Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povalíte se domů na svých vykrmených pupcích! (195-198)

Gastroorgie na chatě pokračovaly párky v bramborovém těstě a buchtami. Pecka mazec a žrádlo jak blázen v jednom. Musíte rozhodopádně zkusit a ještě dneska se tím přejíst. Neříkám, že máte vzít igelitku a vyrazit pro levné kuřecí párky z hypermarketu, ale když stihnete ještě dneska potkat nějakého řezníka a koupíte si vynikající párky, můžete se těšit na neobvyklou večeři. (a pokud máte děti tak se nemusíte bát že udělají - fůůj zeleniná, to nejíím). Není to sice nejzdravější jídlo na světě, ale jednou za čas, proč ne :)

Já jsem párky (uzenky) v bramborovém těstě dělala poprvé v životě a tak jsem využila pomoc kluků, se kterými jsem byla na chatě (viz minulý článek). Jeden smažil, druhý fotil a třetí spal.

Docela nám to odsýpalo, protože jsme u toho společně s rádiem docela hlasitě zpívali a halekali na celé Krkonoše. :)

Společně jsme tak usmažili obrovskou kupu párků v těstě obalených a taky jsme se jimi pěkně přejedli. Ukamenujte mě třeba za nezdravé jídlo ve dvanáct večer, ale mě to bude stejnak fuk, poněvadž za tu žranici to stálo.

 

Párky v bramborovém těstě (195):

Původně Bramborové válečky s uzenkami

Ingredience: 50 dkg brambor, sůl, 4 dkg krupice, 2 dkg másla, 1 vejce, 14 dkg polohrubé mouky, 5-10 párků, 15 dkg sádla

Uvařené, oloupané, prolisované brambory, dokud jsou ještě horké, umícháme s krupicí. Když směs vychladne, přidáme sůl, vejce, máslo, mouku a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále si těsto rozválíme asi ½ cm -1 cm silně a následně z něho vykrajujeme obdélníčky, do kterých obalíme párky. Po stranách opatrně stlačíme a následně smažíme na sádle do červena.

Moje poznámky:

Obalování je jednoduché, nebojte se silnějšího těsta, alespoň se vám to nepotrhá. Smažili jsme na sádle a můžu jedině doporučit. Mňam.

 

Krom toho, jsem ještě druhý den upekla buchty se švestkovou náplní. S nimi jsme pak vyrazili na slackline (horolezci vyvinutá zábavička do parku) a vymýšleli všemožné brikule. Například kdo zvládne celou slackline přejít s buchtou v každé ruce a ještě k tomu zvládat ukusovat. Zkrátka a dobře, jak jsem řekla, tak se taky stalo. Kluci se domů valili po svých bachorech naplněných švestkami, uzenkami, knedlíky a lívanci (jó a taky hovězím vývarem s krupicovými nočky). To mi připomíná mojí novou  lásku. Krupici. Jakmile je v nějakém receptu krupice - šup jde se na to! Prostě mi ve všem hrozně chutná. V nákypu, v nočkách, všude. Mňam.

Buchty I. (196):

Ingredience: 50 dkg hladké mouky, sůl, citronová kůra, vanilka, 5 dkg cukru, kostka droždí, 1/4l mléka, 6 dkg másla, 1 žloutek, 5 dkg másla na vymazání, 2 dkg vanilkového cukru na posypání

Prosátou hladkou mouku osolíme a dáme lehce ohřát. Pak přidáme cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Poté přidáme vlahé rozpuštěné máslo, žloutky, podle potřeby vlažného mléka a vypracujeme měkké těsto.Těsto urovnáme, posypeme lehce moukou a dáme na teplé místo kynout. Za asi tak dvě hodiny jej vyndáme, na pomoučeném vále uválíme na 1 cm silně a krájíme čtverečky, do kterých balíme nádivku. Upravené buchtičky klademe na vymaštěný pekáč vedle sebe, tak aby se lehce dotýkaly. Pak je dáme ještě na chvíli vykynout a následně můžeme potřít rozpuštěným máslem. Nakonec buchty upečeme na 180-200 °C do zlatova. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.

 

Moje poznámky:

Buchty moc samy o sobě sladké nejsou, takže nezapomeňte osladit nádivku. Jinak si myslím, že je to stejně snadné jako borůvkové knedlíky, prostě to tam nějak zabalím, upeču a je to hotové. S chutí do toho a půl je hotovo!

 

Nádivka z rozvařených švestek (197):

Ingredience: 25 dkg švestek, 3-5 dkg cukru, skořice

Zralé švestky opereme, zbavíme pecek a rozvaříme. Podle chuti je osladíme, necháme ještě chvíli na mírném ohni zhoustnout a do vychladlé směsi přidáme skořici. Poté jimi plníme buchty, potíráme lívance nebo vdolky.

Moje poznámky: easy peasy, nezapomeňte osladit :)

V minulém článku jsem také zmiňovala lívance, které zmizeli ani jsem je nestihla vyfotit, tak zde je na ně alespoň recept a jedna malá fotka...

Ovocné lívanečky (198):

Ingredience:

kvásek: půlka kostky droždí, ½ dkg cukru, 1/4l mléka, 10 dkg mouky

těsto: 20 dkg mouky, špetka soli, citronová kůra, 2 dkg cukru, 1 vejce, 2 dkg másla, 1/4l mléka

náplň: 20 dkg ovoce, 5 dkg cukru se skořicí

Smícháme mouku, špetku soli, cukr a citronovou kůru, vykynutý kvásek a po částech vlažné mléko s umíchaným vejcem a rozpuštěným máslem a vypracujeme řidší těsto, které dáme alespoň na dvě hodiny vykynout. Mezitím si připravíme ovocnou náplň. Očištěné meruňky, třešně, nebo švestky zbavíme pecek a nakrájíme na malinké kousky. Když těsto vykyne, nelijeme vždy trochu těsta do lívanečníku, poklademe náplní a zalijeme další vrstvou těsta. Když začne těsto na povrchu osychat a pórovatět, můžeme lívaneček bez problémů otočit. Lívanečky obalíme ve skořicovém cukru a podáváme.

Moje poznámky:

Droždí jsem bohužel dala celé a bylo to cítit. Mě to nechutnalo. Budu upřímná. Ale trik s náplní mě překvapil. Myslela jsem, že se to bude rozpadat a ne. Ono to tam opravdu drželo. Takže se nebojte, prostě na to dáte trošku toho ovoce a pak znovu zalijete trochou těsta.

 

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 16.9.2011 15:15 | karma článku: 17,84 | přečteno: 1996x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4482x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 909x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15840x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky