Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč holky tak snadno nakupují dárky (272)

A k tomu jeden pěkný recept ještě před víkendem. Pro všechny, co by rádi mezi vším tím pečením cukroví zakousli také něco slaného. Já osobně zase tak velký milovník sladkého nejsem, takže pro mně je kus masa trošku vysvobození.

Už se strašně těším na Vánoce! Na kapra pleskajícího se po podlaze naší kuchyně, na svíčky v umyvadle, na svíčky na věnci, na vosk prostě uplně všude, na nové pohádky, na staré pohádky, na zdobení stromečku, na to, jak se vždycky nachytám na hnusné čokoládové kolekce (vždycky to zkusim, jsem prostě naivní, ale nakone je musím jít vyplivnout).

Těším se na prskavky, na to, jak babička stropí scénu, že stromeček je nakřivo a budeme muset jet koupit nový.

Jsem chudý student, a tak jsem letos dárky pojala poněkud osobitě. Musím obdarovat něco kolem devatenácti členů rodiny (kdo nechápe, přečtěte si článek o BIObabičkách), což se s rozpočtem 1600,- korun na dárky dost blbě realizuje. Asi jim všem vystříhám vločky ze skládaného papíru a přiložím kindervajíčko.

Sourozencům se dávají dárky docela snadno, hračkový průmysl je myslím docela vynalézavý a tak se dají nakoupit všelijaké barevné hopíky a legrácky za docela pěkné ceny. Horší je ale už obdarovávání tatínků a dědečků. Oni se vždycky tváří jak je jim to uplně šumák, že by prý nejraději dostali španělskou klobásu a hotovo dvacet, ale kdo jste už někdy svým tatínkům a jiným mužským v rodině něco nadělovali, víte, že takhle se to odbít prostě nedá. Ponožky, hrnky, zrnková káva, kvalitní rum, cédéčka, to všechno už je tak nějak ohrané. Co vymyslet? Osobně si myslím, že nadělovat chlapům je prostě strašně náročné.

Docela dobře se vybírají dárky pro holky. Teda, relativně. Je tam totiž problém uplně někde jinde. Člověk totiž vybírá dárky jakoby pro sebe, takže by si to všechno nejraději nechal. Chodíte po obchoďáku, nakupujete “jakože“ pro maminku, ale samy jste si už pořídily náušnice, super vlněné palčáky a drahou řasenku. A omlouváte si to tím, že „jsou přeci Vánoce“. Jojo, tak na to všechno se těším.

Tady je recept ;)

Italská pečeně (272):

Ingredience: 1 kg hov. masa zadního - 8 dkg slaniny - sůl - 5 dkg másla - zelenina - 4 dkg cibule - 1 zrnko nového kořeni - 3 zrnka pepře – zrnko hřebíčku - asi 1 cm2 citr. kůry - z 1/2 citronu šťáva - 20 dkg rajských jablek nebo 5 dkg zavařeniny - 2 dkg mouky - 1/16 l červeného vína (1/8 I kys. smetany).

Na másle si usmažíme do světlerůžova na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, celá zrnka pepře, nové koření, citr. kůru, hřebíček. Pak vložíme zadní hovězí maso protažené slaninou a osolené, zalijeme je polévkou z kostí nebo vařící vodou, přikryjeme a dusíme, až je dostatečně měkké. Potom maso vyndáme, šťávu necháme vysmažiti, zaprášíme ji moukou, podusíme, přidáme rozmačkaná rajská jablíčka nebo zavařeninu z rajských jablíček, zalijeme polévkou z kosti, červeným vínem, citr. šťávou a dobře povaříme. Pak omáčku prolisujeme sítem na nakrájené maso. V omáčce se může též povařiti trochu kys. Smetany. Při podávání na stůl ozdobíme pečeni vařenými makarony (viz příkrmy, str. 207), které posypeme parmezánským sýrem.

Moje poznámky:

Vynikající omáčka, trošku kyselá, možná by snesla lžíci cukru. Nechám na vás. Ale určitě doporučuji. Maso jsem pekla asi 2 hodiny.

 

Hrozně moc bych chtěla poděkovat společnosti Apropos - your lifestyle, se kterou jsem navázala lehkou spolupráci. Budu si moci od nich občas tu a tam něco vypůjčit, takže nebudete na mých fotkách vídat stále ty stejné rekvizity. (Na finální fotografii je to prkénko a ubrousek)

A kdyby vás zábly nohy a potřebovali byste trošku rozpohybovat, tak si pusťe od The Piano Guys třeba TUHLE songu. Stejně jako recept, nic vánočního :)

Nakonec ještě odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 14.12.2012 13:40 | karma článku: 15,42 | přečteno: 2060x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Nadívané vepřové řízky a předvolební guláš (276)

Moje blogování za poslední tři týdny bylo opravdu bídné. O tom není diskuse. Někdo by tomu mohl říkat zimní spánek, moje babička by to nazvala lenost a někdo tomu říká zkouškové. Ten někdo jsem já. Zkouškové sice u nás, (jak se s oblibou říká „na hnojárně“) sice není zdaleka takové peklo, jako třeba na VŠCHT (lets face it, they are so much smarter), ale i tak, se nedá hovořit o zrovna snadném období. Obzvláště, pokud se ještě k tomu všemu, aktivně zapojíte do předvolebního boje. Popravdě, poslední měsíc se nesl v duchu anaerobní fermentace, Benešových dekretů, citrátového cyklu, natáčení předvolebních spotů, půdních bakterií a pana Aligátora.

4.2.2013 v 14:20 | Karma: 17,65 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Politika

Anna; Grosmanová

Příprava kakaa a čokolády (275)

Tak konečně se leden zase tváří jako "zimní měsíc". To jaro, co tu bylo od Vánoc až do včerejška je konečně pryč a Bílá Hora si může zase říkat Bílá Hora.

11.1.2013 v 12:38 | Karma: 18,80 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Dobošův dort s polevou z páleného cukru (274)

Vánoce jsou za námi a já jsem se pustila do pečení dortů. S pár novými udělátky od ježíška šlo všechno jako po másle a tak se můžete podívat, jak se dělají karamelové ozdoby, nebo se jen nechat inspirovat!

7.1.2013 v 12:10 | Karma: 22,15 | Přečteno: 7225x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Zadělávané kuře s hříbky (273)

Nějak se ta třetí stovka strašně vleče. Už abych se přes ní přehoupla. Projekt Sandtnerová, ale jede stále dál... Můj chlapec se strašně těšil, až se naučí porcovat celé kuře a tak jsme ho museli pořídit. Pěkné žluťoučké kuře jsme naporcovali, uvařili několikero druhů pokrmů z kuřecího, ze zbytku udělali vývar a bylo to super.

17.12.2012 v 13:21 | Karma: 19,17 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

10.12.2012 v 12:56 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky