Povalíte se domů na svých vykrmených pupcích! (195-198)
Já jsem párky (uzenky) v bramborovém těstě dělala poprvé v životě a tak jsem využila pomoc kluků, se kterými jsem byla na chatě (viz minulý článek). Jeden smažil, druhý fotil a třetí spal.
Docela nám to odsýpalo, protože jsme u toho společně s rádiem docela hlasitě zpívali a halekali na celé Krkonoše. :)
Společně jsme tak usmažili obrovskou kupu párků v těstě obalených a taky jsme se jimi pěkně přejedli. Ukamenujte mě třeba za nezdravé jídlo ve dvanáct večer, ale mě to bude stejnak fuk, poněvadž za tu žranici to stálo.
Párky v bramborovém těstě (195):
Původně Bramborové válečky s uzenkami
Ingredience: 50 dkg brambor, sůl, 4 dkg krupice, 2 dkg másla, 1 vejce, 14 dkg polohrubé mouky, 5-10 párků, 15 dkg sádla
Uvařené, oloupané, prolisované brambory, dokud jsou ještě horké, umícháme s krupicí. Když směs vychladne, přidáme sůl, vejce, máslo, mouku a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále si těsto rozválíme asi ½ cm -1 cm silně a následně z něho vykrajujeme obdélníčky, do kterých obalíme párky. Po stranách opatrně stlačíme a následně smažíme na sádle do červena.
Moje poznámky:
Obalování je jednoduché, nebojte se silnějšího těsta, alespoň se vám to nepotrhá. Smažili jsme na sádle a můžu jedině doporučit. Mňam.
Krom toho, jsem ještě druhý den upekla buchty se švestkovou náplní. S nimi jsme pak vyrazili na slackline (horolezci vyvinutá zábavička do parku) a vymýšleli všemožné brikule. Například kdo zvládne celou slackline přejít s buchtou v každé ruce a ještě k tomu zvládat ukusovat. Zkrátka a dobře, jak jsem řekla, tak se taky stalo. Kluci se domů valili po svých bachorech naplněných švestkami, uzenkami, knedlíky a lívanci (jó a taky hovězím vývarem s krupicovými nočky). To mi připomíná mojí novou lásku. Krupici. Jakmile je v nějakém receptu krupice - šup jde se na to! Prostě mi ve všem hrozně chutná. V nákypu, v nočkách, všude. Mňam.
Buchty I. (196):
Ingredience: 50 dkg hladké mouky, sůl, citronová kůra, vanilka, 5 dkg cukru, kostka droždí, 1/4l mléka, 6 dkg másla, 1 žloutek, 5 dkg másla na vymazání, 2 dkg vanilkového cukru na posypání
Prosátou hladkou mouku osolíme a dáme lehce ohřát. Pak přidáme cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Poté přidáme vlahé rozpuštěné máslo, žloutky, podle potřeby vlažného mléka a vypracujeme měkké těsto.Těsto urovnáme, posypeme lehce moukou a dáme na teplé místo kynout. Za asi tak dvě hodiny jej vyndáme, na pomoučeném vále uválíme na 1 cm silně a krájíme čtverečky, do kterých balíme nádivku. Upravené buchtičky klademe na vymaštěný pekáč vedle sebe, tak aby se lehce dotýkaly. Pak je dáme ještě na chvíli vykynout a následně můžeme potřít rozpuštěným máslem. Nakonec buchty upečeme na 180-200 °C do zlatova. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.
Moje poznámky:
Buchty moc samy o sobě sladké nejsou, takže nezapomeňte osladit nádivku. Jinak si myslím, že je to stejně snadné jako borůvkové knedlíky, prostě to tam nějak zabalím, upeču a je to hotové. S chutí do toho a půl je hotovo!
Nádivka z rozvařených švestek (197):
Ingredience: 25 dkg švestek, 3-5 dkg cukru, skořice
Zralé švestky opereme, zbavíme pecek a rozvaříme. Podle chuti je osladíme, necháme ještě chvíli na mírném ohni zhoustnout a do vychladlé směsi přidáme skořici. Poté jimi plníme buchty, potíráme lívance nebo vdolky.
Moje poznámky: easy peasy, nezapomeňte osladit :)
V minulém článku jsem také zmiňovala lívance, které zmizeli ani jsem je nestihla vyfotit, tak zde je na ně alespoň recept a jedna malá fotka...
Ovocné lívanečky (198):
Ingredience:
kvásek: půlka kostky droždí, ½ dkg cukru, 1/4l mléka, 10 dkg mouky
těsto: 20 dkg mouky, špetka soli, citronová kůra, 2 dkg cukru, 1 vejce, 2 dkg másla, 1/4l mléka
náplň: 20 dkg ovoce, 5 dkg cukru se skořicí
Smícháme mouku, špetku soli, cukr a citronovou kůru, vykynutý kvásek a po částech vlažné mléko s umíchaným vejcem a rozpuštěným máslem a vypracujeme řidší těsto, které dáme alespoň na dvě hodiny vykynout. Mezitím si připravíme ovocnou náplň. Očištěné meruňky, třešně, nebo švestky zbavíme pecek a nakrájíme na malinké kousky. Když těsto vykyne, nelijeme vždy trochu těsta do lívanečníku, poklademe náplní a zalijeme další vrstvou těsta. Když začne těsto na povrchu osychat a pórovatět, můžeme lívaneček bez problémů otočit. Lívanečky obalíme ve skořicovém cukru a podáváme.
Moje poznámky:
Droždí jsem bohužel dala celé a bylo to cítit. Mě to nechutnalo. Budu upřímná. Ale trik s náplní mě překvapil. Myslela jsem, že se to bude rozpadat a ne. Ono to tam opravdu drželo. Takže se nebojte, prostě na to dáte trošku toho ovoce a pak znovu zalijete trochou těsta.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl
Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...
Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí
Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...
Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři
Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...
Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí
Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz