Čokoládové kostky, zázvorky a mysli (na) placky (224 -226)
To jsem vám nedávno viděla jedno chytrého pána povídat o lidech. A tak jsem si vzpomněla, že moje babička to taky tak dělá a že celkem svět je kulatý a rovnováha světa se nachází a zároveň rozpadá v koblihách. Kobliha se má ráda, když si vezmete, že je na světě takových úžasných lidí! Hloubka věci je v tom, že lidi se mají namazat marmeládou a skákat do bazénu po hlavě! Nikoliv do medu! Nechápu, proč pořád na tomhle světě někdo musí říkat, že vzdělání je důležité, já vám povím, to kreativita je důležitá. Dneska ráno mi tučňák v pokoji snesl vejce! Recept na štěstí neexistuje! Lidi proberte se! Proč? Proč mi snesl tučňák v pokoji vejce… A tak se zamysleme, není lepší raději plést kakao a spát na střeše? Blablíbla humpf banán. Že? Já vám rozumím.
Zkrátka a dobře, toho moudra na světě je mnoho a některá by možná i stálo za to tady reprodukovat, ale víte co? Ne. Blog zatím vždycky byl o jídle, tak to tak pojďme nechat. (( Leda že bych se chtěla stát následovníkem Joyce, to jedině. Ale obávám se, že mému proudu vědomí by taky nikdo nerozuměl :D ))
Můj FACEBOOK
Čokoládové kostky II. (224)
Ingredience na těsto: 10 dkg másla, 5 žloutků, 15 dkg cukru, vanilka, lžíce rumu, 4 dkg kakaa, sníh z 5-6 bílků, 14 dkg mouky
Do dobře utřeného změklého másla přidáme cukr, žloutky a třeme do zhoustnutí. Pak přidáme rum a vanilku a znovu dobře utřeme. Naposled přidáme tuhý sníh z bílků současně s kakaem a polohrubou moukou. Plech vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na něj rozetřeme asi 1½ cm vysoko. Poté těsto pečeme asi 40 minut na nižší teplotu (160-180°C). Těsto necháme vychladnout a podle toho, jak se nám těsto podařilo upéci tlusté, ho buď rozpůlíme, nebo rozřízneme horizontálně. Následně naplníme studeným krémem, spojíme a polijeme čokoládovou polevou. Když poleva oschne, je možné ještě zbytkem krému kostky ozdobit.
Nádivka: do 10 dkg umíchaného čajového másla zamícháme 5 dkg moučkového cukru a 10 dkg změklé čokolády
Poleva: buď čokoládová poleva dle vašeho receptu, nebo kupovaná a nebo takto:
1/4l vody, 20 dkg kusového cukru svaříme na silnou nitku. V míse si umícháme 12 dkg rozehřáté čokolády s 1 lžící vody a máslem (1/2 dkg), přilijeme po částech horký cukr, a když poleva na okraji misky tuhne, poléváme kostky
Moje poznámky:
V originálním rozpočtu je také možno použít umělé máslo „Sana“ – tak to můžete taky zkusit :D
Polevu jsem jako vždy nijak moc nehrotila, takže jsem rozpustila zbytky čokolád co jsem měla ve skříňce, trochu másla a mléka do toho a šup. V originálním receptu není (u nádivky) specifikován cukr, já jsem sice použila normální, ale byla to hloupost – použijte moučku. Jinak vám bude křupat cukr mezi zuby. Jinak ale musím říct, že chuťově bylo těsto dobré – hodně kakaové, což mě chutná, takže palec nahoru ;)
Ovesné placičky: (225)
Ingredience: 8 dkg másla, 8 dkg cukru, 1 vejce, sůl, kypřící prášek, 1 cm2 citronové kůry, 8 dkg ovesných vloček, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg hrozinek
Do umíchaného másla dáme cukr, vejce trošku soli, strouhanou citronovou kůru a kypřící prášek. Poté přidáváme po lžicích ovesné vločky, hrozinky a mouku. Z dobře promíchaného těsta oddělujeme kousky tak, že nám vznikají bochánky o velikosti asi pingpongového míčku. Ty pokládáme na pečící papír s poměrně velkými rozestupy a lehce je přitlačíme. Placičky můžeme buď rovnou péci asi při 180°C, nebo je můžeme jen lehce nechat zapéct v horké troubě a pak v mírnější dopéci.
Moje poznámky:
Strašně jednoduché a moc dobré. Prostě smícháte máslo, cukr a trošku kypřícího prášku s vločkami a moukou a je to na světě. Žádné drama s přisypáváním po lžících. Šup to tam všechno najednou. Ani se moc nepatlejte s tvarováním placiček, akorát se vám rozlezou po celém plechu a spečou (to byla moje 1.várka). Normálně udělejte kuličky a naházejte je na plech, upečte do lehkého zlatova, (ne zase moc, ať nejsou suché) a je to! Mě osobně moc moc chutnaly (2.várka), k snídani je to vynikající mňamka :)
Zázvorky II. (226)
Ingredience: 25 dkg cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 25 g sušeného zázvoru, 30 dkg krupičkové mouky, kypřící prášek
Prosátý cukr, žloutky, vejce a sušený zázvor utřeme, až vše zhoustne. Poté přidáme asi půlku kypřícího prášku a polohrubou mouku. Umíchané těsto na vále vyválíme, vykrájíme zázvorky (tvar už je na vás :) a složíme je na pečící papír. Necháme je 3 hodiny sušit a až pak je teprve ve velmi mírné troubě upečeme (160°C).
Moje poznámky:
Zprvu jsem nevěděla, jak zázvorky mají vypadat, ale google opět nezklamal, a tak se zdá, že kulaté jsou ok. Upřímně, co se teploty a délky pečení týče, jsem to vše dělala dosti náhodně. Určitě je nedělejte do tmava, byly by pak příliš suché. Spíš bych je asi klidně vyválela na tlustší těsto a pekla poměrně krátce (třeba 20 minut). Tady možná poradí někdo kdo s nimi má více zkušeností než já. Každopádně moc nám chutnali, obzvláště teplé!
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král
Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...
Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen
Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...
Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let
Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...
Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči
Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz