opepříme, lehce promícháme a opečeme na plotně do růžova (pozor, aby se brambory nerozmačkaly). Upečený pokrm podáváme s hlávkovým salátem, okurkovým salátem neb míchaným kompotem.

Rozpočet pro 5 osob: 50 dkg vepřového raménka, sůl, 8 dkg másla neb sádla, 2 dkg cibule, 50 dkg bramborů, 3-4 vejce, sůl, pepř, petržel na ozdobu.

Moje poznámky:

Do doby než jsem tam dala vejce, to chutnalo labůůžně. Pak se to celé nějak pokazilo. Nemůžu říct, že by se to nedalo jíst, ale byla toho vážně trošku škoda. Měla jsem si dát kousek stranou a s vajíčkem toho udělat jen malinko. Tak jako tak, hádám, že v době paní Sandtnerové se to tam dávalo spíš za účelem zvýšení  výživnosti, ale pokud po tom nějak extra netoužíte, prostě se na vejce vykašlete :)

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 28.2.2011 12:50 | karma článku: 16,21 | přečteno: 2318x