Projekt Sandtnerová: Karboše s sebou a hurá na výlet! (240, 241)

Výlety, sluníčko, spaní pod širákem, pečení buřtů a kamínky v botě. To všechno bylo posledních pár dní, slunečného počasí, vedra a svátků. Válení se v pampeliškách, fandění hokejistům a vaření všech možných dobrůtek, to všechno v posledních dvou týdnech!

Jedním z našich krásných výletů byl i svátek keltů, Beltine. Každý rok jezdíme desítky kilometrů za hudebním festivalem, pořádajícím se vždy na 1. Máje. Keltská vesnička, pečení placek, tavení bronzu, broušení kamenných seker a zvuky irské flétny a houslí – to je náš první máj.

Počasí nám přálo a tak nic nebránilo tomu, přespat v zámeckém parku (Náměšť nad Oslavou) na zemi, jen tak pod stromem.  Cider jsme pili z plna hrdla a taky bodejť, za pár hodin došel. Křepčili jsme a zpívali, spali a chrápali, prostě lebedili si jako za dob starých keltů. Všem příznivcům irské hudby vřele doporučuji a příští rok se budu těšit do Telče, na další kolo!

Na výlet by měl člověk vždycky vyrazit s něčím malým na zub že? A tak jsem se před výletem jala vyrábět ovesné placičky a dušené karbanátky. Kdybych já hloupá uměla občas také používat hlavu a pod placky dala pečící papír, možná by se daly i z toho plechu sundat. Nevadí, kluci si s tím poradili i tak. Karbanátky byly vynikající. Provoněli celé autíčko, tak že jsme je snědli už cestou.

Recepty níže.

Dušené karbanátky (139):

Ingredience: ¼ kg hovězího z plece a 1/4 kg vepřového raménka, sůl, pepř, 5 dkg namočené housky, 1 vejce, 3 dkg cibule, 3 dkg slaniny, 3 dkg cibule, 2 dkg mouky, 3 lžíce červeného vína

Umleté vepřové a hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme k němu ve vodě namočenou, vymačkanou housku, strouhanou cibuli, na kostečky nakrájenou slaninu, vejce, vše dobře promícháme a uděláme menší kulaté karbanátky. Do pekáče dáme rozehřáti na kostečky nakrájenou slaninu a sekanou cibuli. Když je cibulka do žluta usmažená, dáme do ní karbanátky a dusíme je 15 minut. Potom je obrátíme, poprášíme moukou, obrátíme a dusíme 10 minut. Opět je poprášíme, obrátíme, přidáme k nim červené víno, trochu polévky (vývaru) a karbanátky dusíme asi ½ hodiny. Při dušení přidáváme po lžících vývar.

Moje poznámky:

Jako vždy, nepřehánějte to se složitostí. Prostě trošku posmažit, poprášit, obrátit a dusit. Přilejeme víno, zase dusíme, trošku vývaru a zase dusíme. Vůně je to úžasná. Chuť super – doporučuji.

Ovesné kopečky (140):

Ingredience: 3 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 vejce, vanilka (nebo vanilkový cukr a o 20 gramů méně cukru pak), 8 dkg ovesných vloček, 5 dkg kokosové moučky, 1 dkg bramborové moučky

V míse si utřeme máslo, přidáme vejce, jemný cukr, vanilku, špetku soli a třeme do husta. Poté přidáme ovesné vločky, jemný kokos a bramborovou moučku. Z těsta vykrájíme kávovou lžící kousky, klademe je na máslem potřený plech (nebo na pečící papír) a dáme péci do prostředně horké trouby. Do růžova upečené kopečky vyndáme na mísu.

Moje poznámky:

Z kopečků staly se mi placky. Pečte krátce = 10 minut a nikoliv do růžova. Jinak budou tvrdé a suché. Těsto ale chutná dobře. Takže určitě recept je to dobrý, jen jsem to prostě zmatlala. :) Ale Karlos si s tím poradil i tak...

Zde přikládám odkaz na můj FACEBOOK 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 11.5.2012 13:02 | karma článku: 23,57 | přečteno: 4224x