Projekt Sandtnerová: Smetanový dort (244)
Jelikož jsem dort vyráběla v Bratkovicích u Příbrami a potřebovala jsem ho přemístit do končin v okolí Jesenice, tak jsem musela nasednout do svojí luxusní limuzíny a vydat se na tour de dálnice. Dort jsem naložila do svojí nové, přepravné dortové formy, (v průměru má asi 30 cm, je vysoká, má držák a je plastová) obložila jí trochou ledu v igeliťáku, u spolujezdce jsem ji zajistila proti skluzu a vyrazila jsem. Cesta byla super, až do chvíle, než jsem u Prahy narazila na jakýsi kruhový objezd, na kterém byly značky přeházeny, jako kdyby si tam dopraváci z někoho chtěli utahovat. Nevadí. Takže jsem se podle značky vydala směr Jesenice, ale když jsem po půl hodině jízdy (s jasným tušením, že jedu špatně a s obavou že skončím na Slapech – nemám na ně nejlepší vzpomínky) dojela do Vraného nad Vltavou, trošku jsem si vzlykala. Kdesi jsem vyhrabala auto atlas z roku 98 (navigace na mém smart founu hlásila, že nemůže najít moji polohu) a podle něho usoudila, že budu muset jet přes Jílové. Nebudu lhát, benzínu nezbývalo mnoho, vedro mi bylo jako v sauně (felicie má rozbitou klimatizaci :D) a bála jsem se, jak je na tom asi dort. Se strachem z toho, že se upeču, někde v těch serpentýnách se mi dort rozjede na všechny strany a že mi dojde benzín, jsem to vyjela asi za deset minut a v Jílovém jsem byla ani jsem nemrkla. Pak už to bylo jen asi 10 km. Happy end se konal, dort se nerozjel, byl vynikající a dokonce vypadal docela slušně. Zkrátka a dobře, mojí zelené káře blahoželám, že na mě dokázala 30 km z pravého dolního rohu oranžově blikat, ale nevypekla mě. Díky!
Zato tento dort jsem (vy)pekla já a to docela poctivě. Jak na to? Čtěte dál...
Smetanový dort:
Ingredience: 18 dkg moučkového cukru, 5 žloutků, 1 vejce, vanilka, z 5 bílků sníh, 11 dkg polohrubé mouky, 1 smetana na šlehání, 10 dkg moučkového cukru, ½ kg jahod, 300g tvarohu
Rozpočet na menší formu (děleno 2/3): 11 dkg moučkového cukru, vanilkový cukr, 3 žloutky, 1 vejce, 8 dkg polohrubé mouky, ze 3 bílků sníh,1 smetana na šlehání, 10 dkg moučkového cukru, ½ kg jahod, 300g tvarohu
Prosátý moučkový cukr, žloutky, vanilku, a celé vejce mícháme, až vše zhoustne. Potom přidáme sníh z bílků a polohrubou mouku. Jemně vmícháme a nalijeme do formy, kterou máme po dně vyloženou pečícím papírem. Okraje vymažeme máslem. Pečeme asi na 170°C do růžova. Takto si upečeme dva korpusy, které pak necháme vychladnout. Následně je rozřízneme a naplníme střídavě šlehanou smetanou a tvarohem s cukrem. Mezi patra vkládáme jahody nakrájené na plátky. Po krajích a navrchu pomažeme dort tvarohem. Nahoře ozdobíme dle libosti jahodami.
postup
Moje poznámky:
Uznávám, trošku jsme si to upravila, ale originální znění se liší jen tím, že se dort neplní tvarohem a mezi patra se nedávají jahody. Dávají se pouze na vrch a dort se plní jen šlehanou smetanou. Jinak ale korpus je skvělý. Velmi nadýchaný a snadný. Doporučuji.
Dort byl nakonec docela vysoký, přeci jen 4 patra už jsou znát, každopádně i cestu přes serpentýny krásně zvládl! Jenom jahody jsem zdobila až na místě.
Abych to shrnula. Pokud se chcete držet jednoduchosti, stačí si korpus udělat jen jeden, rozpůlit, naplnit šlehačkou, ozdobit jahodami a je to.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice
V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...
Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk
Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...
Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze
Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...
Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu
Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz