Sandtnerová: Houbová polévka a kotlety na hříbkách (96,97 a 98)

Mašrůůůůms. Stále dokola. Tak češi jsou prý jedni z největších houbařů na světě. Průměrně připadá na jednu českou rodinu 8,2 kg hub ročně. No to je úžasné. Jediní snad Slováci by se s námi mohli měřit! :) Poláci to zase všechno pro změnu prodaj, takže žádná konkurence...

V minulém článku jsem se chlubila svým skvělým úlovkem - kotrčem. Pár dní na to, jsem narazila na článek, kde se malá holčička chlubí kotrčem čtyřkilovým! Tak to musím uznat, mě dost utřelo.

Jelikož se nám za ty prázdniny už také nahromadilo hodně hub sušených, řekla jsem si, tak co se nepustit do polévky ze sušených hříbků. Měla jsem totiž také doma hodně zeleninového vývaru :)

Polévka ze suchých hříbků (96):

Pěkné, suché houby ve studené vodě opereme, zalijeme mlékem a uvaříme do měkka. Pak je usekáme, udusíme na másle s drobně nakrájenou cibulkou, přidáme do osolené zeleninové polévky, kterou jsme zahustily žlutou jíškou, a polévku dobře povaříme. Do hotové polévky zavaříme kapání a okořeníme tluč. pepřem a zel. petrželkou.

Rozpočet: 1 dkg hub, 1 dkg másla, 8 dkg zeleniny, 2 dkg cibulky, 3 dkg másla, 5 dkg mouky, 3 zrnka pepře, 1/8l mléka na houby, sůl

Moje poznámky: Dobré :)

Vepřové kotlety na hříbkách (97):

Upravují se jako dušené kotlety (Z vepřového hřbetu bez kůže nakrájíme si kotlety, otřeme je utěrkou, na tučné straně je malounko dvakráte nařízneme (aby se při úpravě nezkroutily), potom je naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme moukou a zprudka je opečeme na rozpáleném tuku po obou stranách (opékáme je proto, aby všechny výživné látky zůstaly v mase). Opečené kotlety klademe do většího kastrolu na sádlo, ve kterém jest osmažená, drobně nakrájená cibulka a trošku kmínu, zalijeme je vařící vodou, přiklopíme poklicí a na mírnějším ohni udusíme kotlety do měkka.), avšak do hotové omáčky se přidají na lístky nakrájené, na másle udušené hříbky. V zimě, když nejsou čerstvé houby, upotřebí se suché, které se v mléce do měkka uvaří a pak na másle udusí.

Moje poznámky: Super

Lehce mimo téma je ještě květákový mozeček, který jsem dělala tento týden:

Květák s míchanými vejci (98):

Pěkný očištěný květák uvaříme v osolené vodě ne příliš do měkka. V kastrole zatím na rozpáleném másle neb rozkrájeném, rozehřátém tuku ze šunky usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku. dobře okapaný květák nakrájíme na drobné kousky, vložíme jej na cibulku, osolíme a smažíme asi 3 minuty. Pak přidáme syrová vejce a smažíme ještě tak dlouho, až ztuhnou.

Rozpočet pro 5 osob: 1 velký květák, sůl, 1é dkg másla, 3 dkg cibulky

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | sobota 2.10.2010 16:30 | karma článku: 15,19 | přečteno: 2474x