Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čokoládové kostky, zázvorky a mysli (na) placky (224 -226)

Za poslední měsíc se událo mnoho (jako už obvykle). Avšak některé momenty vybízejí k zamyšlení, jiné k filozofování a jiné zase třeba k povzdychnutí a postěžování si. A tak taky občas přijde chvíle, kdy vám tohle všechno chci napsat na blog. Zatím ale vždycky, když jsem se o nějaké to filozofování a sepisování mouder (pozor hlubokýýých mouder) pokusila, tak to dopadlo asi nějak takhle:

To jsem vám nedávno viděla jedno chytrého pána povídat o lidech. A tak jsem si vzpomněla, že moje babička to taky tak dělá a že celkem svět je kulatý a rovnováha světa se nachází a zároveň rozpadá v koblihách. Kobliha se má ráda, když si vezmete, že je na světě takových úžasných lidí! Hloubka věci je v tom, že lidi se mají namazat marmeládou a skákat do bazénu po hlavě! Nikoliv do medu! Nechápu, proč pořád na tomhle světě někdo musí říkat, že vzdělání je důležité, já vám povím, to kreativita je důležitá. Dneska ráno mi tučňák v pokoji snesl vejce! Recept na štěstí neexistuje! Lidi proberte se! Proč? Proč mi snesl tučňák v pokoji vejce… A tak se zamysleme, není lepší raději plést kakao a spát na střeše? Blablíbla humpf banán. Že? Já vám rozumím.

Zkrátka a dobře, toho moudra na světě je mnoho a některá by možná i stálo za to tady reprodukovat, ale víte co? Ne. Blog zatím vždycky byl o jídle, tak to tak pojďme nechat. (( Leda že bych se chtěla stát následovníkem Joyce, to jedině. Ale obávám se, že mému proudu vědomí by taky nikdo nerozuměl :D ))

Můj FACEBOOK

Čokoládové kostky II. (224)

Ingredience na těsto: 10 dkg másla, 5 žloutků, 15 dkg cukru, vanilka, lžíce rumu, 4 dkg kakaa, sníh z 5-6 bílků, 14 dkg mouky

Do dobře utřeného změklého másla přidáme cukr, žloutky a třeme do zhoustnutí. Pak přidáme rum a vanilku a znovu dobře utřeme. Naposled přidáme tuhý sníh z bílků současně s kakaem a polohrubou moukou. Plech vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na něj rozetřeme asi 1½ cm vysoko. Poté těsto pečeme asi 40 minut na nižší teplotu (160-180°C). Těsto necháme vychladnout a podle toho, jak se nám těsto podařilo upéci tlusté, ho buď rozpůlíme, nebo rozřízneme horizontálně. Následně naplníme studeným krémem, spojíme a polijeme čokoládovou polevou. Když poleva oschne, je možné ještě zbytkem krému kostky ozdobit.

Nádivka: do 10 dkg umíchaného čajového másla zamícháme 5 dkg moučkového cukru a 10 dkg změklé čokolády

Poleva: buď čokoládová poleva dle vašeho receptu, nebo kupovaná a nebo takto:

1/4l vody, 20 dkg kusového cukru svaříme na silnou nitku. V míse si umícháme 12 dkg rozehřáté čokolády s 1 lžící vody a máslem (1/2 dkg), přilijeme po částech horký cukr, a když poleva na okraji misky tuhne, poléváme kostky

Moje poznámky:

V originálním rozpočtu je také možno použít umělé máslo „Sana“ – tak to můžete taky zkusit :D

Polevu jsem jako vždy nijak moc nehrotila, takže jsem rozpustila zbytky čokolád co jsem měla ve skříňce, trochu másla a mléka do toho a šup. V originálním receptu není (u nádivky) specifikován cukr, já jsem sice použila normální, ale byla to hloupost – použijte moučku. Jinak vám bude křupat cukr mezi zuby. Jinak ale musím říct, že chuťově bylo těsto dobré – hodně kakaové, což mě chutná, takže palec nahoru ;)

 

Ovesné placičky: (225)

Ingredience: 8 dkg másla, 8 dkg cukru, 1 vejce, sůl, kypřící prášek, 1 cm2 citronové kůry, 8 dkg ovesných vloček, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg hrozinek

Do umíchaného másla dáme cukr, vejce trošku soli, strouhanou citronovou kůru a kypřící prášek. Poté přidáváme po lžicích ovesné vločky, hrozinky a mouku. Z dobře promíchaného těsta oddělujeme kousky tak, že nám vznikají bochánky o velikosti asi pingpongového míčku. Ty pokládáme na pečící papír s poměrně velkými rozestupy a lehce je přitlačíme. Placičky můžeme buď rovnou péci asi při 180°C, nebo je můžeme jen lehce nechat zapéct v horké troubě a pak v mírnější dopéci.

Moje poznámky:

Strašně jednoduché a moc dobré. Prostě smícháte máslo, cukr a trošku kypřícího prášku s vločkami a moukou a je to na světě. Žádné drama s přisypáváním po lžících. Šup to tam všechno najednou. Ani se moc nepatlejte s tvarováním placiček, akorát se vám rozlezou po celém plechu a spečou (to byla moje 1.várka). Normálně udělejte kuličky a naházejte je na plech, upečte do lehkého zlatova, (ne zase moc, ať nejsou suché) a je to! Mě osobně moc moc chutnaly (2.várka), k snídani je to vynikající mňamka :)

 

Zázvorky II. (226)

Ingredience: 25 dkg cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 25 g sušeného zázvoru, 30 dkg krupičkové mouky, kypřící prášek

Prosátý cukr, žloutky, vejce a sušený zázvor utřeme, až vše zhoustne. Poté přidáme asi půlku kypřícího prášku a polohrubou mouku. Umíchané těsto na vále vyválíme, vykrájíme zázvorky (tvar už je na vás :) a složíme je na pečící papír. Necháme je 3 hodiny sušit a až pak je teprve ve velmi mírné troubě upečeme (160°C).

Moje poznámky:

Zprvu jsem nevěděla, jak zázvorky mají vypadat, ale google opět nezklamal, a tak se zdá, že kulaté jsou ok. Upřímně, co se teploty a délky pečení týče, jsem to vše dělala dosti náhodně. Určitě je nedělejte do tmava, byly by pak příliš suché. Spíš bych je asi klidně vyválela na tlustší těsto a pekla poměrně krátce (třeba 20 minut). Tady možná poradí někdo kdo s nimi má více zkušeností než já. Každopádně moc nám chutnali, obzvláště teplé!

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 13.2.2012 12:45 | karma článku: 17,23 | přečteno: 2921x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 910x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15842x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky