Mandlové řezy ve tvaru třídní knihy (176)

Vypadá to sice jako dort, ale ve skutečnosti jsou to jen mandlové řezy I. potažené marcipánem. Bylo to poprvé, co jsem se musela s marcipánem vypořádat. Povím vám, čekala jsem to trošku jednodušší. Lepilo se to, trhalo a vůbec. Nakonec to ale musím říci, nevypadalo to zas tak špatně. Dort ve tvaru třídní knihy si Anička opravdu zasloužila. Možná právě díky ní jsme totiž všichni do toho čtvrťáku prolezli. Mých patnáct pozdních příchodů za měsíc by jinak bývalo dopadlo asi trochu jinak.

Aničku všichni milují však nejen proto, že je zachránkyní a patronkou všech notorických zátahářů, ale také proto, že umí ty nejdokonalejší medovníky! Kdykoliv měl někdo ve třídě narozeniny – šup, už měl k svačině medovník. Moje pseudopekařské umění je ve srovnání s Aničkou tedy opravdu o ničem. To ale není důvod k pesimizmu, za rok už jsem nějakých těch deset, dvanáct dortů udělala, tudíž jakýsi pokrok už jsem zaznamenala.

Takže tady máte recept na mandlové těsto, kdybyste si je přeci jen chtěli udělat klasické mandlové řezy (176):

Do dobře utřeného másla přidáme cukr a znovu utřeme. Pak přidáme na špičku nože kypřícího prášku, mandle, vanilku, tuhý sníh z bílků současně s moukou. Těsto rozetřeme na malý, máslem vymazaný, moukou vysypaná plech asi na 2 cm vysoko a zvolna jej upečeme do růžova. Upečené těsto v půli překrojíme a spojíme zavařeninou, povrch potřeme mramorovou polevou, načež nakrájíme řezy. Mramorová poleva: Moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu dobře umícháme, aby byla poleva patřičně hustá a lesklá. Umíchanou hladkou polevu rozetřeme na upečené pečivo. Pak polevu pokapeme rozpuštěnou čokoládou a špikovací jehlou nebo vidličkou rychle mřížkujeme, takže poleva vypadá jako žíhaný mramor.

Rozpočet na těsto: 10 dkg másla, 14 dkg krupicového cukru, na špičku nože kypřícího prášku, 10 dkg spařených loupaných mletých mandlí, špetka mleté vanilky, sníh ze 6 bílků, 15 dkg hrubé mouky, 12 dkg jahodové nebo malinové zavařeniny na potření

Na polevu: 15 dkg moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička citronové šťávy, 2 dkg rozpuštěné čokolády

 

Moje poznámky:

Těsto je jemné a nadýchané. Marcipán jsem koupila v cukrárně a pak smatlala dohromady, uválela a položila na krém (žloutkový). Pak se totiž při krájení marcipán neodlepoval od těsta. Dort/řezy jsme nakrájeli na malé kousky, takže mohl ochutnat každý, kdo se do vysmátého zajíce na Aniččinu oslavu dostavil.

Mimochodem na jedné z těchto fotek se ta třídnice přímo nachází. :)

 

Autor: Anna; Grosmanová | sobota 21.5.2011 11:40 | karma článku: 14,12 | přečteno: 2834x