Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců
je vidět kam jedete, je vidět vlak v protisměru, připadáte si jako v zábavním parku na horské dráze - jo, a nemá to řidiče
Na jednom z olympijských stadionů se konalo středeční zahájení, kde byli představeni delegáti ze všech účastnických zemí. Bylo jich okolo dvou stovek.
Pět dní, se italské kongresové a exhibiční centrum Lingotto (bývalá proslulá továrna automobilky Fiat s testovací dráhou na střeše), nadouvalo produkty ze všech koutů světa. Okolo jednoho tisíce reprezentantů z Afriky, Severní Ameriky, Jižní Ameriky, Evropy a Asie se sešlo, aby se spojilo a podpořilo ve vzájemné snaze o udržitelný rozvoj zemědělství, lokální produkci a pomalejší způsob výroby. Stovky rodinných firem a drobných zemědělců naplnily haly exhibičního centra stánky s ovocem, zeleninou, kořením, sýry, uzeninami, víny, medem, houbami a sladkostmi. Množství nabízených produktů bylo tak obrovské, že nestačily ani ony tři dny mé návštěvy, abych je všechny obešla, natož ochutnala. I přesto, jsem si ale mezi stánkaři, našla svoje oblíbence.
Kromě zemědělců a farmářů se na setkání Terra Madre a Slow Food, dalo také navštívit mnoho dalších akcí. Bylo na výběr z nepřeberného množství řízených ochutnávek, konferencí, přednášek a panelových diskusí.
Jedním z mých oblíbených stánků, byl bez pochyby prodejce sýrů z Francie. Z dálky vypadal jako krámek s podzimním listím, ale po tom, co jsem přistoupila blíže, jsem pochopila, že se nejedná o listopadový žertík, nýbrž o způsob balení plísňových sýrů. Pod vrstvou javorových, dubových a habrových listů se skrývaly sýry, rozmanitých příchutí, tvarů a cen. Našly se tam sýry obalené v pepři, ve vřesu, ale i v kaštanech.
Rozmanitost produktů nebrala konce ani u stánku s nugátem (cukrářská hmota podobná tureckému medu) z Provance. Regály přetékaly nugátem se všemi možnými příchutěmi. Hrušková, šafránová, rajčatová, pistáciová, olivová, karamelová a mnoho dalších. Připadala jsem si skoro jako v Harry Potter v obchodě s žertovnými cukrovinkami. Prodejci neznali hranic a nacpali do mě ochutnávek, že se mi pusa slepila a nic dalšího už jsem dovnitř nedostala.
Bylo tedy na čase začít trávit a jít si něco zajímavého poslechnout. Na programu byla konference o etiketách a správném označování potravin. Zapnula jsem si kanál s anglickým překladem, posadila se na papírovou, recyklovatelnou židli a hodinu poslouchala pět specialistů, debatujících o tom, co by mělo a co by nemělo na obalech a etiketách být.
A takhle to běželo po celou dobu veletrhu. Ochutnávky, konference, řízené degustace, rozlišné jazyky i akcenty, barvy pleti, rozmanité velikosti dýní, brambor (40 druhů) ba dokonce rýží a nakonec i spousta nových poznatků z oblasti gastronomie.
například 40 druhů brambor
Itálie, jakožto organizátorská země, samozřejmě s prezentací vlastních produktů nezůstala pozadu. Naopak, naplnila halu o velikosti zhruba tří fotbalových hřišť pouze stánky se svými lokálními lahůdkami. Každá italská provincie byla zastoupena minimálně jedním typickým produktem pro danou oblast, takže jste mohli ochutnat prosciutto z Pienmontu, olivový olej brčálové barvy ze Sicilie, špičatá rajčata z Lombardie, ančovičky z pobřeží nebo sýry z Toskánska. To všechno jste mohli ochutnat, probrat s lidmi, kteří je vlastnoručně vyrobili a následně zakoupit.
Itálie se nezapřela ani v oblasti vína. Celá jedna rozsáhlá sekce byla věnována víně a jeho popíjení. Na krk jste dostali plátěnou kapsičku, do které jste si vložili degustační skleničku a mohli jste si vesele vyrazit na ochutnávku jednoho z 1200 druhů vín, které byly pro Salone del Gusto vybrány.
taky jsem se dozvěděla, jak se dělá čokoláda, nebo jak se praží káva
Pokud jste se chtěli účastnit řízené ochutnávky, museli jste si na ní předem zajistit místo. Na výběr bylo zhruba ze sta různých ochutnávek a workshopů. Od párování vín se sýry až po rozpoznávání kávy podle původu. Pro členy Slow Food se cenově ochutnávky pohybovaly kolem 12 euro. Pro veřejnost okolo 20 euro. Workshopy se konaly přímo v areálu a tak bylo naprosto zásadní si ověřit místo konání dostatečně dopředu. Vzhledem k rozsahu exhibice, se vám totiž mohlo klidně stát, že než jste se dostali z jednoho konce výstaviště na druhý, byla půlka degustace za vámi. A to nejen proto, že areál byl opravdu nekonečně veliký, ale také proto, že byl naplněn desítkami skupin studentů a mladých školáků. Kličkování mezi školáky s taškou plnou jídla v jedné ruce, degustační sklenicí na krku, fotoaparátem a mapkou v ruce druhé, byla taková každodenní rozcvička, pro běžného návštěvníka Salone del Gusto.
A zbytek si budete muset přečíst ve jednom z příštích vydání časopisu F.O.O.D. :) juchí
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Rusko útočilo na ukrajinskou energetiku, poškodilo tři tepelné elektrárny
Ruský vzdušný útok v noci na středu vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich...
Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů
Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...
Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti
Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...
Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou
Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz