- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jedním z našich krásných výletů byl i svátek keltů, Beltine. Každý rok jezdíme desítky kilometrů za hudebním festivalem, pořádajícím se vždy na 1. Máje. Keltská vesnička, pečení placek, tavení bronzu, broušení kamenných seker a zvuky irské flétny a houslí – to je náš první máj.
Počasí nám přálo a tak nic nebránilo tomu, přespat v zámeckém parku (Náměšť nad Oslavou) na zemi, jen tak pod stromem. Cider jsme pili z plna hrdla a taky bodejť, za pár hodin došel. Křepčili jsme a zpívali, spali a chrápali, prostě lebedili si jako za dob starých keltů. Všem příznivcům irské hudby vřele doporučuji a příští rok se budu těšit do Telče, na další kolo!
Na výlet by měl člověk vždycky vyrazit s něčím malým na zub že? A tak jsem se před výletem jala vyrábět ovesné placičky a dušené karbanátky. Kdybych já hloupá uměla občas také používat hlavu a pod placky dala pečící papír, možná by se daly i z toho plechu sundat. Nevadí, kluci si s tím poradili i tak. Karbanátky byly vynikající. Provoněli celé autíčko, tak že jsme je snědli už cestou.
Recepty níže.
Dušené karbanátky (139):
Ingredience: ¼ kg hovězího z plece a 1/4 kg vepřového raménka, sůl, pepř, 5 dkg namočené housky, 1 vejce, 3 dkg cibule, 3 dkg slaniny, 3 dkg cibule, 2 dkg mouky, 3 lžíce červeného vína
Umleté vepřové a hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme k němu ve vodě namočenou, vymačkanou housku, strouhanou cibuli, na kostečky nakrájenou slaninu, vejce, vše dobře promícháme a uděláme menší kulaté karbanátky. Do pekáče dáme rozehřáti na kostečky nakrájenou slaninu a sekanou cibuli. Když je cibulka do žluta usmažená, dáme do ní karbanátky a dusíme je 15 minut. Potom je obrátíme, poprášíme moukou, obrátíme a dusíme 10 minut. Opět je poprášíme, obrátíme, přidáme k nim červené víno, trochu polévky (vývaru) a karbanátky dusíme asi ½ hodiny. Při dušení přidáváme po lžících vývar.
Moje poznámky:
Jako vždy, nepřehánějte to se složitostí. Prostě trošku posmažit, poprášit, obrátit a dusit. Přilejeme víno, zase dusíme, trošku vývaru a zase dusíme. Vůně je to úžasná. Chuť super – doporučuji.
Ovesné kopečky (140):
Ingredience: 3 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 vejce, vanilka (nebo vanilkový cukr a o 20 gramů méně cukru pak), 8 dkg ovesných vloček, 5 dkg kokosové moučky, 1 dkg bramborové moučky
V míse si utřeme máslo, přidáme vejce, jemný cukr, vanilku, špetku soli a třeme do husta. Poté přidáme ovesné vločky, jemný kokos a bramborovou moučku. Z těsta vykrájíme kávovou lžící kousky, klademe je na máslem potřený plech (nebo na pečící papír) a dáme péci do prostředně horké trouby. Do růžova upečené kopečky vyndáme na mísu.
Moje poznámky:
Z kopečků staly se mi placky. Pečte krátce = 10 minut a nikoliv do růžova. Jinak budou tvrdé a suché. Těsto ale chutná dobře. Takže určitě recept je to dobrý, jen jsem to prostě zmatlala. :) Ale Karlos si s tím poradil i tak...
Zde přikládám odkaz na můj FACEBOOK
Další články autora |
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...