Projekt Sandtnerová: Uzená polévka s praženou krupicí (170)

1500 receptů, jedna malá kuchyň, online! Projekt Sandtnerová na idnes.cz! Všem nápadníkům, co mi v diskuzích nabízejí sňatky:

"Já kdybych nyní opět děvče dvacítileté byla a nynější zkušenosti a předložení měla, spíš bych se z nejvyšší skály do nejhlubší propasti než manželovi vrhla. Tam bych nalezla okamžitou smrt, kdežto v manželstvě znenáhla, tak jako by jen denně jeným špendlíkem upíchnutý, člověk umůčen umírá"

-Magdalena Dobromila Rettigová

Tož tuten Dombromilčin citátek mě docela zaujal, páč jsem ani netušila, že by žena takováto něco takovéhleho říci mohla. Nu což, každopádně musím říci, mě aj překvapilo, jaká to Magdalena obrozenkyní byla. V předmluvě/úvodu k jají kuchařce jsem se o ní velké množství informací dozvěděla. Tož žena to byla schopná a zajímavá, jala jsem se tedy o ní čísti dál..Uvidíme, jaký to citát vám přistrojím zítra... CHachacha.

Uzenou polévku nechť i vy teď si doma zkusíte udělati, neb se nechati poučiti můžete o zdravosti a výživnosti její.

Uzená polévka s praženou krupicí (170):

Uzenou polévku připravujeme obyčejně, vaříme-li uzené maso. Ku příkladu na knedlíky s uzeným masem nebo bramborový závin s uzen. masem.

Z uvařeného masa polévku procedíme, podle chuti osolíme, přidáme di ní na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle usmaženou krupici a polévku vaříme jen tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Poté umícháme v mléce vejce, sekanou zel. petrželku a stále míchajíce, nalijeme do ní polévku a podáváme.

Rozpočet pro 5 osob: 1 a ½ litru polévky z uzeného masa, sůl, 8 dkg zeleniny, 2 dkg másla, 4 dkg krupice. Jíška: 1 a ½ dkg másla, 1 a ½ dkg mouky, 1/8l mléka, 1 vejce, zelená petržel

Moje poznámky:

Není to číslo jedna, ale byla dobrá. Dej do toho vejce s mlíkem, zeleninu a maso a musí to přeci chutnat dobře! Jojo, to sice jo, ale na květákovou polévku s parmzánem zatím nedosáhla žádná…Každopádně co do výživnosti je tato o něco dál.

Knedlik z uzeným zítra :)

Autor: Anna; Grosmanová | středa 16.3.2011 13:55 | karma článku: 14,67 | přečteno: 2851x