Domácí majonéza a perník (284, 285)
Článek na téma, „jak jsem se stala řeznicí“ si musim nechat ještě od mistra schválit. Prásknu nějaký výrobní tajemství a bude po mně - takže vydržte :). Podstata věci vězí v tom, že jsem propadla řezničině. Ale pšt.
Co se Slow Foodu týče, tak se to vyvíjí velmi zajímavě. Zakládáme pro mládež sdružení, kde se budou moci foodies jako já scházet a podnikat akce s gastronomickou tématikou. Budeme se vzdělávat, bavit, vařit a pěstovat! Bude to super.
Když je hezky, není nad to, si udělat zahradní posezeníčko, papáníčko. Bydlíme teď v bytě s pavlačí a taky krásnou zahradou. Na tý zahradě vysedáváme a jíme. Jak na domácí majonézu a klasický, prvotřídní perník čtěte dále…
Francouzská majonéza I.:
Ingredience: 2 žloutky, sůl, 20-25 dkg čistého olivového oleje, ½ citronu.
Porcelánovou mísu vypláchneme studenou vodou a dobře vytřeme. Do vychlazené mísy dáme čerstvé žloutky zbavené úplně bílků, posypeme je hned solí a metlou na sníh dobře utřeme. Potom přikapáváme, míchajíce stále metlou, čerstvý olivový olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky (majonézu mícháme nepřetržitě). Do vzniklé hrudky, stále míchajíce, přikapeme citronovou šťávu. Když je majonéza dobře rozetřená, přikapáváme olej opět tak dlouho, až se nám udělá znovu hrudka. Takto upravená majonéza jest základ ke všem olejovým majonézám.
Moje poznámky:
Po dvaceti minutách zoufalého boje s metlou a faktem, že mám jen dvě ruce, přišla matka a s nepopřitelnou nudou v hlase vypustila: „Proč to neuděláš tyčákem?“. Načež vzala tyčový mixér, moje tekuté cosi přelila do hrníčku a za deset sekund měla majolku hotovou. Mrštila jsem s metlou do dřezu a nechápala. Majolka byla chuťově perfektní a strukturou naprosto bezchybná. Proč se tohle nikde nedozvíte? Vejce do hrnku, olej šup, ještě jeden žloutek možná, olej šup. Tyčák šup, olej šup. A je to. So damn easy! Žádná opatrnost, co do nitěrného proudečku oleje, ani co do rychlosti šlehání. Tadá a bylo to. Zkuste to taky doma, ať nemám pocit, že madre je černokněžník.
Perníkové řezy II.
Med polijeme horkou vodou a rozpustíme jej. Pak přidáme cukr a mouku, umícháme těsto, které ve studenu necháme do druhého dne. Poté přidáme do těsta celá vejce, strouhanou citronovou kůru, tlučenou skořici, hřebíček, anýz, nové koření, na hrubo nakrájené mandle neb oříšky a rozválené amonium. Těsto rozetřeme asi na 1 cm vysoko na máslem vytřený, moukou vysypaný plech s vyššími stěnami, zahradíme papírem a dřevem, aby vykynulo do výšky, a pečeme je zvolna 1 hod. Prochladlé nakrájíme a polijeme citronovou polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.
Rozpočet: 50 dkg medu – 1/4 I horké vody – 1/4 kg cukru – 1/2 kg pšeničné krupičkové mouky. - Druhý den: 2 vejce - z ½ citronu kůra - 2 hřebíčky – trochu skořice - 2 nové koření - půl kávové lžičky tluč. prosátého anýzu - 12 dkg mandlí neb oříšků – 1/2 dkg amonia - 2 dkg másla - 2 dkg mouky na plech - 3 dkg mandlí na ozdobu.
Moje poznámky:
Směs koření existuje i jako „koření na perník“, ale ano, smíchat a v tloučku si připravit vlastní, má něco do sebe. Nechám na vás. Myslím si, že když podstoupíte proceduru „do druhého dne“ tak co se týče koření, už jste tak trochu z obliga. Zase bejt ve všem dokonalej člověk nemusí. A co se amonia týče, doporučuji kypřící prášek do perníku. Oříšky a tyhlety vlašáky, to já můžu, takže jsem jich do perníku nastřílela hafec. No a na vrch? Rozinky a čokoláda. Chuťově vynikající.
Doplňky a nádobí na focení zapůjčila prodejna www.apropos-shop.cz
Anna; Grosmanová
Příprava kakaa a čokolády (275)
Tak konečně se leden zase tváří jako "zimní měsíc". To jaro, co tu bylo od Vánoc až do včerejška je konečně pryč a Bílá Hora si může zase říkat Bílá Hora.
Anna; Grosmanová
Dobošův dort s polevou z páleného cukru (274)
Vánoce jsou za námi a já jsem se pustila do pečení dortů. S pár novými udělátky od ježíška šlo všechno jako po másle a tak se můžete podívat, jak se dělají karamelové ozdoby, nebo se jen nechat inspirovat!
Anna; Grosmanová
Zadělávané kuře s hříbky (273)
Nějak se ta třetí stovka strašně vleče. Už abych se přes ní přehoupla. Projekt Sandtnerová, ale jede stále dál... Můj chlapec se strašně těšil, až se naučí porcovat celé kuře a tak jsme ho museli pořídit. Pěkné žluťoučké kuře jsme naporcovali, uvařili několikero druhů pokrmů z kuřecího, ze zbytku udělali vývar a bylo to super.
Anna; Grosmanová
Proč holky tak snadno nakupují dárky (272)
A k tomu jeden pěkný recept ještě před víkendem. Pro všechny, co by rádi mezi vším tím pečením cukroví zakousli také něco slaného. Já osobně zase tak velký milovník sladkého nejsem, takže pro mně je kus masa trošku vysvobození.
Anna; Grosmanová
Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)
Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
Prodej bytu 2+1, 60 m2, Ostrava, ul. Havanská
Havanská, Ostrava - Poruba
2 490 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz