Chřestu a slepičkám třikrát (na)zdar! (238, 239)
Jestli chcete pár rad k obojímu, čtěte dál.
Jak se taťka rozhodl
Náš pes minulý týden zakousl sousedce dvě slípky. No to bylo pozdvižení, peří lítalo, slepice kvokaly a prach se vířil. Ale to byste nečekali, co se z tohohle neštěstí nakonec vyklubalo. Páteční odpoledne, přijeli do vesnice prodejci slípek (skoro jako na zavolání) a tak se táta musel nešťastné paní sousedce revanšovat. Věnoval jí za to tři krásné slepičky a sám, když už tam tak postával, neodolal a pět jich nakoupil i k nám domů. Zahradu máme velikou a tak dlouhého přemlouvání mnoho nebylo. S trochou šikovných rukou a něco dřeva (ehm, s trochou motorové pily a mozolů), stála ohrádka pro slepice za necelé dopoledne. Od té doby slepičky snášejí toliko, že jsme ani jednou nemuseli vajíčka nakupovat. Takže pohádka má konec dobrý a všichni jsou spokojení. Bráchové chodí vejce sbírat, pes slepice občas trošku prožene a ségra vejce baští jedno za druhým.
Chřestu zdar, polévce var
Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, slyšte jak na něj. Jamie Oliver radí, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest u spodu pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Proto není mnoho vědy na tom a i já si myslím, že když to čapnete za správný konec, trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku.
Receptů na polévku existuje více, to je jasná věc, ale jelikož uvařit celou Sandtnerku se snažím, zvolila jsem recept tento:
Chřestová polévka (238):
Ingredience: 30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka
Z chřestu odstraníme dřevnaté části, lehce jej omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světležlutou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku. Polévku podáváme s některým svítkem.
Moje poznámky:
Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý (mňam chlorofyl). Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu „tyčový mixér“. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru (že milé maminky?), tak se této variantě nevyhne :)
Šunkový svítek (239):
Ingredience: 2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky
Do tuhého sněhu z bílků lehce zamácháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10-15 minut, podle trouby, do růžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.
Moje poznámky:
Svítky se dříve dělávaly běžně, dnes už ho moc často nepotkáte. K chřestu se šunkový svítek hodil skvěle - doporučuji! Jestli nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, tak to vařešte buď nějakou formou na koláč, nebo pekáčem. Pak ale budete potřebovat více těsta :)
Zde přikládám odkaz na MŮJ FACEBOOK
A popis PROJEKTU SANDTNEROVÁ
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica
Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...
Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel
Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...
Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král
Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...
Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen
Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz