Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mrkvový nákyp a vepřová pečeně s ledvinkou (231, 232)

Usoudila jsem, že už se dlouho neudála žádná řeznická estráda. A tak jsem se zase jednou vydala za Huderou. Vepřová pečeně s ledvinkou. Ach už ten název mě strašil. A co teprve první řádek: „Vepřovou pečeni s ledvinkou lehce opereme…“. Jak jako s ledvinkou?! Jak jako? Poď sem teta Janků a vysvětli mi, co tím jako myslíš! ÁÁÁch.

Nevadí, plná dojmu, že až přijdu k řezníkovi, tak dostanu o co požádám, bez mrknutí oka, jsem se vydala ku Bělohorské. Určitě to znáte. Ještě před pár lety, když mě maminka poslala třeba pro „květovou špičku“, nebo „desetdekašunky od kosti „ (netuše, co to je), potichoučku jsem to špitla na řezníka a ten mi to prostě dal jako by nic… Žádné ztrapnění, žádné kvízy. Prostě mi to dal. Doma mi ještě řekli: „drobný si nech“ a já bez jakéhokoliv zmetení mohla jít zase do pokojíčku a nerušeně koukat na šmouly (nebo spíš Xenu). Pak se to k obědu snědlo a mě bylo fuk, jak se to jmenuje, prostě to bylo maso.

Teď ale nastává ten problém. Maminka už mě pro nic neposílá a já si tyhle challange musím vymýšlet sama. Takže tedy pečeně s ledvinkou. Vcházím do řeznictví, abych se trošku rozehřála, tak kupuji šunku (dnes už vím, co to znamená desetdeka) v uzenářské sekci, a jakoby zkušeně se přemisťuji k sekci maso.

„Dobrý den, co to bude?“

(potichounku) Já: „prosím vepřovou pečeni s ledvinkou“

„Áno, jedna vepřová pečeně, á co bylo to druhé?“

„No, prosím ještě s ledvinkou“

„Co prosím?“

„Jako ještě s ledvinkou víte, to je takový recept.“

„No, tak já se podívám dozadu no…“ a hodil na mě hodně divnej pohled.

Po minutě přišel a v ruce držel vepřovou ledvinku.

Uff. Dobře to dopadlo. Teď už jen zaplatit a vysmahnout. No ale to by nebyl Hudera.

„Tak to bude 1890,- korun.“

„CO?! Jak jako 1890,- korun? To ani nemám, to je nějaká bouda!“

A pak už si jen pamatuju, že se moje peněženka ocitla na druhé straně pultu a že lidé za mnou hudrovali: „ no dejte jí tu peněženku, co to je toto!“ A tak podobně.

Dlouhá story krátce: Nakonec jsem zaplatila asi 120,- korun a šupajdila jsem domu, tuhletu haluz upéct.

Vepřová pečeně s ledvinkou:

Ingredience: 75 dkg vepřové pečeně s ledvinou, sůl a kmín

Vepřovou pečeni s ledvinou lehce opereme, osolíme a posypeme kmínem. Maso dáme do pekáče (můžeme dát na dvě špejle, kůží dolů) a podlijeme trochou horké vody. Vše přiklopíme poklicí a dáme do trouby dusit. Když je kůžička rozpařená, nakrájíme ji na kostičky, osolíme a znovu dáme do pekáče. Tentokrát maso již nepřiklápíme a pečeme po obou stranách do růžova asi hodinu a půl. Pak maso nakrájíme, šťávu zředíme vývarem nebo vodou a poléváme jí maso. K pečeni podáváme knedlík nebo brambory a zelí.

Moje poznámky:

Ledvinka měla asi svůj význam při pečení. Voněla celým bytem. Jinak vcelku dobré, rozhodně zajímavé.

U nás již obligátní otázka: "Můžeme to sníst?"

já většinou odpovím: "Jó, už je to vyfocený"

Ale občas se čeká až na ráno, na to lepší světlo, takže tentokrát jsem mamince musela nakázat ať to kouká nejdřív vyfotit než to sní, páč ánšto a poněvadž já jsem to nestihla, utíkajíce do školy. :)

Mrkvový nákyp:

Ingredience: 6 větších mrkví, 5 dkg másla, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 3 dkg hrozinek, ¼ kávové lžičky skořice, z ¼ citronu kůra, 30 dkg strouhanky, ¼ l mléka, 3 bílky na sníh, cukr moučka na posyp, nebo 1/4l smetany ke šlehání

Očištěnou mrkev uvaříme, ustrouháme, nebo prolisujeme. V míse utřeme máslo s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Do utřeného těsta zamícháme mrkev, hrozinky, mletou skořici, strouhanku (předem mlékem navlhčenou) a tuhý sníh s bílků. Promíchanou směs upravíme do máslem vymazané, jemnou strouhankou vysypané nákypové formy a při 180°C pečeme asi 1 hodinu. Upečený, ještě horký posypeme cukrem, anebo studený ozdobíme šlehanou smetanou.

 

Moje poznámky:

Strouhanky se mi zdálo, že je tam tedy až až. A také bylo. Upřímně, zas tak moc mi to nechutnalo. Dali jsme si to k snídani ještě se spoustou jiných dobrůtek, takže jsme si rozhodně nezoufali, ale upřímně si myslím, že existují i chutnější recepty n mrkvové deserty/nákypy. Nakonec ale musím uznat, že přeci jen jedna varianta podávání nám zachutnala. S javorovým sirupem. To byla pak opravdu jiná báseň :)

Můj FACEBOOK (pro ty z vás, kteří chcete o všem vědět ještě o něco dříve, než se to objeví zde. :)

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 5.3.2012 13:00 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1897x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15848x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky