O guláši a Bavorsku (249 - 251)
Tento guláš je trošku jiný tím, že se do něho mají zavařit jakési bramborové nočky. Což určitě není špatný nápad. Avšak já, jelikož jsem byla v létě v Bavorsku, v regionu Allgäu, jsem měla pocit, že místo rozvařených brambor, bych si k tomu guláši raději dala něco na způsob věhlasných švábských „špeclí“. Špecle jsou smažené (nebo vařené) bramborové nočky a podávají se ke všemu možnému. My jsme je měli s hovězím masem a omáčkou.
Takže ano, trošku jsem si to upravila podle sebe, ale přeci když už vařím pro celou rodinu, tak nebudu riskovat, že ony bramborové nočky se v guláši rozvaří a bude z toho kejda s hrudkami.
Kdo jste tu poprvé a nechápete o co jde, tak zde je odkaz na stránku "O PROJEKTU SANDTNEROVÁ"
Smažené bramborové nočky (249):
Ingredience: 50 dkg brambor, sůl, 8 dkg polohrubé mouky, na špičku nože kypřícího prášku „Moudrá hlava“, 1 vejce, 4 dkg mouky na vál, 10 dkg sádla na smažení
Ve slupce uvařené brambory oloupáme, prolisujeme na vál, přidáme sůl, mouku, vejce, na špičku nože kypřícího prášku a zpracujeme v těsto. Pak vyválíme dlouhé tenké válečky a nakrájíme nočky. V kastrole si rozpálíme sádlo, vložíme do něho nočky a usmažíme je do růžova.
Moje poznámky: Hlavně použuíjte "Moudrou hlavu" :D
Hovězí guláš s bramborovými nočky (250):
Ingredience: 70 dkg hovězího květového masa, 6 dkg cibule, 8 dkg sádla nebo másla, paprika, kmín, 3 rajská jablíčka, sůl, 2 dkg másla, 1 dkg másla
Ingredience na nočky: 20 dkg brambor, sůl, 10 dkg polohrubé mouky, 1 vejce
Očištěné hovězí maso nakrájíme na gulášové kostky. Na sádle si usmažíme drobně nakrájenou cibulku do růžova, přidáme k ní papriku, kmín, nakrájená rajská jablíčka, nebo protlak a dusíme. Pak přidáme maso, osolíme je a opět dusíme. Po chvíli maso zalijeme vařící vodou a dusíme skoro až do změknutí. Zvlášť si připravíme řídkou máslovou jíšku a zavaříme jí do guláše současně s bramborovými nočky a vše dobře povaříme. Měkké maso s nočky vyndáme drátěnou naběračkou na mísu a procezenou šťávou polijeme.
Nočky do guláše: Uvařené horké brambory oloupáme, rozstrouháme, osolíme a posypeme polohrubou moukou. Pak je spojíme celým vajíčkem v těsto a lehce propracujeme. Z těsta upravíme tenké kulaté válečky, nakrájíme je na hodně malé nočky a zavaříme je do guláše.
Moje poznámky:
Za prvé, jsem nejdříve do růžova osmažila cibulku, přidala maso a smažila dál. Pak až teprve přidávala kmín, sůl, papriku a rajská jablíčka. Nočky jsem ale vůbec nechtěla zavařovat do guláše (představa ja tam rozmočené tak jakože plavou… no prostě jsem vyměkla. Tak jsem udělala těsto podle předpisu, nakrájela nočky a osmažila je. Guláš jsem necedila, ale musím říct, že i tak byl vynikající. Rajská jablíčka mňam. Nočky také skvělé. Skoro jako kroketky, akorát se vůbec člověk nemusí zabývat nějakým vyvalováním na perfektní kuličku. Určitě doporučuji.
Někdy o prázdninách jsem dělala guláš obyčejný, tak připojuji:
Obyčejný guláš (251):
Ingredience: 50 dkg hovězího masa, 25 dkg vepřového masa, sůl, paprika, 6 dkg slaniny, 3 dkg másla nebo sádla, 6 dkg cibule, 3 dkg mouky
Hovězí maso a vepřové ramínko lehce opereme, zbavíme kostí, nakrájíme na kostky, osolíme a posypeme paprikou. V kastrole na nakrájené slanině a rozpáleném másle nebo sádle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, načež do ní vložíme připravené hovězí maso, které dusíme 20 minut, pak přidáme maso vepřové a vše dusíme opět 20 minut. Potom zaprášíme šťávu moukou, kterou podusíme tak, aby ztratila syrovou chuť, přidáme podle potřeby horký vývar, nebo vodu a guláš udusíme od měkka. Pak jej urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou.
Na konec pár fotek z Bavorska
Allgäu to jsou samé kravičky, zříceniny, BMW´s , hrady a krásná krajina... Přestěhovala bych se ve vteřině.
můj fACEBOOK
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?
Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...
Turek jel rychlostí přes 200 km/h a fotil se u toho. Policie věc prošetřuje
Europoslanec Filip Turek (Motoristé sobě) se na svém účtu na Instagramu pochlubil fotkou, ze které...
Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií
Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...
Papež František zemřel. Bojoval s nemocemi, bylo mu 88 let
Papež František v pondělí ráno zemřel. „Drazí bratři a sestry, s hlubokým smutkem musím oznámit...
Američané zadrželi na letišti mladé německé turistky. Musely se svléknout
Americká pohraniční stráž zadržela na Havaji dvě mladé německé turistky, protože neměly vybrané...
Plné náměstí v centru Brna hnalo Kometu titulu, Pardubice domácí oslavu překazily
Poslední krok v neděli zbýval brněnské hokejové Kometě k zisku té nejvyšší mety v extralize po...
Řidič vjel do davu na festivalu v kanadském Vancouveru, zabil jedenáct lidí
V západokanadském Vancouveru zemřelo jedenáct lidí a řada dalších utrpěla zranění poté, co řidič v...
Moc spěcháte, vzkázal Lavrov Američanům. Odmítl se vzdát Záporožské elektrárny
Sledujeme online Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odmítl americký návrh, že Spojené státy převezmou od Ruska...
Auto se na Pražském okruhu zaklínilo pod kamionem. Pro zraněného letěl vrtulník
Při nehodě osobního automobilu a kamionu na Pražském okruhu u Jesenice v neděli zasahovaly všechny...

Prodej RD 165m2 5+1
Železný Brod - Jirkov, okres Jablonec nad Nisou
4 800 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3372x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz