Projekt Sandtnerová: Duhové řezy (161)

Jak trávím poslední dny? Pod závaly starých kuchařek a receptářů hledám staré zapomenuté recepty. Na stole se mi kupí knihy, které se hlásí k zakladatelským pro naší kuchyni. Od Kejřové, Rettigové, Hájkové až ke všem vydáním Sandtnerky, které mám doma. Tuny a tuny receptů, staročeština a zažloutlý papír už mi lezou ušima :) No uvidíme, jak chutná Praha…

Duhové řezy (161):

1.Těsto: 6 žloutků, 18 dkg tlučeného prosátého cukru a tlučenou vanilku dobře utřeme, pak přidáme 1 lžíci rumu, znovu zamícháme, načež přidáme ze 6 bílků tuhý sníh a 12 dkg mouky. Těsto rozetřeme na MPMP vysypaný plech a upečeme je v mírnější troubě. Prochladlé rozdělíme na polovinu.

2. Těsto: ze 4 žloutků, 12 dkg cukru, vanilky, rumu sněhu ze 4 bílků a 8 dkg mouky si připravíme opět piškotové těsto a rozdělíme je na polovinu. Jedno obarvíme červeným bretonem, druhé kakaem na hnědo a upečeme vedle sebe na MPMP plechu do růžova v prostředně horké troubě. (MPMP = máslem pomazaném, moukou vysypaném)

Z upečeného barevného těsta nakrájíme kostky, namáčíme je lehce v rumovém neb punčovém krému a klademe je střídavě na polovinu z prvého těsta, kterou jsme potřely zavařeninou a krémem a vložily do suché chlebíčkové formy. Druhou polovinu těsta přiložíme na vrch, zatížíme prkénkem, pak vyklopíme a polijeme mramorovou polevou a nakrájíme řezy.

Krém: 1/8l vody, žloutky, 2 dkg mouky a 5 dkg cukru promícháme a v horké vodě na plotně v hrnečku necháme zahoustnouti. Do vychladlého přidáme 1/4l rumu nebo 1/4l bílého punče a 2 dkg cukru. 15 dkg zavařeniny.

Poleva: Do 20 dkg pudrového cukru přidáme 2 lžíce vařící vody, podle potřeby rumu nebo punče a polevu dobře umícháme, část polevy obarvíme na růžovo bretonem a na povrchu ozdobíme jako mramorovou polevu.

Moje poznámky:

Šíleně složité, ale dost dobroučké. Krém je labužní a spolu s brusinkovou marmeládou je to prostě pecka. I s nutelou je to dobré :)

Závěrečnou fotku mi ještě kamarádi ze svých mobilů neposlali, ale snědli jsme to všechno ve škole. Mňam mňam.

Stala jsem se šťastnou majitelkou spousty pravé vanilky. Děkuji tímto velmi, Viva la Srí Lanka!

 

Nově fotky i z jezení:

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 4.3.2011 13:00 | karma článku: 16,03 | přečteno: 3540x