Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chřestu a slepičkám třikrát (na)zdar! (238, 239)

Ještě jste letos neměli chřest? Nepořídili si slepičky? Sezóna chřestu je v plném proudu a slepičí trendy volají – no tak vezměte svoje zlaté ručičky, zbouchejte kurníček a šup slípky jsou na zahradě ani nemrknete. A že jste ještě letos neměli chřest? Nevadí. Seženete ho teď skoro všude a navíc uvařit si takovou chřestovou polévku je prostě hračka!

Jestli chcete pár rad k obojímu, čtěte dál.

Jak se taťka rozhodl

Náš pes minulý týden zakousl sousedce dvě slípky. No to bylo pozdvižení, peří lítalo, slepice kvokaly a prach se vířil. Ale to byste nečekali, co se z tohohle neštěstí nakonec vyklubalo. Páteční odpoledne, přijeli do vesnice prodejci slípek (skoro jako na zavolání) a tak se táta musel nešťastné paní sousedce revanšovat. Věnoval jí za to tři krásné slepičky a sám, když už tam tak postával, neodolal a pět jich nakoupil i k nám domů. Zahradu máme velikou a tak dlouhého přemlouvání mnoho nebylo. S trochou šikovných rukou a něco dřeva (ehm, s trochou motorové pily a mozolů), stála ohrádka pro slepice za necelé dopoledne. Od té doby slepičky snášejí toliko, že jsme ani jednou nemuseli vajíčka nakupovat. Takže pohádka má konec dobrý a všichni jsou spokojení. Bráchové chodí vejce sbírat, pes slepice občas trošku prožene a ségra vejce baští jedno za druhým.

Chřestu zdar, polévce var

Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, slyšte jak na něj. Jamie Oliver radí, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest u spodu pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Proto není mnoho vědy na tom a i já si myslím, že když to čapnete za správný konec, trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku.

Receptů na polévku existuje více, to je jasná věc, ale jelikož uvařit celou Sandtnerku se snažím, zvolila jsem recept tento:

Chřestová polévka (238):

Ingredience: 30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka

Z chřestu odstraníme dřevnaté části, lehce jej omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světležlutou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku. Polévku podáváme s některým svítkem.

Moje poznámky:

Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý (mňam chlorofyl). Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu „tyčový mixér“. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru (že milé maminky?), tak se této variantě nevyhne :)

Šunkový svítek (239):

Ingredience: 2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky

Do tuhého sněhu z bílků lehce zamácháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10-15 minut, podle trouby, do růžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.

Moje poznámky:

Svítky se dříve dělávaly běžně, dnes už ho moc často nepotkáte. K chřestu se šunkový svítek hodil skvěle - doporučuji! Jestli nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, tak to vařešte buď nějakou formou na koláč, nebo pekáčem. Pak ale budete potřebovat více těsta :)

 

 

 

Zde přikládám odkaz na MŮJ FACEBOOK

A popis PROJEKTU SANDTNEROVÁ

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 7.5.2012 12:35 | karma článku: 16,69 | přečteno: 2216x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15848x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky