Na měsíc Francouzkou I.
Musím holt s francouzštinou ještě trochu hnout a kdo ví, třeba budu příští prázdniny trávit u Monseioura Bourdonneca celé léto.
Ono se toho totiž do té Francie sešlo trochu více. Nejenže jsem se tam chystala na řeznickou stáž, ale také jsem byla na přelom července a srpna vyslána na Eating City Summer Campus jako reprezentantka mládeže za Českou Republiku.
Z šestadvaceti zemí převážně EU byli vybráni mladí a nadšení studenti nebo profesionálové v oboru gastronomie, zemědělství a podobně a byli svezeni na jednu valnou hromadu v prostředí krásného francouzského venkova. La Bergerie de Villarceaux nám byla příjemným domovem. Kravičky, ovce, klid a jídlo z místních zdrojů, to jsme přesně potřebovali.
(zleva: Anglie, Albánie, Dánsko, Česká Republika, Slovensko, Německo)
Týden jsme se nebavili o ničem jiném než o potravinovém distribučním řetězci, problémech, které nás v něm trápí a našich nápadech na změny.
Možná si vzpomínáte, že jsem na svém blogařském facebooku rozvířila vášnivou debatu na téma, co s sebou jako dobrého reprezentanta české kuchyně. No nakonec jsme se shodli na několika typických českých jídlech, ale mnoho z nich nebylo možné takovou dálku transportovat. Takže jsem vzala poctivé klobásy z přeštického prasete od Františka Kšány ml. a bylo vystaráno. Úspěch jsme měli obří. To víte...maso.
Do toho všeho jsme také pekli chleba, vařili v místní kuchyni a nechávali se vzdělávat všemožnými profesionály z celého světa. Přednášky z praxe byly z různých oborů. Bavili jsme se o celosvětovém rybolovu, logistice potravin, zásobování jídelen lokálními produkty ve Skotsku (Robin Gourlay), o jídle a náboženství, o alternativních proteinových zdrojích (Mark Stein), o biu, GMO.
(Dánsko-Česká aliance ;)
Celý týden vyústil v sestavení naší společné deklarace (Declaration de Villarceaux - ke stažení) a také v několik konkrétních nápadů.
(Bulharsko)
(Nizozemí)
Krom jiného jsme také konečně mezinárodně propojili kontakty celé Slow Food Youth Network, kterou tady v Čechách/Praze také rozjíždíme. Pokud vás na toto téma zajímá trochu víc. Mrkejte na nás. :)
O tom, jak bylo v Paříži, v dalším díle.
Anna; Grosmanová
Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců
Jedna z nejvýznamnějších akcí roku v oblasti dobrého jídla se konala přímo v srdci celkem nedávné olympijské metropole, Turína. Právě díky zimním olympijským hrám z roku 2007 se může Turín pyšnit svojí skvělou a zcela novou infrastrukturou, takže pro něj něco kolem 220 000 návštěvníků letošního kongresu a veletrhu nebyl žádný problém.
Anna; Grosmanová
Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)
Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).
Anna; Grosmanová
Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)
Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.
Anna; Grosmanová
Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)
Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.
Anna; Grosmanová
Pojďme (prosím) přestat nadávat
Umíme se výborně bít za svůj nenázor. Umíme skvěle vysvětlit koho nevolit a kdo by neměl být prezidentem. Nikdo se nebojí říct, kdo je jak pitomý, stupidní, nebo ještě hůře. Hlavně si kopnout. Snadno si zanadáváme na politiky, na Evropskou unii a vůbec na všechny TY HLOUPÉ DEBILY, kteří za nás dělají všechnu tu práci, o které my často nemáme ani páru. Hodujeme nad tlejícími těly, ale jen málokdo je schopen vstát a z tohoto hyeního stáda vystoupit. Když máme vykročit z řady a říci koho jsme volili, nebo kdo si myslíme, že je dobrý člověk, mlčíme.
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá
Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...
Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel
Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...
ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...
Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze
Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...
„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět
Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz