Piškotová bábovka, knedlíkový závin a hubinky (76-78)

Další příspěvek z projektu "Sandtnerová" aneb 1500 receptů, 1 malá kuchyň, online. Tentokrát piškotová ultra-snadná bábovka, hubinky ze zbylých bílků a bramborový, tak trošku bramborovo-knedlíkový závin.

Všechno opět poměrně snadné a levné. Například piškotová bábovka obsahuje jen cukr, vejce a mouku. Vůbec, tohle spojení cukr, vejce - není to úžasné? Dáte to dohromady ještě s máslem a je to prostě základ pro všechny ty koláčky, bábovky, záviny, cukrovinky, laskominky a dortíky. Slepice plus cukrová řepa a obilí a kdo by to byl čekal, že z toho bude takové radosti...

Musím se s vámi podělit o jednu legračně-skvělou historku. Jdu si takhle zase jednou (opět tak až někdy kolem půl jedenácté večer) koupit do carefouru nějaké to maso, poněvadž v takto pozdních hodinách už masna ve Štefánikově opravdu neordinuje... A co v sekci magazínů nevidím. Jamie Oliver má svůj vlastní časopis! No tak to je hůůstý řikám si - a zběžně jsem ho prolistovala. Nemohlo mě to nezaujmout a tak jsem ho s myšlenkou na to, že k nákupu musím přičíst aspoň takových 100 kč navíc hodila do košíku. Když jsem se se svojí kořenovou zeleninou a nějakým tím hovězím šinula skrz pokladnu, v hlavě si tak počítám, na kolik to asi tak vyjde. Ale když jsem pohlédla na tu elektronickou cedulku ukazující průběžný součet, hrklo ve mě. Že by ta petržel stála 700kč za kg? Nebo jsem snad místo hovězích žeber koupila kilo pravé svíčkové? Eh, co to? No nic říkám si -čert sto vem a tak jsem té chudince paní, co vypadala, že jí z toho pípání už asi šibne, zaplatila. Když jsem koukla na účet, bylo jasno. Jamieho úžasný časák stál ne 100 korun, ani 200 korun ale necelých 300 korun!

Oukej Jamie, tři stovky za časák, to musí bejt teda nářez. Musím se přiznat, ač mě to asi finančně vykrvácí, rozhodla jsem se časopis objednat na jeden rok. Znamená to, že musím ale vyplnit jakýsi formulářík a poslat ho Jamiemu do Spojeného království. Za to, je ale možné, že jako bonus dostanu Jamieho novou knihu "Jamie Does". Tak uvidíme...Snad to bude stát za to.

No ale teď zpět do lokální kuchyně a to konkrétně české. Jak probíhalo vaření posledních pár dní? Začněme bramborovým závinem s uzeným masem. Já osobně bych to přejmenovala na "velký plněný bramborový knedlík". Je to v podstatě klasický knedlík s uzeným uvnitř. Dobré, ne tak pracné, jako výroba desítek malých knedlíků a poměrně snadné.

Bramborový závin s uzeným masem (76):

Připravíme si bramborové těsto jako na smaženky. Vypracované vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdelník, který potřeme máslem, posypeme strouhanou, na másle usmaženou houskou a jemně sekaným, vařeným, uzeným masem. Pak obdelník zatočíme na závin, zabalíme jej do mokrého, máslem potřeného ubrousku, na koncích ubrousek pevně motouzem zavážeme a závin dáme vařiti do slané vody asi 3/4 hodiny.. Z uvařeného závinu odstraníme opatrně ubrousek a nakrájíme jej nití nebo tenkým nožem na šikmé řezy.Pak jej urovnáme na mísu, pokapeme máslem a podáváme k němu hořčicovou omáčku nebo zelí. Do těsta můžeme přidati na špičku nože kypřícího prášku. Z téhož těsta můžeme nakrájeti obdelníčky, naplniti je uzeným masem a strouhanou houskou, udělati rohlíčky, obaliti bílkem a strouhanou houskou a na sádle je usmažiti a podávati je k dušenému špenátu neb jiné zelenině.

Rozpočet pro 5 osob: 40 dkg vařených brambor, sůl, 15 dkg mouky, 2 vejce, 2 dkg másla, 3 dkg housky, 20 dkg uzeného masa, 1 dkg másla na potření ubrousku, 5 dkg másla na pomaštění

Moje poznámky:

Mno, kdyby se mi nelepilo těsto ze spoda na vál, tak by to asi bylo perfektní. Ubrousková metoda už se osvědčila u několika knedlíků, takže "no problem". Jinak jak už jsem řekla, je to zkrátka taková jednodušší verze plněných knedlíků uzeným.

Piškotová bábovka I. (77):

V kotlíku na sníh šleháme cukr, vejce a žloutky 3/4 hodiny (no jasně:D). Pak přidáme zlehka prosátou, krupičkovou mouku, citronovou kůru a šťávu. plechovou bábovkovou formu vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto do ní nalijeme a bábovku upečeme v dobře vytopené troubě. Prochladlou vyklopíme a pocukrujeme. Použijeme-li strojku na tření těsta, je těsto utřeno za 10 minut.

Rozpočet: 6 vajec, 3 žloutky, 20 dkg cukru, 1 citron, 12 dkg krupičkové mouky, 1 dkg másla, 1 dkg mouky na vysypání, 2 dkg vanilkového cukru

Moje poznámky:

POZOR: "Třeme 3/4 hodiny" a "použijeme-li strojku na tření těsta" - to je POPRVÉ, co jsem v této kuchařce objevila "použijeme-li strojku na tření těsta" no to je paráda! Paní Sandtnerová konečně, nemusela trávit třičtvrtě hodiny pouhopouhým mícháním. Ó jak jsem pro ní šťastná! Bylo mi jí furt tak líto a teď konečně, dostala dušička pokoj. Ona měla strojek na tření těsta, je to dobrý!

Já jsem rozhodně strojku na tření použila, ikdyž ještě stále to byl poměrně velký švindl. Paní Sandtnerová pravděpodobně požívala takový ten, co má tři metly a musí se pohánět ručně, kdežto já využila energie elektrické. Ať žijou, všichni ti páni Edisonové, Voltové, Ampérové, Hertzové a Teslové! Bez nich bych se asi zvencla :)

Chuťově průměrná, nijak zajímavá, víceméně dobrá. Poprvé v životě mi bábovka nešla vyklopit. Až po půl hodině...Takže nakonec happy end.

Takhle si na bábovce pochutnávala spolužačka Simča

Jelikož mi zbyly nějaké ty bílky na rychlo udělala jsem ještě takzvané "hubinky".

Třené hubinky (78):

Do mísy dáme prosátý, jemně tlučený cukr, citronovou šťávu, bílek a mícháme tak dlouho, až drží tvary. Pak uděláme hubinky a pečeme je ve velmi mírné troubě do růžova.

Rozpočet: 1 bílek, lžíce citronové šťávy, 15 až 18 dkg tlučeného cukru

Moje poznámky:

Mega lepivé, sladké jak cecek, ale roztomilé. Upřímně, snědla jsem 2 a stačilo...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | sobota 11.9.2010 11:32 | karma článku: 14,36 | přečteno: 2373x