Mandlový dort (20)

A je tu první dvacka. Tak to by bylo, aby nebyl dort, že? Nazvala bych to "překážkový běh za dortem". Čas jsem ale měla jednoznačně nejhorší že všech. Tenhle dort jsem totiž dělala asi trojnásobek plánovaného času :D Během příprav na jeho pečení se mi totiž do cesty postavilo několik zásadních překážek. Všechny ale bohužel plynuly z nevybavensti mojí kuchyně.

11:30 - vyrážím s vybraným receptem na mandlový dort od právnické fakulty. Seznam: mleté mandle, mleté lískové oříšky, moučkový cukr, smetana, máslo. Časový plán: max. 2hodiny.

11:45 - v samoobsluze úspěšně nakupuji smetany, máslo a cukr. Marně hledám lískové oříšky jakéhokoliv druhu. Mandle pouze na plátky. Razím proto do světa oříšků v Karmelitské ulici.

12:10 - konfrontuji ultra nepříjemnou prodavačku ve světě oříšků. S dotazy typu - "a namleli by jste mi to prosím?" jsem odpálkována do Kauflandu (periferie Prahy). To určitě! Je jasno. Potřebuji mlýnek. Namleté ořechy asi těžko seženu, musím si je namlít sama!

12:35 - jsem konečně v prodejně kuchyňského vybavení ve Štefánikově ulici. A do háje. Měla jsem tam přijít se zavřenýma očima, říct prodavačce, že chci co nejlevnější mlýnek na ořechy a vypadnout. To se ale nestalo. Místo toho jsem vypustila ven Krakena žíznícího po vařečkách, odměrkách a mašlovačkách.

13:00 - odcházím z prodejny s plnou taškou, prázdnou peněženkou a úsměvem na tváři. (odměrka, máselnice, mlýnek, síto...) Hned naproti je další svět oříšků. No paráda! Teď, když už mám ruční mlýnek, si konečně kupuji mandle a lískové ořechy.

13:05 - V prodejně se se super-milou prodavačkou bavím o tom, jak se praží ořechy. jejej...Nakupuji vše potřebné a razím dom. Volám raděj Honzíkovi, jestli máme doma dost vajec. "Jasně! všechno je tu!"

13:10 - Doma se tím vším novým náčiním kochám a procházím skříňku. Hledám naší starou formu na dort. Chystám se péct.

13:15 - volám mamince: "Kde máme naší formu na dort?" maminka: "ehm, nó, ééh.. nevim..někdéé..nevim, někde sme jí nechali...? já: "ok, du jí koupit"

13:15 - jsem opět v prodejně, nakupuji dortovou formu, tentokrát jsem se unést už nenechala, kupuji navíc POUZE modrou stěrku.

13:40 - doma, sumírujíce všechny ingredience zjišťuji že nemáme dostatek vajec. ("Jasně! - všechno je tu")

13:45 - u číňanky hned naproti kupuji vejce a již po desáté vybíhám 4 patra. trošku už supím (nejen běháním do schodů).

13:55 - začínám péct. Vše jde hladce, mletí mandlí mi trvá jen 30 minut! ó jaká úspora času. Mletí a pražení ořechů také jen 20 minut :) Prostě super!

15:10 - dort už je konečně v troubě.

16:10 - pečení dokončeno, šlehám smetanu, dort chladne na okně. Říkám si, jak ten dort odnesu? hm...

16:20 - jsem zpátky z nedaleké cukrárny i s krabicí na dorty. Opět sprint do schodů. Dávám smetanu na dort, potom odpeckovávám třešně/višně, fotím, hodím do krabice, běžím na oslavu.

Uf uf uf. Ve středu tu máme comeback! (tentokrát narozeniny slaví děda). Snad to bude o něco jednodušší.

Recept na Mandlový dort I.:

Do tuhého sněhu z bílků zašleháme polovinu tlučeného, prosátého cukru, poté metlu vyndáme a vařečkou lehce přidáme druhou polovinu cukru, do které jsme prosály tlučenou vanilku. Potom přidáme loupané, jemně ustrouhané mandle, opražené, ustrouhané lískové oříšky a piškotové drobečky neb housku. lehce promíchané těsto rozetřeme do máslem vymazané, moukou neb jemnou prosátou houskou vysypané dortové formy a zvolna dort pečeme asi 1 hod. Pečený, pocukrujeme vanilkovým cukrem, nebo úplně studený ozdobíme šlehanou smetanou a zavařenými višněmi.

Rozpočet: 7 bílků, 14 dkg tlučeného cukru, 14 dkg vanilkového cukru, 14 dkg mandlí, 14 dkg lískových oříšků, 2 dlg piškotových drobečků nebo strouhané housky, 2 dkg másla, 2 dkg mouky na formu, 1/4l šlehané smetany, 2 dkg moučkového cukru, 10 zavařených višní

Moje poznámky: Velikost formy jsem měla 24 cm v průměru, což bylo na asi 50-55 minut pečení akorát.

Vanilkový cukr jsem vyrobila z opravdové vanilky (viz. nákup u Salvátora) a musím říct, že to provonělo celý byt. Doporučuji. Jak na to? Vydlabat vanilkový lusk, utřít a promíchat cukrem. Pak raději prosít.

Jak pražit ořechy? Velmi pomalu, na co nejmenším plameni, stále míchat a prohazovat. Ve výrobě se praží ve stále se otáčejících bubnech. To znamená, že je opravdu snadné je připálit. Chce to trpělivost a velkou pánev.

Já jsem trošku pozměnila poměr mandlí ku lískovým oříškům a dala jsem jich o 20 g více. Lískových tedy 12 dkg a mandlí 16 dkg. Takže no problem.

Takhle se pan pěkně krájelo :) Věřím, že dort je ve skutečnosti strašně jednoduchý. Tak snad až budu dělat Mandlový dort II., nebo III., tak to nebude takovej nerv. (formu už mám :)

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 24.5.2010 15:16 | karma článku: 14,41 | přečteno: 3035x